ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠαιδειαΣε αναστολή λειτουργίας 10 σχολεία στην Αιτωλοακαρνανία

Σε αναστολή λειτουργίας 10 σχολεία στην Αιτωλοακαρνανία

Σε αναστολή λειτουργίας 10 σχολεία στην Αιτωλοακαρνανία

8 Νηπιαγωγεία και 2 δημοτικά έβαλαν «λουκέτο» πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μειώνεται ο πληθυσμός των μαθητών σε μικρά και μεγάλη χωριά της Αιτωλοακαρνανίας. Τι αναφέρει η Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου Μάρθα Σαράκη και ποιοι είναι οι δύο βασικοί λόγοι που η αναστολή σχολικών μονάδων έχει πάρει μορφή «χιονοστιβάδας» στην περιοχή και σε όλη την Ελλάδα

Λουκέτο στα ελληνικά σχολεία βάζει η υπογεννητικότητα και η μετοίκηση των νέων ζευγαριών από τα χωριά στα αστικά κέντρα, καθώς σε κάθε νέα σχολική χρονιά δεκάδες νηπιαγωγεία και δημοτικά οδηγούνται σε αναστολή λειτουργίας, καθώς δεν υπάρχουν παιδιά για να γεμίσουν τις τάξεις τους.

Το φαινόμενο της αναστολής σχολικών μονάδων έχει επηρεάσει και την Αιτωλοακαρνανία, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα το φαινόμενο αυτό έχει πλέον πάρει μορφή χιονοστιβάδας, αφού την τελευταία δεκαετία έχουν κλείσει ή συγχωνευτεί πάμπολλα νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΕΒΕ, αν συνεχιστεί η ίδια τάση στο ένα από τα δύο φλέγοντα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει την κατάσταση αυτή, στο ζήτημα της υπογεννητικότητας, μέχρι το 2035 θα έχει «εξαφανιστεί» το 1/3 όσων μαθητών φοιτούν σήμερα. Επίσης, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 «χάθηκαν» πάνω από 380.000 Έλληνες μέσα σε 10 χρόνια, γεγονός που πρωτίστως αποτυπώνεται στην εκπαίδευση!

Στην Αιτωλοακαρνανία έγινε γνωστό πως φέτος τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας συνολικά 10 σχολεία, 8 νηπιαγωγεία και 2 δημοτικά σε όλο το νομό!

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου Μάρθα Σαράκη μιλώντας γενικότερα για τους λόγους που οδηγούν τα σχολεία σε αναστολή λειτουργίας ή και στη μείωση εκπαιδευτικών τονίζει:

Η Μάρθα Σαράκη

«η αναστολή λειτουργίας σημαίνει πως οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών υπάρχουν, αλλά λόγω έλλειψης μαθητών δεν είναι δυνατόν να στελεχωθεί το σχολείο και να λειτουργήσει. Οι εκπαιδευτικοί σ’ αυτή την περίπτωση μετακινούνται σε όμορα σχολεία ή καλύπτουν λειτουργικά κενά που προκύπτουν σε άλλα σχολεία γενικότερα στο Δήμο, όχι απαραιτήτως όμορα. Κάτι δηλαδή αντίστοιχο που συμβαίνει και με τους υπεράριθμους που καλούνται να καλύψουν άλλο λειτουργικό κενό σε σχολείο του Δήμου.

Τα τελευταία χρόνια βλέπαμε να συμβαίνει στα σχολεία των χωριών η μείωση των μαθητών, είτε τα χωριά και τα σχολεία κατά συνέπεια είναι μικρά, είτε μεγαλύτερα. Για παράδειγμα στη Ματαράγκα που το σχολείο είναι μεγάλο, όπως και το χωριό, από 6θέσιο έγινε 5θέσιο και οι γονείς ανησυχούν. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Γαβαλού. Τα χωριά αυτά μπορεί να είναι μεγάλα, αλλά παρατηρείται μείωση που πληθυσμού των παιδιών.

Οι δύο βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην μείωση των παιδιών είναι η υπογεννητικότητα και το δημογραφικό. Είναι γεγονός ότι τα νέα ζευγάρια από τα χωριά μετακινούνται στα αστικά κέντρα και έτσι οδηγούμαστε στην μείωση του μαθητικού πληθυσμού, που φέρνει και την αναστολή λειτουργίας σχολείων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των χωριών θέλουν τα σχολεία και προσπαθούν να τα κρατήσουν με νύχια και δόντια, δεδομένου ότι λειτουργούν μονοθέσια και διθέσια σχολεία. Το ότι θέλουν σχολεία στον τόπο τους φαίνεται επίσης και από κάτι απλό, από τις γιορτές των εθνικών επετείων και γενικότερα από τις γιορτές και τις εκδηλώσεις των σχολείων. Τότε υπάρχει άλλη κινητικότητα από όλους, γιατί θέλουν να υποστηρίξουν τα σχολεία και τα παιδιά τους.

Αν δεν υπάρχουν εγγραφές δεν θα λειτουργήσει και το σχολείο, είτε αυτό είναι νηπιαγωγείο, είτε δημοτικό. Αυτό το βλέπουμε σε όλη την περιοχή, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όπου παιδιά εγγράφονται σε σχολεία διπλανών χωριών από το δικό τους, ακόμη και για λόγους κοινωνικοποίησης, γιατί το σχολείο του χωριού τους μπορεί να έχει πολύ λίγα παιδιά και στο οποίο εγγράφονται περισσότερα.

Βάσει νόμου υπάρχουν συγκεκριμένα αριθμητικά όρια μαθητών για να λειτουργήσει ένα σχολείο λ.χ. τετραθέσιο ή πενταθέσιο κλπ. Αν αυτά τα όρια δεν καλύπτονται και αν το υπηρεσιακό συμβούλιο κρίνει ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί το σχολείο λόγω του ότι συχνά παιδιά από όμορα χωριά φοιτούν στο σχολείο αυτό και μετακινούνται με έξοδα της Περιφέρειας και αν δεν υπάρχουν και νέες εγγραφές, τότε οδηγείται σε αναστολή λειτουργίας».

Τα σχολεία που έκλεισαν στην Αιτωλοακαρνανία

Mε ΦΕΚ τα σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία) στα οποία θα μπει λουκέτο για την χρονιά 2023 -2024 είναι τα εξής:

  • ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΜΟΡΓΙΑΝΩΝ
  • ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΑΡΕΤΑΔΑΣ
  • ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΥΜΟΥ
  • ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΜΠΕΣΟΥ
  • ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΟΧΘΙΑ
  • ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑΣ
  • ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΡΙΒΙΟΥ
  • 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟY
  • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ
  • ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Βασίλης Χατζηλάμπρου: «Εμπαιγμός για τους πολίτες το κλείσιμο  σχολείων στη Δυτική Ελλάδα»

Τον προβληματισμό του εκφράζει αναφορικά με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, ο επικεφαλής της «Αντίστασης Πολιτών» Βασίλης Χατζηλάμπρου. Όπως εκτιμά ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας «το κλείσιμο σχολείων και νηπιαγωγείων αποτελεί πραγματικά εμπαιγμό για τους πολίτες».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται το υπουργείο είναι η έλλειψη ή ο μικρός αριθμός μαθητών και η έλλειψη κτιρίων. Το ΦΕΚ αναφέρει συγκεκριμένα την αναστολή λειτουργίας 22 νηπιαγωγείων και 8 δημοτικών στο σύνολο και των τριών νομών, από τα οποία μάλιστα τα 5 εκ των 22 είναι ειδικά νηπιαγωγεία και το 1 εκ των 8 είναι ειδικό δημοτικό. Η πλειοψηφία αυτών των σχολικών μονάδων βρίσκεται στα χωριά και σε περιοχές που το επόμενο σχολικό συγκρότημα μπορεί να βρίσκεται έως και 10 χιλιόμετρα μακριά.

Επομένως, τίθεται σοβαρό ζήτημα για το πως τα παιδιά που εξυπηρετούνταν από αυτά τα σχολεία θα έχουν πλέον πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αυτό βέβαια πιθανότατα θα οδηγήσει και στην ακόμα μεγαλύτερη ερημοποίηση της υπαίθρου και την εγκατάλειψη των ορεινών και αγροτικών περιοχών. Όταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των περιοχών αυτών αποτελεί η μείωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νεότερων ηλικιών, το κλείσιμο σχολείων και νηπιαγωγείων αποτελεί πραγματικά εμπαιγμό για τους πολίτες!

Η κυβέρνηση αντί να κλείνει σχολεία και να ερημώνει την ύπαιθρο και τα χωριά οφείλει να στηρίξει αυτές τις περιοχές και τις οικογένειες που ζουν εκεί. Να μην οδηγηθούν οι τόποι αυτοί σε εγκατάλειψη.»

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Πράσινο φως για φωτοβολταϊκό σταθμό στην Πάλαιρο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ