ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΝαυπακτοςΣχέδιο δράσης για τα αδέσποτα ζώα

Σχέδιο δράσης για τα αδέσποτα ζώα

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων ενεργοποιεί ο Δήμος Ναυπακτίας, αξιολογώντας ότι πρόκειται για ένα βαθειά κοινωνικό πρόβλημα, με αντίκτυπο στην εικόνα του τόπου μας.
Ο σχεδιασμός αυτός στηρίζεται στο νομικό πλαίσιο για τα αδέσποτα ζώα, που αποτελεί πρόβλημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς αποτελούν εστίες παρασιτικών και λοιμωδών νοσημάτων, αλλά και ατυχημάτων. Παράλληλα όμως είναι πρόβλημα πολιτισμικό αφού είναι θέμα παιδείας και ηθικής η σωστή αντιμετώπιση κάθε ζώου, αλλά και υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους.
Η 5/μελής επιτροπή μετά την συγκρότησή της με την απόφαση του Δημάρχου κ. Τάκη Λουκόπουλου, συζήτησε με όλους τους αρμόδιους φορείς και τους φιλόζωους εθελοντές για την καλύτερη και σωστότερη διαχείριση. Έτσι με την παρουσία πολλών φιλόζωων της Ναυπακτίας συνεδρίασε η επιτροπή δύο φορές με την προεδρία του Αντιδημάρχου κ. Γιάννη Ράπτη, όπου τέθηκε επί τάπητος το θέμα των εγκαταλελειμμένων και αδέσποτων ζώων της Ναυπακτίας.
Συγκεκριμένα χθες 3-12-14 η επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα συνολικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε Σχέδιο Δράσης και την διάθεση ανάλογης πίστωσης. Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει όλη τη νόμιμη διαδικασία διαχείρισης των αδέσποτων από την καταγραφή, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποπαρασίτωση και το τσιπάρισμα, μέχρι την απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων για την ασφάλεια των κατοίκων. Για την ακριβή καταγραφή τους δημιουργήθηκαν συνεργεία καταγραφής από φιλόζωους, τόσο στην πόλη της Ναυπάκτου, όσο και σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου. Μετά από μελέτη θα υπάρξει σύντομα πρόσκληση ενδιαφέροντος, για την υπογραφή σύμβασης με κτηνίατρο που διαθέτει νόμιμη οργανωμένη υποδομή προκειμένου να αναλάβει την διαδικασία, με την επίβλεψη της 5/μελούς επιτροπής και του Δήμου. Επίσης θα εξεταστεί η δυνατότητα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας Δημοτικός Προσωρινός Χώρος Φύλαξης των ζώων ή νόμιμο καταφύγιο. Παράλληλα αποφασίστηκε να ξεκινήσει ενημέρωση για την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τα ζώα, για τη μείωση της κακομεταχείρισης και της εγκατάλειψής τους.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr