ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣε τριήμερη απεργία τα διαγνωστικά κέντρα του Αγρινίου – «Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει»

Σε τριήμερη απεργία τα διαγνωστικά κέντρα του Αγρινίου – «Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει»

Σε τριήμερη απεργία τα διαγνωστικά κέντρα του Αγρινίου – «Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει»

Σε τριήμερη απεργία τα διαγνωστικά κέντρα του Αγρινίου – «Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει» αναφέρει στην εφημερίδα “Συνείδηση” η Αγρινιώτισσα Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) Κυριακή Κώτσα. «Κατέβασαν ρολά» από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για το claw back και την προκαταβολική υποβολή του, που τους έχει επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας: 

Τα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και στην περιοχή του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας ξεκίνησαν από την Δευτέρα (18/07) τριήμερη απεργία, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (claw back) και την προκαταβολική υποβολή του που τους έχει επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Μέσα από αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις χαμηλές αποζημιώσεις που εισπράττουν από τον ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, αλλά και λόγω της διαχρονικής πολιτικής περιορισμού της κρατικής δαπάνης για την κάλυψη των εξετάσεων των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με την Αγρινιώτισσα Πρόεδρο του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) Κυριακή Κώτσα: «ο ΣΙΔΕΙΔΕΛ στηρίζει την απεργία στα διαγνωστικά εργαστήρια που εξήγγειλε το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ., έχοντας την πλήρη στήριξη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) και όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, για τις 18,19 και 20 Ιουλίου αντιδρώντας στα μακροχρόνια μέτρα περικοπής που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ στις αποζημιώσεις των εξετάσεων των ασφαλισμένων του της τάξης του 50%. Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει! Το υπουργείο Υγείας είναι πλήρως ενήμερο για τις προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου μας.

Σε τριήμερη απεργία τα διαγνωστικά κέντρα του Αγρινίου - «Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει»
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος Κυριακή Κώστα

Εκκρεμεί η νομοθέτηση ζητημάτων που έχουν συζητηθεί με τον υπουργό Υγείας, αλλά υπάρχουν και ζητήματα τα οποία άπτονται και των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών και είναι αυτά που καθορίζουν τη ρευστότητά μας και την επιβίωσή μας:

1) Τη διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και claw back, διότι είναι χρήματα που μας οφείλονται, ενώ ο ΕΟΠΥΥ μας τα ζητάει πίσω
2) Την αναστολή της προείσπραξης του 70% του claw back κάθε μήνα, που είναι εκτός λογικής και έχει επιβαρύνει δραματικά την όλη κατάσταση.
3) Την πλήρη κατάργηση του claw back».

Όπως επισημαίνει η κα. Κώτσα: «ζητάμε όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις, ζητάμε να γίνει κοστολόγηση των εξετάσεων και όχι αυθαίρετη τιμολόγησή τους».

Ως προς την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τη χρηματοδότηση κατά 15 εκατ. ευρώ του κωδικού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων, τονίζεται από την κα. Κώτσα: «ότι είναι ακριβώς η ίδια επιχορήγηση του προϋπολογισμού με την περσινή, που τελικά απέδωσε ποσοστό claw back (κούρεμα) 30%. Επιπλέον, κοστολογούνται και προστίθενται νέες διαγνωστικές εξετάσεις όπως το NT- proBNP και HCV Ag χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων.

Το υπουργείο Υγείας προφανώς πρέπει να είναι περήφανο… που φορτώνει για άλλη μία φορά το κόστος των εξετάσεων στα διαγνωστικά εργαστήρια. Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, η διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο αφανισμός των διαγνωστικών εργαστηρίων είναι δεδομένος. Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους, ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, ως οφείλει και όχι εμείς. Ζητάμε την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δίκη ιερέα από το Αγρίνιο: Η «αρχή της ηθικής απόδειξης» τον έστειλε στην φυλακή

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ