ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο“Σε 42 χώρες που πέρασε το Δ.Ν.Τ διέλυσε τα συστήματα υγείας”

“Σε 42 χώρες που πέρασε το Δ.Ν.Τ διέλυσε τα συστήματα υγείας”

Έχουν αυξηθεί κατά 30% οι αξονικές-μαγνητικές σε ιδιωτικό διαγνωστικό στο Αγρίνιο

Σε 42 χώρες που πέρασε το Δ.Ν.Τ διέλυσε τα συστήματα υγείας”

Ομιλία από τον υπεύθυνο τομέα Υγείας Σύριζα Νίκο Μανιό

Το πρωί της Κυριακής στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου ο τομέας υγείας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα “ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ” όπου συζητήθηκαν θέματα και προτάσεις για την θεμελίωση δημόσιας και δωρεάν υγείας. Καλεσμένος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υπεύθυνος τομέα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κ.Ε, γιατρός Νίκος Μανιός.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο, κ. Δημήτριος Τραπεζιώτης, όπου αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στον χώρο της υγείας “καθώς με τις πολιτικές που εφαρμόζονται και ασκούνται, απαξιώνονται εντελώς όλες οι δομές υγείας και ειδικότερα στην περιοχή μας υπονομεύεται η βιωσιμότητα και λειτουργία του νοσοκομείου Αγρινίου με προφανείς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών.”

Σε συνέντευξη του στην ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ο υπεύθυνος τομέα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κ.Ε Νίκος Μανιός αναφέρθηκεγια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Υγεία, το Νοσοκομείο Αγρινίου καθώς και για την επέλαση του Δ.Ν.Τ στην χώρα μας. Τόνισε χαρακτηριστικά πως “αυτή την στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι η διάλυση όλων των δομών του συστήματος υγείας δεν είναι απόρροια μιας οικονομικής κρίσης. Είναι μια κεντρική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων όπου θέλουν να ξεπουλήσουν και τον τομέα της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα. Τελευταίο παράδειγμα είναι το ξεπούλημα του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ σε ιδιώτες. Ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή μέσα στα νοσοκομεία εμφανίζεται ως δυσλειτουργία, στην ουσία όμως αποτελεί πολιτική επιλογή. Με αυτό τον τρόπο φεύγουν εκατομμύρια ευρώ καθημερινά στον ιδιωτικό τομέα καθώς με την επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη μηχανημάτων ή με την δυσλειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, οδηγείται ο ασθενής σε ιδιώτες γιατρούς. Έτσι επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς αλλά και οι ασφαλισμένοι ασθενείς που αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους. Η συγκεντρωτική πολιτική που υπάρχει αυτή την στιγμή θα έχει ως αποτέλεσμα όλες οι μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις να συγκεντρωθούν σε ένα-δυο συμφέροντα στον τομέα της υγείας.”

Σχετικά με την επέλαση του Δ.Ν.Τ από την Ελλάδα και κατά πόσο έχει επηρεάσει τον κοινωνικό ιστό αλλά και τις δομές υγείας, ο υπεύθυνος τομέα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός ανέφερε ότι: “Υπάρχει μια εμπειρία 42 χωρών για το Δ.Ν.Τ. Όπου και αν πέρασε, όχι μόνο διαλύθηκαν τα συστήματα υγείας αλλά σε λίγα χρόνια αυξήθηκαν όλοι οι δυσμενείς δείκτες υγείας όπως θνησιμότητα, πτώση μέσου όρου επιβίωσης και όλα τα προβλήματα που βλέπουμε καθημερινά στην πατρίδα μας. Δηλαδή ανεμβολίαστα παιδιά, άνθρωποι που δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε ούτε μέχρι τα εξωτερικά ιατρεία διότι και ανασφάλιστοι είναι αλλά και έχουν συνωστισμό. Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να εξυπηρετηθούν από το προσωπικό των νοσοκομείων που έχει τραγικές ελλείψεις. Αυτά είναι τα σημάδια που έχει αφήσει το Δ.Ν.Τ από 42 χώρες που έχει περάσει.”

Αναφορικά με το Νοσοκομείο Αγρινίου δήλωσε ότι “είναι ένα τυπικό παράδειγμα στο σύνολο των προβληματικών νοσοκομείων της χώρας, καθώς έχει αξονικό τομογράφο ο οποίος δεν δουλεύει. Τι σημαίνει όμως αυτό; Όποιος πρέπει να κάνει αξονική τομογραφία πάει σε ιδιώτη. Στην περιοχή του Αγρινίου άνοιξε διαγνωστικό κέντρο και έχουν αυξηθεί κατά 30% οι αξονικές-μαγνητικές τομογραφίες στον Νομό. Αυτό είναι μια ιατρογενής προσπάθεια πλουτισμού των ιδιωτών και γίνεται διότι τα χρήματα φεύγουν από το Δημόσιο, τα ταμεία και τις τσέπες των πολιτών και πάνε σε ορισμένους.”

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr