ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΕλλαδαΣχολεία: Πότε επιτρέπεται η αποχή από τα μαθήματα και η «επιστροφή» στην τηλεκπαίδευση -3 περιπτώσεις

Σχολεία: Πότε επιτρέπεται η αποχή από τα μαθήματα και η «επιστροφή» στην τηλεκπαίδευση -3 περιπτώσεις

Σχολεία: Πότε επιτρέπεται η αποχή από τα μαθήματα και η «επιστροφή» στην τηλεκπαίδευση -3 περιπτώσεις

Σε κανονική, δια ζώσης λειτουργία τέθηκαν από χθες, Δευτέρα, όλα τα σχολεία της χώρας.

Η επιστροφή στις τάξεις έγινε με αυξημένα μέτρα και τις γνωστές βεβαιώσεις, με την ηγεσία του υπ. Παιδείας να εκφράζει την ελπίδα ότι, με την αναγκαία προσήλωση στους κανονισμούς και την εμπιστοσύνη στα εμβόλια, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Το υπ. Παιδείας δημοσιοποίησε προ ημερών μια απόφαση που περιλαμβάνει όλα τα μέτρα για τα σχολεία. Μεταξύ άλλων, δίνονται διευκρινίσεις και για τη χρήση των μασκών και, συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις όπου ο μαθητής εξαιρείται από την υποχρεωτικότητα χρήσης αλλά και το ποιες είναι οι κυρώσεις σε περίπτωση «παράβασης».

Στην ίδια απόφαση («Λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων κατά την έναρξη του σχ. Έτους 2021-2022 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19 κατά τη λειτουργία τους») εξηγείται και το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί ένας μαθητής να απέχει από τα δια ζώσης μαθήματα και να κάνει τηλεκπαίδευση.

Το ζήτημα αναλύεται στο άρθρο 9, στο οποίοι περιλαμβάνονται τρεις περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, η παρακολούθηση μαθημάτων μέσω εξ αποστά- σεως εκπαίδευσης είναι δυνατή στις εξής περιπτώσεις:

α) σε μαθητές/τριες ηλικίας κάτω των δώδεκα (12) ετών που πάσχουν από τα κάτωθι σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, και εφόσον προσκομισθούν στην σχολική μονάδα τα απαραίτητα ιατρικά δικαιολογητικά, τα οποία έχουν εκδοθεί από δημόσια δομή υγείας, που τα αποδεικνύουν:

Παιδιά με αιμοδυναμικά σημαντική συγγενή καρδι- οπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια
Παιδιά με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου
Παιδιά με σύνθετα μεταβολικά νοσήματα 4. Παιδιά με βαριές νευρολογικές/νευρομυικές παθή- σεις (πχ. Νωτιαία μυϊκή ατροφία κ.λπ.)
Παιδιά με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
Παιδιά που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη), HIV λοίμωξη και CD4<500 Παιδιά υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (pred- nisolone>20mg/μέρα)
Παιδιά που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοή- θεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της
Παιδιά μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποι- ητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες
Παιδιά μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργά- νου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες
Παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία και ιστορικό εμφάνισης επιπλοκών καθώς και πολυμεταγγιζόμενα παιδιά που έχουν συν-νοσηρότητες
β) σε μαθητές/τριες άνω των δώδεκα (12) ετών, οι οποί- οι/ες ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες υποκείμενων νοσημάτων, κατόπιν σχετικού αιτήματος για ένταξη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ύστερα από σχετική γνωμά- τευση του θεράποντος ιατρού. Τα παραπάνω αιτήματα εξετάζονται από αρμόδια Επιτροπή της παρ. 3 του πα- ρόντος άρθρου και

γ) σε μαθητές/τριες που συνοικούν με άτομο/άτομα που πάσχει/πάσχουν από υποκείμενο νόσημα που οδη- γεί σε σοβαρή ανοσοκαταστολή, και ιδίως:

1) άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνει δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρ- μακα, 2) άτομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνει δύο ή περισσότερα ανο- σοκατασταλτικά φάρμακα, 3) άτομα με διάγνωση νεο- πλασίας ή αιματολογικής κακοήθειας που βρίσκεται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία, 4) άτομα με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου) 5) άτομα με ανοσοκαταστολή λόγω βα- ριάς συνδυασμένης ανοσοανεπάρκειας, HIV λοίμωξης με CD4<200 κύτταρα/μL ή που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα λόγω φλεγμονωδών νοσημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι δεν δικαιολογούνται οι απουσίες μαθητών που απέχουν από τα μαθήματα επειδή οι γονείς ανησυχούν για τυχόν κρούσματα στα σχολεία.

iefimerida.gr

Πέθανε ο δημοσιογράφος Χρήστος Τριήρης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ