ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Διεκδικούν νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Μέλη του ΠΑΜΕ και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κατάστημα πολυεθνικής αλυσίδας στο Αγρίνιο στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου

Μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» και μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από κατάστημα γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας στο Αγρίνιο υπερασπιζόμενα την πανελλαδική απεργία που είχε προκηρυχτεί για σήμερα 14/12/14. Τις τελευταίες τρις μέρες τα μέλη αυτά πραγματοποιούν συνεχείς ενημερώσεις στους πολίτες της πόλης για την επιχειρούμενη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας διανέμοντας παράλληλα περισσότερα από 1.500 με 2.000 ενημερωτικά έντυπα. Απαντώντας στο λόγο της κυβέρνησης που υπερασπίζεται το άνοιγμα των καταστημάτων τονίζουν ότι
·        Η κατάργηση της Κυριακής αργίας οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση.
·        Δεν έχει αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων, αντίθετα είναι χιλιάδες οι απλήρωτοι εμποροϋπάλληλοι, όσοι έχουν δουλέψει ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό.
·        Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, οι άνεργοι στον κλάδο μας είναι χιλιάδες, χιλιάδες επίσης είναι και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιο, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ.  Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είχε ως αποτέλεσμα την μετατροπή του εργαζόμενου σε “απασχολήσιμο” δηλαδή την “απελευθέρωση” της εργασιακής σχέσης .
·        Δε τόνωσε την ¨αγοραστική δύναμη¨ ,δεν εξυπηρέτησε τους ¨καταναλωτές¨ που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας.
·        Η κατάργηση της Κυριακής αργίας έστρωσε το δρόμο και για τις ¨Λευκές νύχτες¨  που υποχρεώνονται οι εμποροϋπάλληλοι να δουλεύουν μέχρι τα χαράματα.
·        Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι η εφαρμογή της οδηγίας της Ε.Ε. για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών.

Για την σημερινή συγκέντρωση και εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση» ο κ Δημήτρης Δήμας δήλωσε «Είναι δεδομένο ότι όλα αυτά τα μέτρα που αφορούν και την Κυριακάτικη αργία έχουν στόχο να ενισχύσουν τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τις αλυσίδες και τα μεγάλα καταστήματα εις βάρος των μικρών εμπόρων και των εργαζομένων στον κλάδο. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με αυτό το μέτρο θα τονωθεί το εμπόριο και η αγοραστική δύναμη. Εμείς ως ανταπάντηση λέμε ότι δεν λείπουν οι μέρες απ τον κόσμο αλλά τα χρήματα. Αν υπήρχαν σήμερα σταθερές θέσεις εργασίας, δικαιώματα στους εργαζομένους και καλοί μισθοί τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Τα μέτρα αυτά δεν άνοιξαν νέες θέσεις εργασίας, ούτε τόνωσαν την αγοραστική δύναμη. Τα αποτελέσματα φαίνονται στους τόνους δουλειάς μέσω των εργαζομένων που δουλεύουν δίωρα και τρίωρα και τις μειώσεις στους μισθούς. Το αντίκτυπο της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας δεν αγγίξει μόνο τους μικρούς εμπόρους αλλά και τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι και τα χαράματα, «δρόμος» που έχει ανοίξει με τις λευκές νύχτες. Προειδοποιούμε ότι το μέτρο αυτό δεν θα είναι για επτά Κυριακές το χρόνο αλλά για όλες τις Κυριακές του έτους. Πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους ώστε να παραμείνει το δικαίωμα στην Κυριακάτικη αργία που έχει κατακτηθεί με αγώνες. Απαιτούμε και θέλουμε νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας και παλεύουμε για σταθερή δουλειά, επτάωρο, πενθήμερο, τριανταπεντάωρο και όχι για ασυδοσία στα ωράρια των εργαζομένων και το άνοιγμα των καταστημάτων πάνω από 48 ώρες. Για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής χρειάζεται να υπάρχει κοινωνική συμμαχία μικρών εμπόρων, αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων για την ανατροπή της πολιτικής αυτής που ενισχύει τα μονοπώλια εις βάρος των μικρών καταστημάτων και των εργαζομένων».

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr