ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΣαφάρι ΟΠΕΚΕΠΕ επί δικαίων και αδίκων;

Σαφάρι ΟΠΕΚΕΠΕ επί δικαίων και αδίκων;

Σαφάρι ΟΠΕΚΕΠΕ  επί δικαίων και αδίκων;

Οι κτηνοτρόφοι είναι υπέρ του να γίνουν οι έλεγχοι και να εντοπιστούν οι παραβάτες

Σαφάρι ΟΠΕΚΕΠΕ

επί δικαίων και αδίκων;

Υποστηρίζουν ότι οι κακές καιρικές συνθήκες δεν τους επέστρεψαν να συγκεντρώσουν τα ζώα τους για τον έλεγχο

 

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων του χωριού Βασιλόπουλο, την περασμένη Τρίτη επισκέφτηκε το χωριό τους πολυάριθμο κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ με σκοπό να πραγματοποιήσει ελέγχους στο ζωικό κεφάλαιο ολόκληρης της περιοχής. Όπως ενημέρωσαν την «Σ» οι καταγγέλλοντες, ο επικεφαλής του κλιμακίου υποστήριξε ότι είχε δεχθεί καταγγελία ότι ο αριθμός των ζώων που έχουν δηλωθεί στην περιοχή είναι ανακριβής. Για τον λόγο αυτό, ενημέρωσε δύο μέρες πριν την επίσκεψή του κλιμακίου, να συγκεντρώσουν όλοι τα ζώα τους, ώστε να ελεγχθούν. Το χρονικό διάστημα των δύο ημερών όμως, όπως υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες, ήταν μικρό, γιατί επικρατούσαν στην περιοχή πολύ κακές καιρικές συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά, συγκέντρωσαν πολύ μεγάλο αριθμό ζώων, ζητώντας παράλληλα να γίνει άλλη στιγμή ο έλεγχος, όποτε και αν το επιθυμεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν στο χωριό όλα τα ζώα, με την προϋποθεση όμως να επικρατούν κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Κατά τους καταγγέλλοντες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε την πρόθεση να ελέγξει τα ζώα από είκοσι οχτώ άτομα, ενώ έδωσε εντολή να είναι σε ετοιμότητα για έλεγχο ακόμη δεκαέξι.

Το ζήτημα που έχει προκύψει όμως, μετά από την μέρα εκείνη, είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δέχονται τον άμεσο και αιφνίδιο έλεγχο σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες, επειδή αυτό δεν συνέβη την ημέρα εκείνη εισέπραξαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ποινές, οι οποίες γι’ αυτούς είναι εξοντωτικές.

Παράλληλα, έγιναν επίσημες ενστάσεις ώστε να αποφευχθούν οι ποινές αυτές, για να πετύχουν τον έλεγχο εκ νέου και να αποδειχθεί ότι έχουν δηλώσει πραγματικό αριθμό ζώων. Παρά ταύτα, ενημερώθηκαν προφορικά ότι οι ενστάσεις τους δεν θα γίνουν δεκτές. Εκτός όμως αυτών, πολίτες της περιοχής καταγγέλλουν και την συμπεριφορά κάποιων του κλιμακίου, αλλά και την συμπεριφορά που αντιμετώπισαν κατά την ενημέρωσή τους.

«Ήταν αυταρχικοί και χωρίς σεβασμό. Δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτε από τους κτηνοτρόφους» δήλωσαν στην «Σ», συμπληρώνοντας ότι: «Η συμπεριφορά αυτή δεν βοηθά κανέναν, ούτε τους ίδιους να κάνουν τη δουλειά τους και να βρουν όσους δεν δήλωσαν τον πραγματικό ζώων, ούτε εμάς που μας αντιμετωπίζουν σαν να έχουμε σκοτώσει κάποιον, παρά του ότι θέλουμε να βρεθούν όσοι δηλώνουν ψεύτικο αριθμό, γιατί αυτό θα μας βοηθήσει».

Το καυτό ζήτημα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής είναι ότι οι περιβόητες ποινές που θα επιβληθούν και θα ισχύσουν ακόμη και για τρία χρόνια, είναι ότι χάνουν τις εξισωτικές αποζημιώσεις τους, κάτι που είναι μεγάλο πλήγμα γι’ αυτούς, αφού από τα χρήματα αυτά συντηρούν τα ζώα τους, τα οποία για πολλούς είναι η μόνη πηγή εισοδήματος. Η χρυσή τομή είναι να εντοπιστούν οι παραβάτες, χωρίς να πληγούν οικονομικά ή να στοχοποιηθούν όσοι δεν φέρουν κάποια ευθύνη.

Κων/νος Χονδρός

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr