ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΣχεδόν βεβαιότητα ο φόβος «έκρηξης» ιδιωτικού χρέους μετά την πανδημία

Σχεδόν βεβαιότητα ο φόβος «έκρηξης» ιδιωτικού χρέους μετά την πανδημία

Σχεδόν βεβαιότητα ο φόβος «έκρηξης» ιδιωτικού χρέους μετά την πανδημία

Στα 242,6 δισ. ευρώ ανήλθε το ιδιωτικό χρέος το προηγούμενο έτος και όπως όλα δείχνουν με το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα εκτιναχθεί στα ύψη. Το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος στο τέλος του 2020 έφτασε τα 242,6 δισ. (108,1 δισ. στην εφορία, 37,5 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία, 58,1 δισ. στις τράπεζες και 38,9 δισ. στις εγχώριες Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναμένεται να καταγράψει σημαντική επιδείνωση όταν θα ξεκινήσει η υλοποίηση των αποπληρωμών. Αν και τονίζεται ότι το συνολικό μέγεθος δεν είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2019  ωστόσο, το μήνυμα που στέλνει το Γραφείο είναι ξεκάθαρο. Δηλαδή, θα παρατηρηθεί το παράδοξο, τη στιγμή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πολλές επιχειρήσεις που σήμερα είναι υπό την σκέπη του κράτους, να αντιμετωπίσουν αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους.

Ο φόβος για την «έκρηξη» του ιδιωτικού χρέους μόλις τελειώσει η πανδημία και μαζί τα προστατευτικά μέτρα με τα «παγώματα» και τις αναστολές πληρωμών μοιάζει με βεβαιότητα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής «σε αυτό το στάδιο ενδέχεται να χρειαστούν επιπρόσθετες παρεμβάσεις και ειδικές ρυθμίσεις αποπληρωμής που ουσιαστικά θα ισοδυναμούν με ανάληψη μέρους του ιδιωτικού χρέους από το δημόσιο τομέα. Τέτοιες παρεμβάσεις που αφορούν ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να έχουν διαφανείς κανόνες και κριτήρια και να αποφασιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο χρειάζονται γενναίες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πράγμα που δεν είναι καθόλου βέβαιο αν οι πολιτικοί συσχετισμοί θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο… Έτσι ο φόβος μοιάζει σήμερα με βεβαιότητα…

Εφημερίδα Συνείδηση

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr