ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΞηρομεροΣε σπιράλ υποβάθμισης η Κατούνα

Σε σπιράλ υποβάθμισης η Κατούνα

Σε σπιράλ υποβάθμισης η Κατούνα

Μετά το Κέντρο Υγείας ξεκίνησε και η… υπολειτουργία του Ταχυδρομείου

Στη δίνη μιας διαρκούς υποβάθμισης από την πλευρά της Πολιτείας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η περιοχή της Κατούνας και συνολικά η περιοχή του ορεινού Ξηρομέρου. Η περιοχή συνεχώς αποψιλώνεται από υπηρεσίες και δομές βασικές για την καθημερινότητα κάθε πολίτη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια είναι το Κέντρο Υγείας Κατούνας, που υπολειτουργεί. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί η ανυπαρξία τραπεζικών υποκαταστημάτων και εσχάτως η υπολειτουργία του τοπικού υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας προς τους αρμόδιους το Κέντρο Υγείας της Κατούνας συνεχίζει να λειτουργεί με ωράριο δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή χωρίς απογευματινή βάρδια και χωρίς κάλυψη τα σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα συχνά οι κάτοικοι της Κατούνας και των γύρω χωριών να αναγκάζονται να μετακινούνται είτε προς τα Κέντρα Υγείας Αμφιλοχίας και Βόνιτσας, είτε προς το νοσοκομείο Αγρινίου.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας Παναγιώτης Καλογιάννης

«Είναι μία «πληγή» που παραμένει ανοικτή και αιμορραγεί συνεχώς το Κέντρο Υγείας της Κατούνας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας Παναγιώτης Καλογιάννης μιλώντας στην εφημερίδα «Συνείδηση». Και προσθέτει: «500 παιδιά και 550 περίπου συνταξιούχοι της περιοχής μας κοιμούνται χωρίς να υπάρχει κάλυψη από γιατρό».

Ταχυδρομείο στις… Φυτείες για την Κατούνα

Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα στα προβλήματα της περιοχής ήρθε να προστεθεί και η υπολειτουργία του ταχυδρομικού υποκαταστήματος, το οποίο μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε με τρεις υπαλλήλους, όμως μετά τη συνταξιοδότηση δύο εξ’ αυτών έχει μείνει με μόνο με ένα υπάλληλο, που προφανώς δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής.

Το πρόβλημα αυτό είναι εντονότερο για τους συνταξιούχους καθώς μέσω του ταχυδρομείου γίνεται η καταβολή των συντάξεων σε εκατοντάδες συνταξιούχους της περιοχής.

Πλέον κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Μεδεώνος καλούνται να εξυπηρετηθούν από το ταχυδρομικό υποκατάστημα στις Φυτείες του δήμου Ξηρομέρου. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας Παναγιώτης Καλογιάννης «ακόμα και το ATM της περιοχής την περίοδο του δεκαπενταύγουστου έμεινε για περίπου δύο εβδομάδες χωρίς χρήματα.

Πόση άλλη υποβάθμιση να αντέξει η περιοχή; Χωρίς τραπεζικό υποκατάστημα, χωρίς ταχυδρομείο και με ένα Κέντρο Υγείας που υπολειτουργεί… Η Πολιτεία όφειλε να προσέξει την ύπαιθρο, αλλά δυστυχώς μας έχουν εγκαταλείψει.

Ο κόσμος στην Κατούνα και τα γύρω χωριά κράτα με πολλά βάσανα την ύπαιθρο ζωντανή όμως πρέπει να μας στηρίξει και η Πολιτεία. Γιατί μιλάμε για ηλικιωμένους ανθρώπους για αυτό φτωχούς αγρότες που προσπαθούν να μείνουν στον τόπο τους».

Συχνά προβάλλεται ως άλλοθι για την υποβάθμιση περιοχών της υπαίθρου όπως η περιοχή της Κατούνας, η πληθυσμιακή συρρίκνωση. Όμως όταν μια περιοχή υποβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα (δομές υγείας, δημόσιες υπηρεσίες κτλ),  τότε απλώς εντείνονται τα προβλήματα και επιταχύνεται η πληθυσμιακή συρρίκνωση της περιοχής, αφού γίνεται ολοένα και περισσότερο δύσκολο για ένα νέο άνθρωπο να δημιουργήσει οικογένεια σε μια αγροτική – ημιορεινή περιοχή. Και δυστυχώς η Πολιτεία, διαχρονικά και ανεξαρτήτως κυβερνώντων κωφεύει…

Παρέμβαση Καραγκούνη για το Ταχυδρομείο στην Κατούνα

Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε χθες Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραγκούνης με τον Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού των ΕΛΤΑ κ. Ησαΐα Τσιτόγλου.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Κατά τη διάρκεια αυτής, ο κ. Καραγκούνης μετέφερε στον κ. Τσιτόγλου το πρόβλημα που έχει προκύψει στην δημοτική ενότητα Μεδεώνος με την σταδιακή υποβάθμιση του ταχυδρομείου Κατούνας και τη φημολογούμενη κατάργηση της λειτουργίας αυτού.

Τόνισε δε την αγωνία των κατοίκων, και δη των συνταξιούχων, που διενεργούν τις συναλλαγές τους στο εν λόγω υποκατάστημα, το οποίο μάλιστα εξυπηρετεί όχι μόνο την τοπική κοινότητα αλλά και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής του Ξηρομέρου, και ζήτησε την εξεύρεση άμεσης λύσης για την συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος.

Από την μεριά του ο Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού των ΕΛΤΑ, κ. Τσιτόγλου, διαβεβαίωσε τον βουλευτή πως δεν πρόκειται να υπάρξει κατάργηση λειτουργίας του ταχυδρομείου Κατούνας.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 56 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 2.729 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr