ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣε διήμερη απεργία οι φυσικοθεραπευτές

Σε διήμερη απεργία οι φυσικοθεραπευτές

Σε διήμερη απεργία οι φυσικοθεραπευτές

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας του κλάδου τους οι Αιτωλοακαρνάνες φυσικοθεραπευτές βάζουν λουκέτο την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ποια είναι τα αιτήματά τους και τι συμβαίνει στο νομό σύμφωνα με τον Πρόεδρο του συλλόγου Ανδρέα Κομματά 

«Κατεβάζουν ρολά» οι φυσικοθεραπευτές της Αιτωλοακαρνανίας την Πέμπτη και την Παρασκευή συμμετέχοντας στην πανελλήνια κινητοποίηση του κλάδου τους ζητώντας να λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

«Είμαστε ο μόνος κλάδο στον τομέα της υγείας που έχουμε άμεση επαφή με τους ασθενείς και δεν λαμβάνουμε το αντίστοιχο επίδομα, ανθυγιεινής εργασίας, που λαμβάνουν ακόμη και εργαζόμενοι σε χώρους υγείας που δεν έχουν απολύτως καμία επαφή με ασθενείς. Παράλληλα επί χρόνια οι υπουργοί Υγείας μας λένε πως αδίκως δεν λαμβάνουμε το επίδομα αυτό, τη στιγμή που είμαστε ο μόνος νοσοκομειακός κλάδος που δεν το λαμβάνει και συμπεριλαμβάνεται στα νοσοκομειακά επιδόματα. Η τραγική ειρωνεία είναι πως μιλάμε για 600 δικαιούχους φυσικοθεραπευτές ανά την Ελλάδα. Από το 2012 που ξεκινήσαμε δικαστικό αγώνα αναγκαζόμαστε να υποβάλουμε συχνά αγωγές καθώς οι αποφάσεις εκκρεμούν, ενώ προσφάτως (από το 2012) εκδόθηκε μονάχα μια απόφαση από δικαστήριο της Κεντρικής Ελλάδας που μας δικαιώνει» δηλώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Ανδρέας Κομματάς.

Ο κ. Κομματάς εστιάζοντας στην Αιτωλοακαρνανία τονίζει: «στο νομό υπάρχουν μόνο 15 άτομα που εργάζονται στις δημόσιες δομές υγείας και δεν λαμβάνουν το επίδομα αυτό, αλλά αυτό αναδεικνύει ένα άλλο τεράστιο ζήτημα που υφίσταται, τόσο στο νομό, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός για τις δημόσιες δομές υγείας και τους ασθενείς που έχουν ανάγκη νοσηλείας σε δημόσια κέντα αποκατάστασης. Στην Αιτωλοακαρνανία τα κενά σε φυσικοθεραπευτές είναι αναρίθμητα λ.χ. το πρώην ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας διαθέτει 45 κλίνες και ακόμη και όταν ήταν αυτόνομο δεν διέθετε αριθμητικά τον κατάλληλο προσωπικό – φυσικοθεραπευτές, ώστε να μπορούν να νοσηλευτούν σε δημόσιο φορέα αντίστοιχοι με τις κλίνες ασθενείς. Επίσης το πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Αγρινίου διαθέτει 6 θαλάμους φιλοξενίας ασθενών και δεν διέθετε, όταν ήταν αυτόνομο, τον απαραίτητο αριθμό φυσικοθεραπευτών.  Στις ΤΟΜΥ θα μπορούσαν να υπάρχουν θέσεις φυσικοθεραπευτών ή στις Μονάδες Πρόνοιας. Οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών σε τέτοιες δημόσιες δομές υγείας αναγκαστικά οδηγούν αρκετούς ασθενείς να γεμίζουν κέντρα αποκατάστασης σε όμορους νομούς. Στον κλάδο μας υπάρχει μεγάλη ανεργία και ο σχεδιασμός για τις δημόσιες δομές υγείας γενικότερα και τα κέντρα αποκατάστασης ειδικότερα, δεν βοηθάει για την βελτίωση της κατάστασης αυτής» συμπληρώνοντας πως: «οι λόγοι αυτοί είναι κάποιοι από τους βασικούς που μας οδηγούν στην απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή, στην οποία θα μας συμπαρασταθούν και οι εργαστηριακοί και νοσοκομειακοί».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα Συνείδηση

Η ελευθερία ιδεών, όταν δεν μας αρέσει μια ιδέα, πάει περίπατο;

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr