ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΣε κλοιό αιωρούμενων σωματιδίων – Επί μέρες η Δυτική Ελλάδα ασφυκτιά από την κάπνα

Σε κλοιό αιωρούμενων σωματιδίων – Επί μέρες η Δυτική Ελλάδα ασφυκτιά από την κάπνα

Σε κλοιό αιωρούμενων σωματιδίων – Επί μέρες η Δυτική Ελλάδα ασφυκτιά από την κάπνα

Σε κλοιό αιωρούμενων σωματιδίων. Επί μέρες η Δυτική Ελλάδα ασφυκτιά από την κάπνα. Κινδυνεύει και η παραγωγή. Τι αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος Αειφορικής Γεωργίας Νίκος Κούτσιας στην «Συνείδηση».

Αναλυτικά το δημοσίευμα:  

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος, παρουσίασε προ ημερών το ζοφερό αποτύπωμα των πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς, ενώ σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο «ταξίδεψαν» ως τα νησιά του Ιονίου.

Τα αιωρούμενα σωματίδια που περνούν μέχρι και τον εγκέφαλο (!) μετρήθηκαν έως και το Ιόνιο από τις πυρκαγιές στον Έβρο ενώ οι σταθμοί μέτρησης στα Ιωάννινα και την Άρτα επιβαιώνουν υψηλότατες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων από τις πυρκαγιές στον Έβρο.

Από την Εγνατία δεν φαίνονται πια τα Τρίκαλα, είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μιχαλόπουλος επισημαίνοντας ότι τα σωματίδια φτάνουν σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων κι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής επηρεάζοντας όλη τη Δυτική Ελλάδα!  Μόνη πρόταση για τις ευπαθείς ομάδες η υποχρεωτική μάσκα αν και δεν παρέχει πλήρη προστασία και παρότι και πάλι θα θορυβηθούν κάποιοι…

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ λεπτά κι αυτό τα κάνει επικίνδυνα αφού μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο. Η μάσκα είναι λύση υποχρεωτική αφού απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων αλλά δεν παρέχεται πλήρης προστασία, εξηγούν οι επιστήμονες. Ο Ευθύμιος Λέκκας, ο εντεταλμένος από το Κράτος υπεύθυνος για τις φυσικές καταστροφές, έχει πρόσφατα τονίζει πως υπάρχουν περιοχές όπως η Αττική, οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα περιβαλλοντικής κατάρρευσης.

«Πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενίσχυση των Δήμων με προσωπικό και μέσα ώστε να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περαιτέρω ενέργειες, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες. Πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ», είχε εξηγήσει ο κ. Λέκκας.

Στην Αττική από το βράδυ της Τρίτης οι συγκεντρώσεις σωματιδίων δεν έχουν πέσει κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια, ενώ η σύσταση είναι οι κάτοικοι να μένουν σπίτι, με διαρκή λειτουργία κλιματισμού ειδικά εάν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες και «απαγορευτικό» σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο.

Οι επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία

Ο πρόεδρος του τμήματος Αειφορικής Γεωργίας Νίκος Κούτσιας περιγράφει μια πολύ ιδιάζουσα κατάσταση, έως και επικίνδυνη. “Η πυρκαγιά στην Εύβοια αναμενόταν μια φορά κάθε 400 χρόνια και στην Ρόδο κάθε 75 χρόνια! Καταλαβαίνετε τι σημαίνει όταν πλέον κάθε χρόνο έχουμε τέτοια φαινόμενα!

Ο Νίκος Κούτσιας

Εμείς έχουμε εδώ και 10 χρόνια εξηγήσει ότι δεν είναι θέμα συχνότητας πυρκαγιών ή έκτασης που καίγεται. Υπάρχουν περίοδοι τα τελευταία 30 χρόνια-όσο κι αν φαίνεται παράξενο αυτό- με μείωση αριθμού πυρκαγιών. Το πρόβλημα είναι των επιπτώσεων, της αλληλεπίδρασης με τον ανθρώπινο παράγοντα, του κινδύνου κλπ. Με άλλα λόγια πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που εκτιμούμε τις συνέπειες αυτών των φαινομένων. Η πυρκαγιά είναι φυσικό φαινόμενο, πάντα έμπαινε και πάντα είχε επιπτώσεις ακόμη και ανανέωσης του δάσους, όμως ο ανθρώπινος παράγοντας πια είναι διαφορετικός. Υπάρχουν άλλες παράμετροι που δημιουργούν αυτό που βλέπουμε”.

Σύμφωνα με τον κ. Κούτσια το ζήτημα είναι ότι ειδικά στην Ευρώπη και την Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα, το αστικό, το δασικό και το παραγωγικό/ γεωργικό/κτηνοτροφικό περιβάλλον είναι μαζί και αλληλεπιδρούν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί από την αρχή.

“Οι Ζώνες Διασύνδεσης, όπως τις λέμε εμείς στις πόλεις, τα δάση και τα χωριά μας θα μας απασχολούν όλο και περισσότερο στο μέλλον. Οι καλλιέργειες που θα κάνουμε θα πρέπει πια να λαμβάνουν υπόψη κι αυτό τον παράγοντα. Καταστρέφονται οριστικά και καλλιέργειες κι αυτό έχει σαν μεγάλο αίτιο το γεγονός πως η κατοικία, η παρθένα φύση και ο παραγωγικός ιστός είναι όλα μαζί”, καταλήγει ο κ. Κούτσιας.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Πάρκο Αγρινίου: Θέμα ημερών η διοικητική παραλαβή – Έρχεται μόνιμη φύλαξη, αλλά «πρέπει να το φυλάξει και η ίδια η κοινωνία»

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ