ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣημαντική διάκριση για τον συντοπίτη μας ποιητή

Σημαντική διάκριση για τον συντοπίτη μας ποιητή

Στον Κωνσταντίνο Τσιάκαλο το Ρωσικό Βραβείο Ποίησης

Σημαντική διάκριση για τον συντοπίτη μας ποιητή

Ο ποιητής και δημοσιογράφος από την Σπολάιτα θα βραβευθεί στην Αθήνα για το πλούσιο λογοτεχνικό του έργο

 

Μεγάλη τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και για τον τόπο μας αποτελεί η βράβευση του συμπατριώτη μας λογοτέχνη και δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Τσιάκαλου με το Ρωσικό Βραβείο Ποίησης. Η ξεχωριστή αυτή διάκριση θα λάβει χώρα μεθαύριο την Δευτέρα στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» στην Αθήνα, σε μια βραδιά που θα αποτελέσει το προεόρτιο του έτους 2016, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Έτος Ελληνορωσικών Σχέσεων.

Ο Κωνσταντίνος Τσιάκαλος, με καταγωγή από την Σπολάιτα, είναι πολυβραβευμένος ποιητής που έχει υπηρετήσει όμως παράλληλα επί σειρά ετών την δημοσιογραφία ως ρεπόρτερ αρχικά και αρχισυντάκτης έπειτα της οικονομικής εφημερίδας «Εξπρές». Το ταλέντο του στην ποίηση μάλιστα έχει αναγνωριστεί ήδη από τα νεανικά του χρόνια, καθώς πρωτοβραβεύθηκε από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» ήδη πριν καλά-καλά πιάσει την πένα του δημοσιογράφου. Η βράβευσή του όμως από την Ρωσική Πρεσβεία, αποτελεί άλλη μια σημαντική διάκριση τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον τόπο μας.

Της βράβευσης θα προηγηθεί συναυλία της Φιλαρμονικής της Πολεμικής Αεροπορίας για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Mikhail Lermontov, ενόψει του Έτους Ελληνορωσικών Σχέσεων 2016. Σολίστες θα είναι η Ελένη Ουσμάνοβα – Παπαδοπούλου και ο Δημήτρης Πακσόγλου. Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου της Ρωσικής Πρεσβείας και η είσοδος γίνεται μόνο με προσκλήσεις.

 

Σύντομο βιογραφικό Κωνσταντίνου Τσιάκαλου

Γεννήθηκε στη Σπολάιτα Αγρινίου και κατάγεται από τα Άγραφα – εκείθεν από το Σούλι. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες (ΠΑΝΤΕΙΟ) και άρχισε δημοσιογραφία τον Ιανουάριο 1975 – αμέσως μετά τη βράβευσή του από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

Εργάστηκε 37 χρόνια ως δημοσιογράφος:

Στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ (ρεπορτάζ – ύλη – αρχισυνταξία από το 1975 ως το 2007 συνεχώς).
Διευθυντής στο Γραφείο Τύπου της ΓΣΕΒΕΕ (1977-1983).
Προϊστάμενος στο Γραφείο Τύπου του ΕΟΜΜΕΧ – Υπουργείο Ανάπτυξης (1984- 2007).

Ταξίδεψε σε πολλές χώρες, Ευρώπης, Αφρικής, Ασίας, Αμερικής και πήρε δεκάδες συνεντεύξεις από υπουργούς (Έλληνες και ξένους), υφυπουργούς, προέδρους οργανισμών και οργανώσεων, δημάρχους, παπάδες, δεσποτάδες, εργάτες, αγρότες, εμπόρους, βιοτέχνες, βιομηχάνους, κ.α.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ (από το 1978), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ).

Εκλέχτηκε δέκα φορές στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και δύο φορές Αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΣΥ. Στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ το 2000 έλαβε παμψηφία. Δίδαξε σε σεμινάρια δημοσιογραφίας που αφορούσαν σε μεταπτυχιακές σπουδές. Επίσης έχει κάνει εισηγήσεις και έχει προεδρεύσει σε συνέδρια δήμων, επιχειρήσεων, οργανώσεων, οργανισμών.

ΒΡΑΒΕΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», από το Πνευματικό Κέντρο Φλώριδας των ΗΠΑ «ο Προμηθέας», από τη Νομαρχία Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, από τον Δήμο και τη ΧΕΝ Κηφισιάς, από το περιοδικό «Προς τη Νίκη», από τον Σύνδεσμο Δελφικών Αμφικτυονιών, από το Δήμο Νεάπολης Αγρινίου, από την ΕΕΔΕ και άλλους φορείς.

Διετέλεσε πρόεδρος του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συνδέσμου Αιτωλών και Ακαρνάνων «Κοσμάς ο Αιτωλός». Επίσης πρόεδρος, γενικός γραμματέας, μέλος Δ.Σ. στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Σπολάιτας Αγρινίου και Καταφυλλίου Καρδίτσας. Είναι πατέρας τριών παιδιών: του Νίκου, του Άγγελου και της Στέλλας.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr