ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαRepsol – Energean: Παραιτούνται από τα δικαιώματα ερευνών υδρογονανθράκων στο block της Αιτωλοακαρνανίας

Repsol – Energean: Παραιτούνται από τα δικαιώματα ερευνών υδρογονανθράκων στο block της Αιτωλοακαρνανίας

Repsol – Energean: Παραιτούνται από τα δικαιώματα ερευνών υδρογονανθράκων στο block της Αιτωλοακαρνανίας

Την παραίτηση από τα δικαιώματά τους στην έρευνα κι εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη χερσαία παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας γνωστοποίησαν την περασμένη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στη ΕΔΕΥ η κοινοπραξία των εταιριών Repsol – Εnergean.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την εκκίνηση των διαδικασιών των πετρελαϊκών εταιριών, που έχουν μισθώσει χερσαίες και θαλάσσιες παραχωρήσεις στη χώρα μας, για την περιστολή των επενδυτικών δαπανών. Όπως έγραψε χθες το Energypress, ο ισπανικός όμιλος της Repsol κινείται προς αποχώρηση και από το θαλάσσιο block του Ιονίου, όπου έχει εξ ημισείας συμμετοχή με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Υπό εξέταση, αναφέρουν πληροφορίες, βρίσκεται και η θέση του στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται ότι για το τελευταίο, όπου η Repsol κατέχει το 60% και η Energean το 40% των δικαιωμάτων, υπάρχει περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο ώστε να ληφθεί η επενδυτική απόφαση για τη διενέργεια της πρώτης γεώτρησης.

Η απόφαση των δύο πετρελαϊκών για την αποχώρηση τους από την «Αιτωλοακαρνανία» αποδίδεται, σύμφωνα με πηγές, στη μεγάλη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου που καθιστά ασύμφορες τις επενδύσεις στο upstream αλλά και στις δράσεις που αναπτύσσουν για την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων τους.

Ήδη η Repsol πριν από περίπου τρεις μήνες ανακοίνωσε το στρατηγικό επιχειρησιακό της σχέδιο για την περίοδο 2021 – 2025 το οποίο προβλέπει την περικοπή κατά 700 εκ. δολ. ετησίως σε σχέση με το διάστημα 2018 – 2028 των επενδύσεων στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Μάλιστα η πετρελαϊκή θα εστιάσει τη δραστηριότητα της σε 14 χώρες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

Πηγή: Κωνσταντίνος Φιλίππου-energypress.gr

«Φρέσκια» αρχή για Andromeda, Νηρέα, Σελόντα, Περσέα που γίνονται… Avramar

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr