Το σαυράκι που κάνει καταδύσεις με αυτοσχέδια μπουκάλα

Ένα σαυράκι της Νότιας Αμερικής αποθηκεύει αέρα σε φυσαλίδες και κάνει καταδύσεις

Το σαυράκι που κάνει καταδύσεις με αυτοσχέδια μπουκάλα

Πώς μπορεί αυτή η σαύρα να μένει στον πάτο της λίμνης για τόση ώρα; Χάρη στη φυσαλίδα αέρα που έχει κολλημένη στη μύτη, ένα είδος αυτοσχέδιας μπουκάλας για καταδύσεις.

Η σαύρα Anolis aquaticus, ένα μικρό ημι-υδρόβιο είδος της Κόστα Ρίκα και του Παναμά, ήταν γνωστό για την ικανότητά του να παραμένει κάτω από το νερό για διαστήματα έως 16 λεπτών, μια εντυπωσιακή επίδοση για την ομάδα των ερπετών.

Το σαυράκι είχε επίσης παρατηρηθεί να βγάζει φυσαλίδες αέρα που μένουν κολλημένες στα ρουθούνια, τις οποίες εισπνέει αργότερα στη διάρκεια της κατάδυσης.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Biology Letters επιβεβαιώνει τώρα τις υποψίες ότι οι μπουρμπουλήθρες χρησιμεύουν για την αποθήκευση αέρα.

Οι ερευνητές άλειψαν ενυδατική κρέμα στις μύτες 13 σαυρών για να εξουδετερώσουν τις υδρόφοβες ιδιότητες του δέρματός τους, κάτι που εμπόδιζε τον σχηματισμό φυσαλίδων.

Τα πειραματόζωα βυθίστηκαν σε μια δεξαμενή μαζί με σαύρες που δεν είχαν αλειφτεί με κρέμα και οι ερευνητές μέτρησαν τον χρόνο που διαρκούσε η κατάδυση.

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: οι σαύρες που δεν μπορούσαν να φυσήξουν φυσαλίδες έμειναν κάτω από το νερό 31% λιγότερο χρόνο, μια σαφώς σημαντική διαφορά.

Το πιθανότερο, λένε οι ερευνητές, είναι ότι η ικανότητα αυτή εξελίχθηκε για να επιτρέπει στις σαύρες να αποφεύγουν θηρευτές όπως τα φίδια και τα πουλιά.

Όσο περισσότερο μένουν στο νερό, τόσο πιθανότερο είναι να δουν την επόμενη μέρα να ξημερώνει.

in.gr