ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΣαν σήμερα «έφυγε» ο Νίκος Ξυλούρης (ΔΕΙΤΕ VIDEO)

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Νίκος Ξυλούρης (ΔΕΙΤΕ VIDEO)

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Νίκος Ξυλούρης (ΔΕΙΤΕ VIDEO)

Ήταν 8 Φεβρουαρίου του 1980, όταν έφυγε για τη “γειτονιά των Αγγέλων” ο μεγάλος Κρητικός ερμηνευτής και λυράρης Νίκος Ξυλούρης

Ο Ψαρονίκος γεννήθηκε το 1936 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου. Η οικογένεια του είχε μουσική παράδοση και ανέδειξε πολλούς λυράρηδες. Στα 5 του χρόνια, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του, ξεριζώθηκε από τον τόπο του μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, για να επιστρέψει στο μαρτυρικό χωριό αμέσως μετά την απελευθέρωση της Κρήτης.

Στην ηλικία των 17  αποφάσισε να μετακομίσει στο Ηράκλειο και έπιασε δουλειά στο νυχτερινό κέντρο “Κάστρο”. Τα πράγματα όμως δεν ήταν όπως τα περίμενε, γιατί βρέθηκε αντιμέτωπος με τη “μόδα” της ευρωπαϊκής μουσικής, κάτι τελείως ξένο γι’ αυτόν. Παρ’ όλα αυτά, η φήμη του σταδιακά εξαπλώνεται και το Νοέμβριο του 1958 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Μια μαυροφόρα που περνά”.

Ο δίσκος έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό κι έτσι ο Νίκος ηχογράφησε κι άλλα τραγούδια σε δίσκους των 45 στροφών. Το 1969 ηχογράφησε με μεγάλη επιτυχία το δίσκο “Ανυφαντού” και λίγους μήνες αργότερα εμφανίστηκε και πάλι σε αθηναϊκό μουσικό κέντρο. Το 1971 ξεκίνησε κοινές εμφανίσεις με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στην μπουάτ “Λήδρα” και η φωνή του έγινε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Στην ακμή της καριέρας του διαγιγνώσκεται με καρκίνο στον εγκέφαλο.

Μετά από μεγάλο αγώνα, πολλαπλές εγχειρήσεις και αρκετή ταλαιπωρία, έχασε τη μάχη με τη ζωή στις 8 Φεβρουαρίου του 1980, πριν προλάβει να συμπληρώσει τα 44 του χρόνια. Το “αηδόνι” είχε σιγήσει πρόωρα και η Κρήτη είχε χάσει τη σπουδαιότερη φωνή της και έναν άνθρωπο που έδωσε βροντερό “παρών” σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

npress.gr

Δυτική Ελλάδα: Άγριο ξύλο σε σχολείο – Μαθητής έδειρε γυμναστή… γιατί προσέβαλε την αδελφή του με σεξιστικό σχόλιο! Είχε προηγηθεί ανάρμοστη συμπεριφορά από την νεαρή

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr