ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτισμοςΑγγελόκαστρο: 4η Συνάντηση της Αριάδνης Δάντε για «Το σεντούκι του παππού»

Αγγελόκαστρο: 4η Συνάντηση της Αριάδνης Δάντε για «Το σεντούκι του παππού»

Αγγελόκαστρο: 4η Συνάντηση της Αριάδνης Δάντε για «Το σεντούκι του παππού»

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του ερευνητικού έργου «Το σεντούκι του παππού» της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας στο Αγγελόκαστρο. Εκεί, τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα ξεκίνησαν να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στον φακό και να δημιουργούν ιστορίες…

Λίγο πριν τις 11 το πρωί, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και δημιουργός του Μουσείου, κύριος Θεόδωρος Τσιλίκας, ξεκίνησε να υποδέχεται στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου τη δημιουργική ομάδα. Στην ομάδα συμμετέχουν παιδιά από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, η εκπαιδευτικός του Δημοτικού σχολείου Αγγελοκάστρου, κυρία Μαρία Σώκου Δώνου, αλλά και οι εκπαιδευτικοί Μελίνα Μάντζιου και Ελένη Μάντζιου από το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, τέσσερις μαθήτριες από το 17ο και 12ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου και φυσικά η δημιουργός του προγράμματος, Αριάδνη Δάντε.

Το πρόγραμμα της 4ης συνάντησης περιλάμβανε Δημιουργική Γραφή, αλλά και πρακτική εξάσκηση στη συνέντευξη. Τα παιδιά περιηγήθηκαν στις δύο από τις τέσσερις αίθουσες του Μουσείου και έκαναν την πρώτη τους συνέντευξη στον κύριο Τσιλίκα, αντλώντας σπουδαίες πληροφορίες για το πανέμορφο πέτρινο κτίριο και τα εκθέματά του.

Στη συνέχεια, τα παιδιά ασκήθηκαν στην πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση εξιστορώντας στην κάμερα την ιστορία που τους «εμπιστεύτηκε» ένα από τα αντικείμενα – εκθέματα του Μουσείου. Προηγουμένως, η συγγραφέας είχε μοιραστεί με τα παιδιά πρωτότυπες ιστορίες και τους είχε διδάξει με τον μοναδικό της τρόπο σημαντικά μυστικά της δημιουργικής γραφής.

Πρώτος από όλους, ο Βασίλης Διώτης εξιστόρησε στην ομάδα τα λεγόμενα του άβακα. Έπειτα, συνέχισε η Έλενα Τρομπούκη με την ιστορία του μοιρογνωμονίου. Ακολούθησε ο Άγγελος Κοτσίου, που διηγήθηκε την ιστορία του πράσινου πίνακα και η Ευαγγελία Καροπούλου με την ιστορία του κάδρου με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο.  Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Ευαγγελία Σούμπαση, που αφηγήθηκε την ιστορία της έδρας. Η Σοφία Παπαγιάννη εμπιστεύτηκε στα παιδιά όσα της είπε η ντουλάπα και η Μελίνα Μάντζιου εξιστόρησε όλα όσα έμαθε από τον Παγκόσμιο Χάρτη.

Όλες οι προσπάθειες αποτυπώθηκαν στην κάμερα της συγγραφέως. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα στοιχεία τους εξέπληξαν ευχάριστα τους ενήλικους της ομάδας, ενώ σε μερικές περιπτώσεις διέγειραν πολύ έντονα τα συναισθήματα του κοινού.

Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα ενός μέλους  της ομάδας. Στην τέταρτη συνάντηση, η μικρή Ευαγγελία Καροπούλου από το Αγγελόκαστρο παρουσίασε το πρώτο της βίντεο.

Σε αυτό περιλαμβάνεται η γιαγιά της, η γλυκύτατη κυρία Ντίνα, η οποία μιλά στην κάμερα της εγγονής της για την ομορφότερη ανάμνηση της. Η δημιουργία της Ευαγγελίας:

Υπενθυμίζουμε στο αναγνωστικό κοινό πως «Το σεντούκι του παππού» έχει στόχο την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και την πολύπλευρη εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4-12 ετών και εκπαιδευτικών σε καινοτόμα εργαλεία μέσα από τη δημιουργική γραφή και την Παγκόσμια Δημοτική ποίηση του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη.

Στο έργο είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται  μια φορά τον μήνα και για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η προηγούμενη επικοινωνία με τη συγγραφέα (ariadnidante@gmail.com).

Κατά τη διάρκεια του έργου οι Εκδόσεις Τσιπούπολη (www.chipoupolis.com) στηρίζουν έμπρακτα τις εθελοντικές προσπάθειες της ομάδας στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης παρέχοντας το κατάλληλο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους συμμετέχοντες.

Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με το Μουσείο, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Θοδωρή Τσιλίκα (thtsilikas@sch.gr).

ΝΔ: Ψηφοδέλτια με «αυστηρή αξιολόγηση» και εκπλήξεις – Τα ονόματα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ