ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτισμοςΣαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η Γεωργία Βασιλειάδου – Υπήρξε η βασίλισσα της κωμωδίας

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η Γεωργία Βασιλειάδου – Υπήρξε η βασίλισσα της κωμωδίας

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η Γεωργία Βασιλειάδου – Υπήρξε η βασίλισσα της κωμωδίας

Σαράντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απώλεια της Γεωργίας Βασιλειάδου. Η σπουδαία ηθοποιός γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου 1897 στην Κυψέλη και πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου 1980. Σπούδασε φωνητική μουσική στη Γεννάδιο Σχολή και ξεκίνησε την καριέρα της στο Λυρικό Θέατρο ως χορωδός το 1923. Ακολούθησαν μουσικοί ρόλοι και περιοδείες με μπουλούκια, ενώ δούλεψε με τους μεγαλύτερους θεατρικούς θιάσους της εποχής. Συμμετείχε σε παραστάσεις ως πρωταγωνίστρια, θιασάρχης ή συνθιασάρχης με μεγάλες μορφές της επιθεώρησης όπως ο Αυλωνίτης, ο  Ρίζος, ο Χατζηχρήστος και πολλοί άλλοι.

Στα μέσα του 1930 αποφάσισε να σταματήσει την υποκριτική για προσωπικούς λόγους. Ο Αλέκος Σακελλάριος της προσέφερε ένα ρόλο το 1939 στη μουσική κωμωδία «Κορίτσια της παντρειάς» που έγινε η αφορμή για το ξεκίνημα μιας δεύτερης  καριέρας, αυτή τη φορά ως δημοφιλέστατης κωμικού στον ελληνικό κινηματογράφο, στους ρόλους της καφετζούς, της μαμής, της γεροντοκόρης και της τσιγγάνας κυρίως. Εξελίχθηκε σε μία από τις πιο αγαπημένες καρατερίστες της μεγάλης οθόνης κατά τη δεκαετία του ‘50, συμμετέχοντας  σε ιδιαίτερα δημοφιλείς κωμωδίες, ενώ ως πρωταγωνίστρια καθιερώθηκε το 1954 που συνεργάστηκε με τον Νίκο Τσιφόρο στην ταινία «Η ωραία των Αθηνών» της Φίνος Φιλμ.  

Ακολούθησαν πολλές επιτυχημένες κωμωδίες στη μεγάλη οθόνη, όπως  “Η καφετζού” (1955),  “Η κυρά μας η μαμή” (1957),  “Η θεία από το Σικάγο” (1957),   “Οι γαμπροί της ευτυχίας” (1962) κ.α. Στη δεκαετία του 1970 η Βασιλειάδου συμμετείχε και σε δύο τηλεοπτικές παραγωγές, “Το παλιό το κατοστάρι” (1974, ΥΕΝΕΔ) και “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” (1975, ΕΙΡΤ).

Πηγή: Πρωίαν σε Είδον | ΕΡΤ

 

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ