ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΣαρακοστιανό τραπέζι: Μέχρι και 20% ακριβότερο φέτος  

Σαρακοστιανό τραπέζι: Μέχρι και 20% ακριβότερο φέτος  

Σαρακοστιανό τραπέζι: Μέχρι και 20% ακριβότερο φέτος  

Μέχρι και 20% ακριβότερο φέτος για τους Αιτωλοακαρνάνες το σαρακοστιανό τραπέζι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Αν και όλοι οι επαγγελματίες, όπως αναφέρει η “Συνείδηση”, προσπαθούν να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων, διάφορα κατεψυγμένα προϊόντα παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 20%, τα ψάρια κατά 15% τουλάχιστον και οι λαγάνες κατά 10%.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής:

Σαρακοστιανό τραπέζι: Μέχρι και 20% ακριβότερο φέτος  Κάθε χρόνο το τριήμερο της Αποκριάς υπάρχει ο διαθέσιμος χρόνος ώστε όλη η οικογένεια να συγκεντρωθεί γύρω από το σαρακοστιανό τραπέζι και να γιορτάσουν όλοι μαζί απολαμβάνοντας τις παραδοσιακές λιχουδιές και διατηρώντας παράλληλα το έθιμο!

Τα τελευταία χρόνια, όσες μεταβολές και περικοπές και αν έχουν υποστεί, αρκετοί συνεχίζουν να προσέχουν τη διατροφή τους και να τηρούνται τα έθιμα, όπως αυτό της Σαρακοστής, έστω και με μεγάλες περικοπές.

Φέτος, πιθανότατα το γιορτινό τραπέζι θα είναι φτωχότερο, καθώς έχουν καταγραφεί αυξήσεις από 10% μέχρι και 20% ανάλογα με το προϊόν, αλλά οι επαγγελματίες που αναμένουν το τριήμερο αυτό αισιοδοξούν πως θα «κυλίσει» καλά και ο κόσμος έστω και με μεγαλύτερο περιορισμό θα ψωνίσει.

Ο Θωμάς Χαλβαντζής ανέφερε:

«φέτος ο κόσμος είμαι μαζεμένους σε σχέση με άλλες χρονιές, αλλά πιστεύω πως θα υπάρξει κίνηση, ο κόσμος θα βγει να πάρει τα σαρακοστιανά του. Οι τιμές σε σχέση με πέρσι είναι αρκετά τσιμπημένες, αλλά προσπαθούμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις εμείς και να μην περάσουν όλες στον καταναλωτή.

Σαρακοστιανό τραπέζι: Μέχρι και 20% ακριβότερο φέτος  
Ο Θωμάς Χαλβαντζής

Η αύξηση φέτος διαπιστώνεται στα μαλάκια λ.χ. χταπόδι και καλαμάρι κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Το τουρσί, ο χαλβάς, ο ταραμάς κλπ είναι στις περσινές τιμές.

Ο κόσμος από την αρχή της εβδομάδας μέχρι και τώρα ψωνίζει λιγότερα πράγματα σε σχέση με πέρσι, ψωνίζει μόνο να βάλει κάτι στο τραπέζι του και εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε σχετικά με τις τιμές.

Η κορύφωση της κίνησης είναι ανέκαθεν Παρασκευή, Σάββατο και τη Δευτέρα και τότε περιμένουμε και φέτος τον κόσμο, ο οποίος πρέπει να στηρίξει την τοπική αγορά».

Ο Γεράσιμος Κράνης δήλωσε:

«σε σχέση με πέρσι υπάρχει αύξηση τουλάχιστον κατά 15% σε όλα τα φρέσκα ψάρια, νηστήσιμα και μη, ενώ η αγοραστική κίνηση είναι μειωμένη, ο κόσμος πάει με τη λογική βλέποντας και κάνοντας, είναι πολύ μαζεμένος, δεν ψωνίζει όπως πέρυσι ή άλλα χρόνια παλιότερα.

Σαρακοστιανό τραπέζι: Μέχρι και 20% ακριβότερο φέτος  
Ο Γεράσιμος Κράνης

Πιστεύω πως η κίνηση θα αυξηθεί κυρίως το Σάββατο και τη Δευτέρα, όπου θα παραμείνουμε ως είθισται ανοιχτοί. Ο κόσμος συνήθως επιλέγει χταπόδια, καλαμάρια, γαρίδες και σουπιές. Παλιότερα η κίνηση ήταν καλύτερη και ξεκινούσε από νωρίτερα και όχι από την Παρασκευή».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Κώστας Σάββας σημείωσε:

«φέτος θα υπάρξει μια μικρή αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με πέρυσι στη λαγάνα, αλλά πιστεύω πως δεν θα είναι σε όλα τα αρτοποιεία.

Οι πρώτες ύλες για εμάς τους αρτοποιούς έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί όπως λ.χ. το αλεύρι, ενώ μόλις προχθές μας ενημέρωσαν οι προμηθευτές μας για αυξήσεις πάνω από 50% σε άλλα προϊόντα όπως το βούτυρο, τη μαργαρίνη, το ηλιέλαιο κλπ.

Για εμάς είναι τρελό και ταυτόχρονα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις αυξήσεις στο κομμάτι της ενέργειας. Πληρώνουμε 1,70 το λίτρο πετρελαίου.

Σαρακοστιανό τραπέζι: Μέχρι και 20% ακριβότερο φέτος  
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Κώστας Σάββας

Το κόστος στον κλάδο μας έχει ανέβει τουλάχιστον κατά 60%. Συνεπώς, αναλογικά, η αύξηση στη λαγάνα που θα είναι της τάξεως του 10% είναι μηδαμινή. Φοβόμαστε πλέον πως δεν θα πουλήσουμε το προϊόν μας, καθώς ο κόσμος δεν δύναται να αγοράσει και αυτό το διαπιστώνουμε στην κίνηση στα μαγαζιά μας από τα Χριστούγεννα και μετά μέχρι και σήμερα.

Υπάρχει μεγάλη κάμψη, πάνω από 40% στην πτώση του τζίρου μας δηλαδή.

Ο κόσμος μείωσε τις αγορές του σε αρτοσκευάσματα, στο ψωμί, σε τυρόπιτες κλπ, σε όλα εντελώς τα προϊόντα μας. Αισιοδοξούμε όπως πως θα έχουμε δουλειά, γιατί η Καθαρά Δευτέρα είναι η μέρα του αρτοποιού.

Ελπίζω ο κόσμος να μην προτιμήσει κατεψυγμένες λαγάνες που είναι αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας, να μην απευθυνθεί σε σούπερ μάρκετ, αλλά να απευθυνθεί στο φούρνο της γειτονιάς του».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Σαρακοστιανό τραπέζι: Μέχρι και 20% ακριβότερο φέτος  

Καπναποθήκες Ηλιού: Περίφραξη γύρω από το μισογκρεμισμένο κτήριο στο Αγρίνιο (εικόνες)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ