ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΣφοδρές αντιδράσεις στην Ηλεία για το κέντρο μεταναστών – Θα κάνουν δημοψήφισμα

Σφοδρές αντιδράσεις στην Ηλεία για το κέντρο μεταναστών – Θα κάνουν δημοψήφισμα

Σφοδρές αντιδράσεις στην Ηλεία για το κέντρο μεταναστών – Θα κάνουν δημοψήφισμα

Την απόλυτη διαφωνία του, όσον αφορά την δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή του Επιταλίου, εξέφρασε χθες στη (νέα) σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι αντιδράσεις και της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων βουλευτών και αυτοδιοικητικών από την Δυτική Ελλάδα που πήραν μέρος στη σύσκεψη, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι Ηλείοι βουλευτές Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος…

Μετά την προχθεσινή σύσκεψη –για το ίδιο θέμα- μεταξύ υπουργών και Κυβερνητικών βουλευτών, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε  η νέα συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ο δήμαρχος Πύργου διατύπωσε με σθεναρό τρόπο την αντίθεση του στο επιδιωκόμενο Κυβερνητικό σχέδιο αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η Γη της Ολυμπιακής Φλόγας δεν μπορεί να διαθέτει αποθήκες ανθρώπινων ψυχών ούτε μνημεία βαρβαρότητας, τονίζοντας παράλληλα ότι θα κινηθεί για την διενέργεια δημοψηφίσματος. Επέκρινε επίσης την Κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν κινείται στο σωστό δρόμο.

Σοβαρές ήταν οι επιφυλάξεις που διατύπωσαν και οι δυο Ηλείοι βουλευτές Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ενώ απών ήταν ο Κώστας Τζαβάρας (σ.σ. ο οποίος είχε συμμετάσχει στην προχθεσινή σύσκεψη, εκφράζοντας επίσης την σοβαρή αντίθεση του)….

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας στην ΠΑΤΡΙΣ για την χθεσινή συνάντηση ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι «Τόνισα την απόλυτη διαφωνία μας όσον αφορά την δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας στην περιοχή του Επιταλίου. Μια διαφωνία που θεωρώ πως εκφράζει όλους τους πολίτες διότι από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινοτήτων υπάρχει απόλυτη ομοφωνία και άρνηση για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας. Οι βουλευτές Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος που συμμετείχαν στην συνάντηση διαφώνησαν επίσης. Σε αυτά έχω να προσθέσω πως από τα στοιχεία που έχουμε από την μέτρηση που κάνουμε με διαδικτυακή δημοσκόπηση το 90% των συμμετεχόντων είναι επίσης αρνητικοί».

«ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ»…

Ο κ. Αντωνακόπουλος πρόσθεσε πως «Εντόπισα πως το υπουργείο αγνόησε άλλες θέσεις-δημόσιες εκτάσεις που έχουν προταθεί στην Ηλεία και πήγε κατευθείαν στην ιδιωτική έκταση πέριξ του παλιού εργοστασίου στο Επιτάλιο. Είναι κάτι που τόνισα στον υπουργό… Γιατί προτίμησαν αυτή την έκταση και όχι τις δημόσιες… δεν μου απάντησε. Μείναμε με τη διαφωνία και πάμε, πλέον, σε σύγκρουση. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το Κέντρο Φιλοξενίας. Σε ενάμιση μήνα θα πάρουν την Ολυμπιακή Φλόγα από την περιοχή μας… θα φροντίσουμε με τις κινητοποιήσεις μας να μάθει η παγκόσμια Κοινότητα τι θέλουν να φτιάξουν στο Επιτάλιο. Πρόκειται για ένα μνημείο βαρβαρότητας στην ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας».

 

«ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ»…

Μιλώντας για το κλίμα που επικράτησε κατά την διάρκεια τη σύσκεψης και το αν η Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη για την δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας ο δήμαρχος Πύργου είπε ότι «Νομίζω ότι μπορεί να είναι αποφασισμένη αλλά είδα ότι ο δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, όλοι οι βουλευτές που συμμετείχαν ήταν εντελώς αντίθετοι σε αυτό το σχέδιο. Και μιλάμε για Κυβερνητικούς βουλευτές. Δεν νομίζω ότι η Κυβέρνηση είναι στο σωστό δρόμο για τα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών που είναι αποθήκες ψυχών. Εγώ τους αντέτεινα ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε κόσμο, έχουμε κτίρια που μπορούμε να φιλοξενήσουμε μονογονεικές οικογένειες όπως κάνει ήδη η Μητρόπολη μας. Όχι όμως φιλοξενία με αυτή τη βαρβαρότητα των χοτ-σπότ που είναι φυλακές ανθρώπων κι όπου τελικά εκεί επωάζεται η παραβατικότητα, γιατί δεν μπορείς να βάλεις να ζήσουν 1500 άνθρωποι σε έκταση 4-5 στρεμμάτων. Κι αυτοί να βγαίνουν έξω κάθε απόγευμα και να γυρίζουν το βράδυ… που θα πηγαίνουν αυτοί όταν βγαίνουν; Στον Πύργο φυσικά… όλη τη ημέρα θα καταπιέζονται και θα ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και θα τους αφήνουν να πηγαίνουν στον Πύργο για να ισορροπούν… Δεν νομίζω ότι αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα και δεν τιμούν τον Πολιτισμό».

«ΠΑΜΕ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ»…

Αναφερόμενος στις –από δω και πέρα- πρωτοβουλίες του ως δήμαρχος για το θέμα ο Τάκης Αντωνακόπουλος διευκρίνισε πως «Θα πάμε σε δημοψήφισμα. Θα κάνουμε τοπικό δημοψήφισμα άμεσα για το Προσφυγικό όχι για το μεταναστευτικό που ο νόμος το απαγορεύει. Παράλληλα θα προχωρήσουμε και σε κινητοποιήσεις που θα είναι με την μορφή γενικής απεργίας στην πόλη, συγκεντρώσεις και ομάδες περιφρούρησης του χώρου στο Επιτάλιο».

ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟΨΕ…

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός όλων των παραπάνω, σήμερα στις 8 μμ, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Πύργου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Λάτσειο. Μοναδικό θέμα συζήτησης της Επιτροπής είναι η δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας και μετεγκατάστασης μεταναστών στην κοινότητα του Επιταλίου καθώς και λήψη απόφασης για εισήγηση με προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ
Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

Διατύπωσε και πάλι τον προβληματισμό του για την πρόταση του «Αιγαίον», ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Όπως και στην πρώτη συνάντηση, έτσι και στη σημερινή που έγινε στην Αθήνα για το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων, ο βουλευτής έθεσε ξεκάθαρα τον προβληματισμό του για την προταθείσα περιοχή του πρώην εργοστασίου «Αιγαίον» και ζήτησε την επανεξέταση του θέματος από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Ο κ. Νικολακόπουλος επανέλαβε τα ζητήματα της καταλληλότητας του χώρου, των συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης και παραμονής των ανθρώπων που θα επιδιωχθεί να μεταφερθούν εκεί, ενώ για μια ακόμη φορά μετέφερε το κλίμα επιφυλακτικότητας και ανησυχίας της τοπικής κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, ο Ηλείος βουλευτής επεσήμανε πέραν των άλλων και το θέμα δίκαιης κατανομής προσφύγων, υπενθυμίζοντας ότι ο νομός μας φιλοξενεί και ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων, όπως και αριθμό αλλοδαπών εργατών γης που απασχολούνται επί πολλούς μήνες στον τόπο μας.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ
ΑΠΟ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ 

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., η οποία επίσης μετείχε στην επίσημη συνάντηση εργασίας με θέμα Δομές Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης δήλωσε:

«Το προσφυγικό είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα μας, άπτεται της δημόσιας ασφάλειας και της ασφάλειας των συνόρων της χώρας. Πρόκειται για ζήτημα υψηλής πολιτικής προτεραιότητας. Η Κυβέρνηση διαχειρίζεται με σοβαρότητα, συνέπεια και συντονισμένες ενέργειες το προσφυγικό, ένα ζήτημα σύνθετο, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, όπως την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για διευκόλυνση των διαδικασιών ασύλου, την αλλαγή του καθεστώτος  λειτουργίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων με περαιτέρω έλεγχο, διαφάνεια και λογοδοσία και την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της χώρας. Πλέον, υπάρχει διαχωρισμός των προσφύγων και των μεταναστών και εντατικοποίηση των ελέγχων, έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί το συντομότερο δυνατό ποιοι είναι πράγματι πρόσφυγες και ποιοι μετανάστες, διότι στη δεύτερη περίπτωση θα επαναπατριστούν. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που υιοθέτησε η Κυβέρνηση και το στρατηγικό σχέδιο δράσης της για το προσφυγικό – μεταναστευτικό αναγνωρίζουμε ότι είναι το πλέον αξιόπιστο και οργανωμένο. Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αφήσει πληθώρα ανοιχτών ζητημάτων και εκκρεμοτήτων. Η πολιτική της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη πάνω σε αυτό το ζήτημα και δεν αφήνουμε ασάφειες να αιωρούνται, ούτε ανθρώπους να στοιβάζονται επί μακραίων, χωρίς προγραμματισμό όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών μας, ιδίως στα σύνορά μας είναι επιτακτική. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη λειτουργίας κέντρων φιλοξενίας και στην ενδοχώρα. Όμως η υπό συζήτηση πρόταση λειτουργίας μεγάλης δομής φιλοξενίας στην Ηλεία μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών εγείρει επιφυλάξεις για την ικανότητα επαρκούς διαχείρισής του. Πρέπει να ξανασυζητήσουμε τις προτάσεις μαζί με την τοπική κοινωνία.

Στην Ηλεία άλλωστε λειτουργεί εδώ και καιρό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Μυρσίνη, ενώ και η Εκκλησία μας φιλοξενεί γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες. Έχουμε ήδη αποδείξει η τοπική κοινωνία την αλληλεγγύη και την ιδιαίτερη ευαισθησία που απαιτεί ένα τέτοιο ζήτημα».

patrisnews.com

Αντιπεριφερειάρχης ζητά «ειδική ρύθμιση» του αντικαπνιστικού στη βόρεια Ελλάδα λόγω κρύου

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr