ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣαρακοστή….. με την σκέψη στην τσέπη

Σαρακοστή….. με την σκέψη στην τσέπη

Σαρακοστή….. με την σκέψη στην τσέπη

Οι καταναλωτές ψωνίζουν με μοναδικό γνώμονα την τσέπη τους

Σαρακοστή….. με την σκέψη στην τσέπη

Πτώση μεγαλύτερη του 25% στα θαλασσινά σαρακοστιανά προϊόντα, αν και η ζήτηση τους ξεκίνησε από προχθές. Σε καλύτερη κατάσταση στα φρεσκοκαταψυγμένα προϊόντα

 

Ξεκινώντας και επισήμως η σαρακοστή, οι καταναλωτές επιλέγουν για την διατροφή τους και κυρίως για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας θαλασσινά είδη, αλλά και πολλά άλλα νηστήσιμα προϊόντα.  Φέτος, όποια και αν είναι η διατροφική επιλογή των καταναλωτών,  ο παράγοντας που θα διαμορφώσει το τραπέζι τους θα είναι ο οικονομικός, αφού ότι προϊόν και αν θέλουν να επιλέξουν ελέγχουν πρώτα το βαλάντιό τους, το οποίο πλέον είναι πενιχρό. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στα ιχθυοπωλεία, τα χταπόδια και οι σουπιές κοστίζουν περίπου στα δώδεκα ευρώ, τα μύδια πέντε ευρώ, οι κόκκινες γαρίδες επτά ευρώ, η γάμπαρη δεκαοκτώ ευρώ, ενώ οι φίδες επτά. Παρά όμως τιε τιμές αυτές, η ζήτηση σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αλλά ακόμη και με την περσινή αντίστοιχη περίοδο είναι πεσμένη. Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, τον κ Δημήτρη Καρύμπα και τον κ Γεράσιμο Κράνη, η πτώση στα σαρακοστιανά, αλλά και γενικά στα θαλασσινά είδη ξεπερνά κατά πολύ το 25%. Φέτος, οι καταναλωτές δαπανούν τουλάχιστον τα μισά χρήματα, απ ότι πέρσι, ενώ έχει εκλείψει η τακτική πολλών νοικοκυριών, όπου στα παρελθόντα έτη ψώνιζαν μεγάλες ποσότητες θαλασσινών τις οποίες αποθήκευαν και κατανάλωναν κατά την διάρκεια της σαρακοστής. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ως προς τα φρεσκοκαταψυγμένα προϊόντα, η εικόνα είναι πιο ενθαρρυντική, αν και ο οικονομικός παράγοντας έχει αφήσει και κει την «σφραγίδα» του. Στον κλάδο αυτό, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του καταστήματος Corealis κ Χρήστο Σιάχο, η δυσπραγία των καταναλωτών είναι εμφανέστατη, αφού από τους εκατό πελάτες, πλέον, μόνο οι πέντε περίπου θα  διαθέσουν περισσότερα από τριάντα ευρώ για μαζικές αγορές. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών δαπανά μέχρι και δεκαπέντε ευρώ, παρ ότι το τραπέζι τις ημέρες αυτές συγκεντρώνει περισσότερα μέλη της οικογένειας και είναι γιορτινό.

Μεγάλη όμως ζήτηση, σύμφωνα με τον κ Σιάχο, υπάρχει και στα έτοιμα γεύματα. Τα σαρακοστιανά αυτά γεύματα (μύδια, γαρίδες, καλαμαράκια, χταπόδια ακόμη και ταραμοσαλάτες) κοστίζουν από τρία ευρώ έως και εννιά ευρώ., ενώ τα υπόλοιπα σαρακοστιανά-θαλασσινά προϊόντα (καλαμάρια, καρουροδαγκάνες, γαρίδες, και διάφορα είδη χταποδιών) κοστίζουν από τρία ευρώ έως και έντεκα ευρώ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠέραν όμως τις διατροφής και των σαρακοστιανών, τις ημέρες αυτές, τα παιδιά έχουν την τιμητική τους με το πατροπαράδοτο έθιμο του χαρταετού. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια τις ημέρες αυτές δημιουργούνται πολλά προβλήματα τεχνικής φύσεως αλλά και ηλεκτροπληξίες, λόγω του γεγονότος ότι πολλοί χαρταετοί μπερδεύονται μεταξύ των καλωδίων. Η Τομεάρχης Υποστήριξης  για την περιοχή του Αγρινίου του ΔΕΔΔΗΕ κα Α.Πατούλα, συμβουλεύει «Αν ο χαρταετός μπλεχτεί στα καλώδια, τότε δεν θα πρέπει να επιχειρήσουν να τον απελευθερώσουν τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα και δεν πρέπει να  προσπαθήσουν να αναρριχηθούν πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί κάποιος βοήθεια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ειδοποιήσουν τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσουν με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Σχετικά με την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών, ενημερώνουμε ότι θα υπάρχουν αυξημένα συνεργεία και στην περιοχή και σε όλη τη χώρα»

Κων/νος Χονδρός

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr