ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣχολικές καθαρίστριες: Πάλι θα πληρώσει ο Δήμος Αγρινίου

Σχολικές καθαρίστριες: Πάλι θα πληρώσει ο Δήμος Αγρινίου

Σχολικές καθαρίστριες: Πάλι θα πληρώσει ο Δήμος Αγρινίου

Πάλι θα πληρώσει ο Δήμος Αγρινίου όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” για τις σχολικές καθαρίστριες, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκαν οι προσλήψεις σχολικών καθαριστριών στην χώρα, «καλυμμένες οι ανάγκες» λέει το Υπουργείο

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το προσωπικό καθαριότητας για τις σχολικές μονάδες στην Ελλάδα θα προσληφθεί και φέτος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους Δήμους ολόκληρης της Χώρας. Για την κατανομή του έχει ακολουθηθεί η περσινή μέθοδος σύμφωνα με την οποία ελήφθησαν διασταυρωτικά στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τους Δήμους αναφορικά με το συνολικό εμβαδό της, προς καθαρισμό, επιφάνειας των σχολικών κτηρίων.

Με τη μέθοδο αυτή υπολογίστηκε η κάλυψη των πραγματικών αναγκών καθαριότητας σε ανθρωποώρες και αντιστοιχίστηκε με την ορθή κατανομή των αναγκαίων ποσών.
Η συνολική δαπάνη των αμοιβών του προσωπικού καθαριότητας στα σχολικά κτήρια θα ανέλθει στο ποσό των 85.000.000 ευρώ περίπου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ενέκρινε την πρόσληψη 15.495 σχολικών καθαριστριών, «με στόχο την πλήρη και έγκαιρη διασφάλιση των συνθηκών ατομικής και δημόσιας υγιεινής στα σχολικά κτήρια», όμως δεν θα πληρώσει εξολοκλήρου το Υπουργείο του.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, ο μέγιστος αριθμός των ωρών ημερήσιας απασχόλησης του προσλαμβανόμενου προσωπικού για το Αγρίνιο είναι οι 419 καθώς και ο μέγιστος αριθμός προσλαμβανόμενων ατόμων ανά Δήμο για το διδακτικό έτος 2022-2023 είναι για το Αγρίνιο 140 άτομα.

Ο δήμος Αγρινίου πάντως προτίμησε να διαχειριστεί τον αριθμό των απασχολούμενων καθαριστριών με γνώμονα το να πάρει μεν όσες περισσότερες γίνεται, αλλά να έχουν και όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες γίνεται η καθεμία εξ αυτών. Πήγε, λοιπόν, στο «μοντέλο» των 120 καθαριστριών που θα δουλεύουν οι 55 με πλήρες ωράριο και άλλες 65 που θα δουλεύουν με μειωμένο ωράριο 3 ωρών.

Αυτό φυσικά δημιουργεί έναν αριθμό εργατοωρών που ξεπερνά αρκετά τις 419 που προβλέπει η οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο, υπερβαίνει τις 500 εργατοώρες και οι οποίες, ασφαλώς, θα καλυφθούν από πόρους του Δήμου Αγρινίου, καθώς είναι πάγια τακτική του να «βάζει» αυτήν την διαφορά, ώστε να πληρώνονται όλες οι εργαζόμενες στην ώρα τους.

Ο Γ. Παπαναστασίου

Όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν τις διαδικασίες και τον όγκο της δουλειάς, σε συνάρτηση με τις ώρες και τις εργαζόμενες, λένε ότι είναι υπεραρκετές και γενναιόδωρα κατανεμημένες. Πέρυσι, πάντως είχε έρθει στο δημοτικό συμβούλιο το γεγονός ότι 180.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο  Γ. Παπαναστασίου, ήταν το ποσό θα δαπανούσε ο Δήμος προκειμένου φέτος να προσληφθεί ο ίδιος αριθμός σχολικών καθαριστριών.

«Πήραμε μια γενναία απόφαση, που περνάει από το «κορμί» μας. Τα χρήματα αυτά θα λείψουν από άλλες δράσεις του Δήμου Αγρινίου, όμως το Κράτος μας οφείλει αυτά τα χρήματα(σ.σ. από διάφορες πηγές) και πρέπει να μας τα δώσει. Έχουμε υπολογίσει στην ΚΕΔΕ ότι είναι περίπου 25 εκατ. ευρώ αυτά που λείπουν από τη καθαριότητα των σχολείων» είχε πει χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου και είχε προσθέσει ότι είναι απαράδεκτο μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους Δήμους, οι Δήμοι με δικούς τους πόρους να καλούνται να καλύψουν τις υποχρεώσεις του Κράτους.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ