ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣφράγισμα καταστημάτων για παράνομα τραπεζοκαθίσματα; – Στους δήμους η «καυτή πατάτα»…

Σφράγισμα καταστημάτων για παράνομα τραπεζοκαθίσματα; – Στους δήμους η «καυτή πατάτα»…

Σφράγισμα καταστημάτων για παράνομα τραπεζοκαθίσματα; – Στους δήμους η «καυτή πατάτα»…

Έληξε η περίοδος χάριτος στις 15/1 όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Σφράγισμα καταστημάτων για παράνομα τραπεζοκαθίσματα; –  Στους δήμους η «καυτή πατάτα»…

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η πρόσφατη εξαγγελία του ΥΠΕΣ για την αυστηροποίηση των ποινών στα παράνομα τραπεζοκαθίσματα φαίνεται πως άρχισε να σχηματοποιείται καθώς οι διαρροές στα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «σφραγίσματα καταστημάτων για αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου χώρου».

Το επιβεβαίωσε ως πρόθεση πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή αφού η επέκταση των τραπεζιών και εξωτερικών χώρων επιτράπηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, πως «το υπουργείο Εσωτερικών είναι απολύτως σύμφωνο με την αυστηροποίηση των ποινών.

Από κοινού με την ΚΕΔΕ σύντομα θα υπάρξει μια σχετική Διάταξη που θα αυστηροποιεί το πλαίσιο και θα προβλέπει μέχρι και το σφράγισμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις , δηλαδή της κατάληψης των τετραγωνικών που τους έχουν παραχωρηθεί. Αυτή η πρακτική όχι μόνο στερεί ελεύθερο χώρο από τους πολίτες αλλά νοθεύει και τον ανταγωνισμό. Οι παράνομες καταλήψεις δημόσιου χώρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια κοινωνική απαξία».

Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε σειρά παρατάσεων του μέτρου, όμως οι όποιες παρατάσεις είχαν δοθεί έχουν λήξει από τις 15 Ιανουαρίου του 2023 και έχουμε επιστρέψει στο ισχύον καθεστώς πριν τα μέτρα αντιμετώπισης του covid-19, αλλά αρκετοί επιχειρηματίες δεν συνετίζονται σε όλη την χώρα δημιουργώντας και πρόβλημα στα ΑμεΑ, τους συμπολίτες μας που έχουν κάποιο μειονέκτημα κίνησης και ζουν βίο αβίωτο στις πόλεις.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, για παράδειγμα, με πρότασή του στην ΚΕΔΕ είχε ζητήσει πρόσφατα την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να τροποποιηθεί η παρ. 6 του άρθρου 13 του από 24/9 έως 20/10 1958 Βασιλικού Διατάγματος, πρόταση που ασμένως δέχθηκε και η ΚΕΔΕ, όμως και πάλι εδώ πρέπει να υπάρξει κάποια αναλογικότητα. Τα έσοδα στην Αθήνα ή σε κάποια τουριστική περιοχή είναι χαμηλά σε σχέση με τα έσοδα που έχουν οι επιχειρήσεις αυτές από αυτή την παράνομη ενέργειά τους, όμως δεν ισχύει το ίδιο για ένα καφενείο σε κάποιο χωριό.

Δύσκολη η θέση τω δήμων

Στους δήμους είναι λογικό να επικρατεί σκεπτικισμός, αφού ήδη έχουμε εισέλθει στην προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών που θα είναι ο προάγγελος των τοπικών εκλογών αμέσως μετά το καλοκαίρι. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι με την ακρίβεια και τα έξοδα να ανεβαίνουν για πολίτες και καταστήματα θα αναλάβουν οι δήμοι να εγκαταστήσουν ευταξία  στην επικράτειά τους…

Ο νόμος θα πιέσει τους δημάρχους να λύσουν το θέμα και εκείνοι θα δεχθούν τις πιέσεις από τους καταστηματάρχες που είχαν κάπως βολευτεί με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Μαρνέζος, θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει καλύτερα την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. «Έχουμε δει τα δημοσιεύματα και ήδη έχουμε κάνει κάποιες πρώτες ενημερώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα βγούμε έξω να αρχίσουμε να γράφουμε καταστήματα αν πρώτα δεν ενημερώσουμε και τον σύλλογο της Εστίασης και Αναψυχής και πριν εκδώσουμε ανακοίνωση για το τι προβλέπεται. Αυτές τις μέρες συγκροτείται και μια ειδική επιτροπή υπό τις Τεχνικές Υπηρεσίες μας που θα έχει την ευθύνη της ανάκτηση του χώρου σε τέτοιες περιπτώσεις», εξηγεί.

Ο Παναγιώτης Μαρνέζος

Σύμφωνα με τον κ. Μαρνέζο η διαδικασία για σφράγισμα καταστήματος πρέπει να είναι πολύ σαφής διότι μπορεί να προκαλέσει αναταραχή. «Ένα κατάστημα που δεν είναι στα προβλεπόμενα όρια μετά τις 15/1, δηλαδή εκεί που ήταν προ covid-19, μπορεί να καταγραφεί και από την Δημοτική Αστυνομία, αλλά και από την Αστυνομική Διεύθυνση, από έλεγχο ρουτίνας ή μετά από καταγγελία.

Προβλέπεται πρόστιμο και συμμόρφωση του επαγγελματία σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν δεν μαζέψει τα καθίσματά του από την πλατεία ή τον πεζόδρομο μετά προφανώς ακολουθεί αυτό που έχει εξαγγελθεί για σφράγισμα αλλά, επαναλαμβάνω, αυτό θα γίνει βάσει εγκυκλίου κι όχι αυθαίρετα. Οι πολίτες να θυμούνται ότι η κατάληψη με καθίσματα δημόσιου χώρου χωρίς άδεια είναι αυθαιρεσία κι έτσι πρέπει να την βλέπουμε όλοι», συμπληρώνει ο κ. Μαρνέζος.

Αρκετές ενώσεις καταστημάτων αναψυχής και εστίασης ή έχουν ζητήσει επαφές με τους δημάρχους (για παράδειγμα στην Θεσσαλονίκη) ή έχουν στείλει επιστολές προς τον Μάκη Βορίδη και τους συναρμόδιους υπουργούς ζητώντας παράταση του μέτρου της ατελούς χρήσης των κοινόχρηστων χώρων και για το 2023. Οι καταστηματάρχες επικαλούνται συνήθως δυσβάστακτη επιβάρυνση από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των πρώτων υλών.

Ο Κώστας Ναστούλης

«Το δικό μας πρόβλημα είναι η ακρίβεια στις πρώτες ύλες που δεν μας αφήνουν να κάνουμε ελκυστικές τιμές και άρα χάνουμε. Κορυφαίο, βέβαια, πρόβλημα είναι το ρεύμα. Η ρύθμιση αυτή ήταν αναγκαία για να μην πέσουν κι άλλο οι δουλειές. Πολλά καταστήματα χρειάστηκαν κάποιον εργαζόμενο για τα έξτρα καθίσματα οπότε δημιουργήθηκε ανάγκη για κάποιες θέσεις εργασίας.

Εμείς ως Σύλλογος κάναμε μαζί με άλλους αίτημα για παράταση της παρούσας κατάστασης για ένα διάστημα, αλλά προσωπικά ήμουν βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει τέτοιος ενδεχόμενο. Ακόμη κι αν οι δήμοι μαζέψουν τα καθίσματα κάποιου θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κλοπή ή φθορά. Αυτά πρέπει να λυθούν, όμως δεν είμαστε εμείς που θα κάνουμε τον έλεγχο, αυτόν θα τον κάνουν ο δήμος και οι αρμόδιοι», δήλωσε στην «Σ» ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εστίασης – Αναψυχής Αγρινίου, Κώστας Ναστούλης.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Εργοταξιακοί χώροι Αντιρρίου: 2,9 εκατ. ευρώ η καλύτερη προσφορά – Έξω από τα «θέλω» της τοπικής κοινωνίας το επενδυτικό σχέδιο

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ