Ρύθμιση «ανάσα» για τους ιδιοκτήτες και στην Αιτωλοακαρνανία - Έγκυρες μεταβιβάσεις και με λάθος χιλιοστά
Έγκυρες μεταβιβάσεις και με λάθος χιλιοστά όπως αναφέρει η Εφημερίδα 'Συνείδηση". Ρύθμιση «ανάσα» για τους ιδιοκτήτες. Επιλύεται το μείζον θέμα με τα χιλιοστά των διαμερισμάτων που ταλανίζει αναρίθμητους ιδιοκτήτες που θα μπορούν να τα μεταβιβάζουν ή να τα πωλούν ακόμη και με λάθος χιλιοστά
Έγκυρες μεταβιβάσεις και με λάθος χιλιοστά όπως αναφέρει η Εφημερίδα 'Συνείδηση". Ρύθμιση «ανάσα» για τους ιδιοκτήτες. Επιλύεται το μείζον θέμα με τα χιλιοστά των διαμερισμάτων που ταλανίζει αναρίθμητους ιδιοκτήτες που θα μπορούν να τα μεταβιβάζουν ή να τα πωλούν ακόμη και με λάθος χιλιοστά
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Με τα «χέρια δεμένα» ήταν μέχρι τώρα δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τα χιλιοστά της ιδιοκτησίας τους, αλλά πλέον με το νέο νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί στις 12/12/23 «απεγκλωβίζονται» και πλέον θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερα να μεταβιβάσουν ακίνητα χωρίς να εξαρτώνται από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας!
Μέχρι και σήμερα οι ιδιοκτήτες που επιθυμούσαν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν το διαμέρισμά τους και αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τα χιλιοστά στης ιδιοκτησίας τους θα έπρεπε πρώτα να πείσουν όλους τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες να προβούν σε διόρθωση της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του κτιρίου, κάτι που ήταν σχεδόν ακατόρθωτο.
Το «κλειδί» στις δυσκολίες αυτές ήταν ότι στις πολυκατοικίες με αρκετούς ορόφους τα χιλιοστά επί του οικοπέδου που αντιστοιχούν σε όλες τις οριζόντιες ιδιοκτησίες πρέπει να είναι 1.000 και όχι παραπάνω!
Την ίδια στιγμή, στην πραγματικότητα, σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη την χώρα, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, το σύνολο των χιλιοστών, είτε από λάθος είτε από σκοπιμότητα, ξεπερνούσαν τα 1.000. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι ιδιοκτήτες να έχουν να αντιμετωπίσουν «χιονοστιβάδα» προβλημάτων με τα βασικότερα να είναι τα προβλήματα στην καταχώρηση στο Κτηματολόγιο, αλλά και αυτό της αδυναμίας μεταβίβασης.
Πλέον, με τη νέα ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν θα λαμβάνεται σε πρώτη φάση υπόψη η υπέρβαση στο σύνολο των χιλιοστών, με αποτέλεσμα να επιλύεται το πρόβλημα που ανέκυπτε στα κτηματολόγια και κατ’ επέκταση ο εκάστοτε ιδιοκτήτης ,εξ αυτών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα, να έχει τη δυνατότητα να πουλήσει ή να μεταβιβάσει. Ωστόσο, στο σύστημα θα καταγράφεται ότι υπάρχει εκκρεμότητα ως προς την τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.
Οι λεπτομέρειες αναμένονται σε δεύτερη φάση, ωστόσο το «πρώτο βήμα» οι γνώστες των θεμάτων των ακινήτων και της αγοράς το εκλαμβάνουν ως πολύ θετικό. Επί του θέματος που ταλανίζει και αναρίθμητους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας μιλά στη «Σ» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καμποσιώρας, ο οποίος μάλιστα «προσδίδει» στην επεξήγηση του ζητήματος ευρύτητα, μεταφέροντας σφαιρικά το ζήτημα.
Συγκεκριμένα ο κ. Καμποσιώρας τονίζει: «με τις μεταβιβάσεις, τις ηλεκτρονικές ταυτότητες αλλά γενικότερα την ανάγκη που υπήρξε για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων, όπου η καταγραφή γίνονταν με μεγάλη ακρίβεια προέκυπταν μεγάλες διαφορές στα διαμερίσματα. Μάλιστα, οι διαφορές αφορούσαν αποκλειστικά το εσωτερικό της πολυκατοικίας και συγκεκριμένα προέκυπταν μεταξύ των ιδιοκτησιών.
Το πιο απλό παράδειγμα είναι ένας τοίχος που ανήκει στον πρώτο ιδιοκτήτη να προκύπτει πως είναι μέσα στην ιδιοκτησία άλλου ιδιοκτήτη και έτσι να δημιουργούνται διαφορές, αυξομείωση μεταξύ των δύο όμορων οριζοντίων ιδιοκτησιών συγκεκριμένα.
Αυτό σημαίνει πως μεταβάλλονταν και τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στον καθένα ιδιοκτήτη. Για παράδειγμα αν υποθέσουμε πως κάποιος αγόρασε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. το οποίο διέθετε λ.χ. 50 χιλιοστά, μετά τη μέτρηση προέκυπτε στην πράξη πως τα τετραγωνικά ήταν 105 και τα χιλιοστά έβγαιναν σε βάρος της όμορης ιδιοκτησίας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Για να διορθωθεί μάλιστα αυτό απαιτούνταν απόφαση της γενικής συνέλευσης, τροποποίηση της σύστασης κλπ, διαδικασίες δηλαδή που είναι πάρα πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν.
Μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο θα «λυθούν» τα χέρια χιλιάδων ιδιοκτητών στην Αιτωλοακαρνανία και όλη την Ελλάδα που αντιμετωπίζουν τέτοιοι είδους προβλήματα.
Σε επόμενη φάση θα επιτραπεί και η μονομερής τροποποίηση των συστάσεων. Δηλαδή θα μπορούν να κάνουν τροποποίηση τα δύο διαμερίσματα μεταξύ τους, χωρίς όμως να χρειάζεται να μεταβληθεί ο πίνακας της πολυκατοικίας.
Οι μικροδιαφορές αυτές προκύπτουν από την πιστή εφαρμογή του νόμου που ίσχυε για τις συνιδιοκτησίες και για τις οριζόντιες ιδιοκτησίες, καθώς πολύ απλά ο μηχανικός προβληματίζονταν για το πώς θα «κινηθεί» απέναντι στους συνιδιοκτήτες και έτσι εφάρμοζε κατά γράμμα το νόμο, ο οποίος έφερνε τις «αρρυθμίες» αυτές, οι οποίες θα επιλυθούν με το νομοσχέδιο.
Παράλληλα, οι αλλαγές αυτές, ως προς τα χιλιοστά, θα αφορούν κάθε παρόμοια υπόθεση. Θα επιτραπεί δηλαδή η μεταβίβαση του ακινήτου ακόμη και με πολύ μικρές αποκλίσεις, θα απελευθερωθούν οι οριζόντιες ιδιοκτησίες που ήταν «δέσμιες» λαθών στα συμβόλαια, ενώ στο εξής χιλιάδες ιδιοκτήτες θα μπορούν να πουλήσουν τα ακίνητά τους, χωρίς να εξαρτώνται από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες.
Σαφώς και θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο, αλλά μετά δεν θα απαιτεί ο συμβολαιογράφος όλη αυτή τη διαδικασία που χρειάζεται σήμερα, να αναμένει δηλαδή τον τροποποιημένο πίνακα όπου θα έπρεπε να παρέμβει η πολυκατοικία κλπ για να μπορεί να συνεχίσει τις διαδικασίες. Θα μπορεί με την ταυτότητα του ακινήτου, στην οποία θα υπάρχουν σχετικές αναφορές, να μεταβιβάσει κανονικά το ακίνητο και αν χρειαστεί να γίνει και η μεταβολή στον πίνακα συνιδιοκτησιών στο μέλλον, να γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα.
Είναι πολύ σημαντικό αυτό το «πακέτο» των αλλαγών, διότι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία αφορούν χιλιάδες ιδιοκτήτες, ενώ αντίστοιχη είναι και η εικόνα σε όλη την Ελλάδα.
Μετά την πρώτη αλλαγή, η οποία θα επέλθει μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ομαλοποιηθεί γενικότερα η νομοθεσία πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι, καθώς είναι γεγονός ότι πολλά ζητήματα δεν τα προέβλεπε, διότι δεν υπήρχαν τα ηλεκτρονικά συστήματα.
Πέραν από τη γενική αλλαγή, αυτή της ψήφισης του άρθρου μέσα στο νομοσχέδιο, θα πρέπει να εξεταστούν και οι μεταβατικές διατάξεις, όπως επίσης και τι θα προβλέπουν, καθώς αυτές θα εξειδικεύουν το θέμα, αλλά η γενική κατεύθυνση που υπάρχει είναι αυτή και μέχρι στιγμής φαίνεται πως κινείται προς θετική κατεύθυνση.
Το πρώτο βήμα που προβλέπεται μετά την ψήφιση του άρθρου, από όσα δηλαδή γνωρίζουμε μέχρι και τώρα, είναι ότι θα επιτραπούν άμεσα οι μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμη και με αποκλίσεις. Έτσι θα «απεγκλωβιστούν» χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις, ενώ σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνουν πιο συγκεκριμένα τα πράγματα σχετικά με τις μεταβολές».
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"