ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΡωγμές στο Αστυνομικό Μέγαρο Αγρινίου

Ρωγμές στο Αστυνομικό Μέγαρο Αγρινίου

Προβλήματα λειτουργικότητας και ασφάλειας στο νεόδμητο κτίριο που παραδόθηκε μόλις το 2004

Ρωγμές στο Αστυνομικό Μέγαρο Αγρινίου

Αποφασισμένοι να φτάσουν το θέμα στη Βουλή οι αστυνομικοί υπάλληλοι που ζητούν την ανακατασκευή του κτιρίου ώστε να γίνει ασφαλές για εργαζόμενους και επισκέπτες

 

Κακοτεχνίες με ρωγμές και καθιζήσεις, πεσμένοι σοφάδες, πλακάκια και κεραμίδια, νερά που μπαίνουν σε γραφεία και άλλους χώρους από τους τοίχους και την οροφή και συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία όσων εργάζονται, κρατούνται ή απλά βρίσκονται εκεί ως επισκέπτες. Δεν είναι κάποιο παμπάλαιο κτίριο, αλλά το νεόδμητο Αστυνομικό Μέγαρο Ακαρνανίας, το οποίο παραδόθηκε σε χρήση πριν μόλις δέκα χρόνια. Το ζήτημα αυτό έχει επανειλημμένα απασχολήσει τους αστυνομικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πλέον ετοιμάζονται να φτάσουν το θέμα μέχρι και τη Βουλή προκειμένου να βρουν λύση.

 

Αντιμέτωποι με ένα κτίριο που μοιάζει σα να βρίσκεται υπό κατάρρευση, αν και μετρά μόλις μια δεκαετία ζωής, είναι οι αστυνομικοί υπάλληλοι, οι πολίτες που το επισκέπτονται για τις διάφορες υποθέσεις τους αλλά και οι κρατούμενοι που βρίσκονται στο Αστυνομικό Μέγαρο Ακαρνανίας. «Εισρέοντα ύδατα και καταρρεύσεις ψευδοροφών εντός των γραφείων με κίνδυνο τραυματισμού», «σοβαρές ζημιές στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό», «ρωγμές και καθιζήσεις», «κρατητήρια χωρίς θέρμανση», τουαλέτες με διαρροές και νερά που τρέχουν σε διαδρόμους αλλά και η αναγκαιότητα για εργασίες «αναγκαίες για την βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των κρατητηρίων». Όλα αυτά καταγγέλλονται στην επιστολή των αστυνομικών υπαλλήλων που απέστειλε ο Πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Ρούσης, την περασμένη Δευτέρα στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Δημήτρη Τσακνάκη, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, αλλά κοινοποιήθηκε στην ΠΟΑΣΥ.

Ήδη άλλωστε από τις αρχές του παρόντος έτους οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Ακαρνανίας ζήτησαν την αυτοψία του κτιρίου από αρμόδια επιτροπή της Διεύθυνσης Τεχνικών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε, δίχως όμως μέχρι σήμερα να υπάρχει έγγραφη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της αυτοψίας. Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κτιρίου, που μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις εντάθηκαν, οι αστυνομικοί είναι διατεθειμένοι να φτάσουν το θέμα ακόμη και στη Βουλή, ξεκινώντας με γνωστοποίηση των προβλημάτων τους στην φυσική και πολιτική ηγεσία τους

Πράγματι, αρκεί κανείς να επισκεφθεί το κτίριο και να διαπιστώσει την αλήθεια όλων των παραπάνω. Δεκάδες υπάλληλοι, αλλά και πολίτες βρίσκονται καθημερινά στο κτίριο, κινδυνεύοντας την σωματική τους ακεραιότητα από σοβάδες, κεραμίδια και πλακάκια που ξεκολλάνε, ενώ στην επιστολή τους οι αστυνομικοί υπάλληλοι τονίζουν ότι ακόμα και οι χώροι των κρατητηρίων χρήζουν βελτιώσεων, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όπως είναι η θέρμανση, όσο και στον τομέα της ασφάλειας, με εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων επιτήρησης. Φυσικό και επακόλουθο είναι ότι όλα αυτά σε συνδυασμό με την υγρασία που εισέρχεται στο εσωτερικό του κτιρίου, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ιδίως τον ηλεκτρολογικό, ζημιώνοντας το δημόσιο.

Το γεγονός μάλιστα ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα κτίριο στο οποίο στεγάζεται μια δημόσια υπηρεσία εδώ και μόλις δέκα χρόνια, η οποία μάλιστα μετακινήθηκε εκεί από ένα προφανέστατα ακατάλληλο κτίριο στο κέντρο της πόλης, δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερωτηματικά και κάνει περισσότερο αναγκαία την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι με την επιστολή τους ζητούν την άμεση ανακατασκευή του κτιρίου, αφού τα προβλήματα που όλο και συσσωρεύονται εγκυμονούν κίνδυνο τόσο για τους ίδιους όσο και για τους επισκέπτες. Επισημαίνουν μάλιστα την αναγκαιότητα να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής αλλά και ο χειμώνας που έρχεται. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι είναι ήδη αργά και οι σχετικές εργασίες θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, ούτως ώστε το κτίριο να είναι έτοιμο εν όψει του χειμώνα που έρχεται.

Η ενημέρωση των αστυνομικών υπαλλήλων για το πόρισμα-μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το μέγεθος και την σοβαρότητα των ζημιών, αλλά και το πλέον ουσιαστικό, η ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος αποκατάστασής τους, θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες τόσο του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου κ. Τσακνάκη Δημήτριο, όσο και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.

 

Κώστας Καρακώστας

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr