ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΣυγκροτήθηκε η επιτροπή αξιολόγησης προσφορών για τους υδρογονάνθρακες – Ποιοι μετέχουν

Συγκροτήθηκε η επιτροπή αξιολόγησης προσφορών για τους υδρογονάνθρακες – Ποιοι μετέχουν

Συγκροτήθηκε η επιτροπή αξιολόγησης προσφορών για τους υδρογονάνθρακες – Ποιοι μετέχουν

Συγκροτήθηκε στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές Αρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Οι προσφορές υποβλήθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου και στόχος του ΥΠΑΠΕΝ είναι η αξιολόγησή τους να ολοκληρωθεί τον Μάιο. Ο διαγωνισμός, υπενθυμίζεται, ξεκίνησε ύστερα από εκδήλωση ενδιαφέροντος για έρευνες στις τρεις περιοχές από την ιταλική ENEL, η οποία ωστόσο δεν συμμετείχε τελικά στο διαγωνισμό.

Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια για τις περιοχές «’Αρτα-Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησο», και η ENERGEAN OIL & GAS για τις περιοχές ««’Αρτα-Πρέβεζα» και «Αιτωλοακαρνανία». Τα ΕΛΠΕ έχουν αναλάβει στο πλαίσιο προηγούμενου διαγωνισμού τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο και η Energean, που εκμεταλλεύεται και τα κοιτάσματα του Πρίνου, στο Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΠΕΝ, οι αιτήσεις «θα κριθούν με βάση τη νομοθεσία και υπό το πρίσμα της συνεχούς, εμπεριστατωμένης, αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας για τον εντοπισμό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελληνική Επικράτεια και την εκμετάλλευση αυτών των πόρων, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη τα περιβαλλοντικά θέματα».

Στην ενδεκαμελή Επιτροπή για την αξιολόγηση των προσφορών μετέχουν οι:

1.Απόστολος Αλεξόπουλος, γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ως πρόεδρος.

2.Σοφία Σταματάκη, καθηγήτρια ΕΜΠ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ ΑΕ, ως αντιπρόεδρος, με αναπληρωτή τον Ανδρέα Γεωργακόπουλο, καθηγητή Γεωλογίας ΑΠΘ, αντιπρόεδρο της ΕΔΕΥ ΑΕ.

3.Σπυρίδων Μπέλλας, Δρ γεωλόγος, αποσπασμένος υπάλληλος στη Δ/νση Υδρογονανθράκων ΓΔΕ/ΓΓΕΟΠΥ/ΥΠΑΠΕΝ, ως µέλος, µε αναπληρωτή τον Δημήτριο Σακελλαρίου, Δ/ντή Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

4.Αθανάσιος Ζαχαρόπουλος, διπλ. χημικός μηχανικός MSc, προϊστάμενος τμήματος της Δ/νσης Υδρογονανθράκων ΓΔΕ/ΓΓΕΟΠΥ/ΥΠΑΠΕΝ, ως µέλος, µε αναπληρωτή τον Ιωσήφ Αθανασιάδη, διπλ. μηχανολόγο μηχανικό MSc, υπάλληλο της ίδιας Δ/νσης.

5.Δημήτριος Μπαμπασίκας, φυσικός – γεωφυσικός τ. στέλεχος ΕΛΠΕ ΑΕ και ΔΕΠ-ΕΚΥ ΑΕ, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Αργύριο Αργυρίου, γεωλόγο BSc – περιβαλλοντολόγο MSc.

6.Σωτήριος Κοντονάσιος, νομικός κλάδου Πετρελαίων, ως μέλος, με αναπληρωτή τον Στέφανο Δελατόλα, δικηγόρο Αθηνών, DEA Δίκαιο Εμπορικών Συμβάσεων, DESS Τραπεζικό και Χρηματοοικονομικό Δίκαιο.

7.Παρασκευή Πετεινάτου, οικονομολόγος – Φοροτεχνικός, ως μέλος, με αναπληρωτή την Βάλια Αρανίτη, Επ. Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ.

8.Γρηγόριος Βρέλλης, μηχανικός Μεταλλείων, τ. στέλεχος ΙΓΜΕ και ΔΕΠ-ΕΚΥ ΑΕ, ως μέλος.

9.Θεόδωρος Κιτσάκος, διπλ. χημικός μηχανικός με πολυετή εμπειρία σε ενεργειακή διπλωματία και γεωστρατηγικά & γεωπολιτικά παίγνια, ως μέλος.

10. Αντώνιος Βαφείδης, γεωφυσικός, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, ως µέλος, με αναπληρωτή τον Γρηγόριο Τσόκα, Γεωφυσικό, Καθηγητή ΑΠΘ.

11.Ελένη Παλαμίτη, δικηγόρος, με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος, ως μέλος.

Τον Μάιο λήγει επίσης η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και του Νότιου Κρητικού Πελάγους. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι όροι του διαγωνισμού θα επανεξεταστούν με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

 

Πηγή:patrastimes.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr