ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Δοκίμι Αγρινίου

Σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Δοκίμι Αγρινίου

Σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Δοκίμι Αγρινίου

Έρχεται ένα βήμα πιο κοντά είναι το φυσικό αέριο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία είναι σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή του Δοκιμίου στο Αγρίνιο. Τι δηλώνει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στη «Σ». 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ένα βήμα πιο κοντά για την έλευση του φυσικού αερίου σε όλη την Δυτική Ελλάδα και το Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε με τα εγκαίνια του σταθμού φόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.

Μια από τις υποψήφιες περιοχές έλευσης φυσικού αερίου είναι η Δυτική Ελλάδα και γι’ αυτό μάλιστα η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ) ήδη «τρέχει» διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδων αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η μια μονάδα προβλέπεται να κατασκευαστεί στην ΒΙΠΕ Πατρών και η δεύτερη στην περιοχή του Δοκιμίου στο Αγρίνιο.

Για να φτάσει το φυσικό αέριο στο Αγρίνιο και την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα, την Πάτρα και τον Πύργο, θα κατασκευαστούν έργα προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, των οποίων η χρηματοδότηση θα γίνει από πόρους του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και φυσικά από χρηματοδότηση και της ΔΕΔΑ. Ειδικότερα το δίκτυο που απαιτείται να γίνει και να καλυφθούν οι ανάγκες είναι 208 χιλιομέτρων και η πρόβλεψη για την ολοκλήρωσή του είναι το 2023.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης μιλώντας στη «Σ» για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα τόνισε:

Σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Δοκίμι Αγρινίου
Ο Λάμπρος Δημητρογιάννης

«Στην τελική ευθεία τους οδεύουν τα έργα του Φυσικού αερίου για τη Δυτική Ελλάδα, καθώς πριν λίγες ημέρες έγιναν στη Ρεβυθούσα τα εγκαίνια του σταθμού φόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου για τα αποκεντρωμένα αστικά δίκτυα.

Το ευχάριστο ωστόσο που αφορά την περιοχή μας είναι ότι περιλαμβάνεται στις πρώτες υποψήφιες περιοχές για χρήση του μεταφερόμενου με φορτηγά LNG.

Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΔΑ έχει αυτή την στιγμή σε εξέλιξη, διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή δύο μονάδων αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΒΙΠΕ Πατρών και στο Αγρίνιο (στην περιοχή του Δοκιμίου).

Το φυσικό αέριο θα φτάνει με ειδικά φορτηγά σε υγρή μορφή και υπό πολύ υψηλή πίεση στον σταθμό της ΒΙΠΕ Πατρών, όπου κάτω από ειδική διαδικασία θα γίνεται ξανά αέριο, για να διοχετεύεται στη συνέχεια στο τοπικό δίκτυο διανομής.

Το φυσικό αέριο θα φθάσει στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, με έργα συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) τα οποία συγχρηματοδοτούνται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Στο πλαίσιο των έργων θα κατασκευαστούν συνολικά 208 χιλιόμετρα δικτύου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.

Τη δημιουργία ενός δικτύου διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα καλύψει τις ανάγκες νοικοκυριών, επιχειρήσεων και βιομηχανιών και στη Δυτική Ελλάδα σηματοδοτεί η έναρξη λειτουργίας του νέου σταθμού εφοδιασμού βυτιοφόρων οχημάτων στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να γεμίσει ένα φορτηγό με LNG υπολογίζεται στα 30 λεπτά ενώ η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις θα προγραμματίζεται από τις εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν τους αποθηκευτικούς χώρους των δεξαμενών.

Έως το 2023, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 8.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), αριθμός ο οποίος θα είναι πολλαπλάσιος εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία.

Ο αριθμός αυτών των συνδέσεων ήταν και αποτέλεσμα της έντονης προεργασίας που είχε γίνει από την Περιφερειακή αρχή από τα τέλη του 2019 και αρχές του 2020».

Επισήμανση για το ότι η Δυτική Ελλάδα είναι από τις πρώτες υποψήφιες περιοχές για την έλευση του φυσικού αερίου, αλλά και για τον διεθνή διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη, έκανε η διευθύνουσα σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Μαρία Ρίτα Γκάλι στο πλαίσιο των εγκαινίων του σταθμού φόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου για τα αποκεντρωμένα αστικά δίκτυα στη Ρεβυθούσα στο μέσο περίπου του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, όσο θετική και αν είναι η εξέλιξη αυτή για την περιοχή, ανακύπτει προβληματισμός στους καταναλωτές σε πανελλαδικό επίπεδο για το κόστος του φυσικού αερίου και τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν όλες τις χώρες σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, πόσο μάλλον σ αυτό της ενέργειας.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Επιφυλάξεις στην αγορά – ΙΝΚΑ: «Άνθρακες ο θησαυρός…»

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ