ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΡεύμα: Άυξηση 42% σε μία εβδομάδα-“Ηλεκτροσόκ” στην Ελλάδα

Ρεύμα: Άυξηση 42% σε μία εβδομάδα-“Ηλεκτροσόκ” στην Ελλάδα

Ρεύμα: Άυξηση 42% σε μία εβδομάδα-“Ηλεκτροσόκ” στην Ελλάδα

Νέα αύξηση 42%  σε μία εβδομάδα σημειώθηκε στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.

 

Σε μία από τις πιο υψηλές θέσεις της ευρωπαϊκής αγοράς διαπραγματεύεται σήμερα η τιμή της ενέργειας στην Ελλάδα, με την τιμή  στη χονδρεμπορική αγορά επόμενης μέρας να διαμορφώνεται χθες στα 293,79 ευρώ/MWh.

Ακριβότερη τιμή ρεύματος η Ελλάδα από την Ελβετία

 

Οι άνοδος των τιμών και οι νέες υψηλές τιμές στην Ελλάδα, ωθούμενες από τις ανοδικές τιμές και στο φυσικό αέριο, έχουν επηρεάσει και τις τιμές των υπόλοιπων  Βαλκανικών χωρών  και σήμερα χώρες όπως  η Βουλγαρία,  η Ρουμανία αλλά και η Ουγγαρία έχουν το αρνητικό  ευρωπαϊκό ρεκόρ στην τιμή της χονδρεμπορικής, με τιμή 295 ευρώ/MWh. Ακολουθούν η Γαλλία με 275,45 ευρώ/MWh, η Ιταλία με 272,69 ευρώ /Mwh και η Ελβετία με 270,25 ευρώ/MWh.

Με την τιμή στα 293,79 ευρώ/MWh, η άνοδος είναι 42% σε σχέση με τις 22 Ιανουαρίου, που ήταν 206,46 ευρώ/MWh.

 

Στις αιτίες της αύξησης στη τιμή του ρεύματος περιλαμβάνεται η μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής για την κάλυψη της σημερινής ζήτησης κυριαρχείται από το φυσικό αέριο σε ποσοστό 40,1%, οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά που συγκρατούν το κόστος έχουν περιορισμένη συμμετοχή, στο 19,97% και 6,52% αντίστοιχα. Οι λιγνιτικές μονάδες αντιστοιχούν στο 14,77%, ενώ υψηλές είναι και οι εισαγωγές με 14,34%.

Η τιμή των 293,79 ευρώ/MWh είναι η υψηλότερη του μήνα στη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν τον μήνα να κλείνει σε χαμηλότερα επίπεδα κόστους έναντι του Δεκεμβρίου που ήταν στα 235 ευρώ/MWh.

 

Αύξηση και στο φυσικό αέριο

Άνοδο στη τιμή τπυ σημείωσε  χθες και το φυσικό αέριο στις χρηματιστηριακές αγορές, ξεπερνώντας μέσα στην ημέρα και τα 93 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ολλανδική πλατφόρμα TTF), όταν στις 21 Ιανουαρίου βρισκόταν στα 78,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ως γνωστόν, φέτος η τιμή του αερίου για τελική οικιακή χρήση στην ελληνική αγορά έχει μέχρι και πενταπλασιαστεί σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Το πετρέλαιο θέρμανσης επίσης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας μέχρι και στο 1,5 ευρώ ανά λίτρο σε κάποιες περιοχές της χώρας, ενώ η μέση πανελλαδική τιμή την περασμένη εβδομάδα ήταν 1,178 ευρώ ανά λίτρο.

Σύντομα οι νέες επιδοτήσεις Φεβρουαρίου

 

Τα νέα δεδομένα υψηλών τιμών θα ληφθούν υπόψιν από την κυβέρνηση που αναμένεται να διαμορφώσει τις επόμενες μέρες το ύψος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος για τον Φεβρουάριο. Ως προς τα νοικοκυριά δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές, ενώ η κυβέρνηση θα διατηρήσει το κριτήριο της κύριας κατοικίας και την κλιμακωτή ενίσχυση στις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης.

 

Σημειώνεται ότι η αγορά αναμένει και τα κριτήρια που, όπως έχει ανακοινωθεί, θα έρθουν από τον Φεβρουάριο και για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, όμως αναμένονται οι απαιτούμενες εγκρίσεις από την Κομισιόν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως μέχρι να έρθει η έγκριση αυτή, η χορήγηση ενίσχυσης θα αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις.

άυξηση ρεύμα

πηγή: imerisia.gr

Δρόμος Αμπελακιώτισσα – Άνω Χώρα: “Έφυγε” το βουνό

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →