Ρένα Ντάσκαρη: Κάποιοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο – Άρθρο – παρέμβαση για τις «χημειοθεραπείες» στο νοσοκομείο Αγρινίου

Η κουβέντα που έχει ανοίξει από την πραγματική αγωνία των συμπολιτών μας για την δήθεν αναστολή του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Αγρινίου αποτελεί, φοβάμαι, άλλη μια προσπάθεια από κάποιους να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο για ίδιο όφελος.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξή του. Στο νοσοκομείο μας ουδέποτε υπήρχε ογκολογικό τμήμα, μιας και ουδέποτε είχαμε στη δύναμή μας ιατρό ογκολόγο. Αυτό που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, από τα χρόνια του παλιού νοσοκομείου, ήταν ένα τμήμα όπου γινόταν διάλυση ορισμένων φαρμάκων που αφορούσαν θεραπείες μακροχρόνια ουρολογικών ασθενών όπου την ευθύνη της θεραπείας τους την είχαν και την έχουν οι ουρολόγοι μας.

Στην πορεία προστέθηκαν ασθενείς με κάποια αυτοάνοσα νοσήματα για τα οποία υπεύθυνοι είναι οι νευρολόγοι μας, ενώ τον τελευταίο χρόνο, με την έλευση ενός σπουδαίου επικουρικού γαστρεντερολόγου, προστέθηκαν και κάποιοι επιπλέον ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα του πεπτικού συστήματος. Σε αυτό το τμήμα υπηρετούν με άψογο τρόπο δύο νοσηλεύτριες που προμηθεύονται από το φαρμακείο, διαλύουν και χορηγούν τα προβλεπόμενα φάρμακα κάτω από τις οδηγίες των θεράποντων ιατρών. Υπήρχαν και κάποιες περιπτώσεις ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία, επιχείρησαν και έκαναν την συνέχιση της θεραπείας τους μετά από την σύμφωνη γνώμη των παθολόγων ιατρών μας.

Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά μονάδα αντιμετώπισης ογκολογικών περιστατικών, μιας και δεν προβλέπεται από πουθενά κάτι τέτοιο, ούτε υπάρχει η σχετική αδειοδότηση από τα αρμόδια όργανα. Η αναγκαιότητα μιας τέτοιας μονάδας είναι αναμφισβήτητη για την περιοχή μας, όπως φυσικά και άλλων τμημάτων που δεν υπάρχουν ή που αδυνατούν να λειτουργήσουν, π.χ. μαγνητικός τομογράφος.

Όμως, αυτό για να γίνει θα πρέπει όλοι μας να απαιτήσουμε να τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφαλή τους λειτουργία και όχι για να διακινούν κάποιοι ψευδή στοιχεία προς ικανοποίηση της ματαιοδοξίας τους.

Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται από όλους τους εργαζόμενους με ευλάβεια και όχι κατά το δοκούν, αλλιώς τότε γινόμαστε επικίνδυνοι τόσο για τους εαυτούς μας, όσο και για τους ασθενείς μας.

Επιδίωξη λοιπόν είναι η πρόσληψη άμεσα ενός επικουρικού ογκολόγου ιατρού και η δημιουργία ενός εξωτερικού ιατρείου, της παθολογικής κλινικής όπου θα λαμβάνει χώρα η εκτέλεση των ιατρικών πράξεων στους Ογκολογικούς ασθενείς.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα λυθεί άπαξ και δια παντός η ταλαιπωρία που ήδη υφίστανται οι συμπολίτες μας.

ΡΕΝΑ ΝΤΑΣΚΑΡΗ

ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΓΕΝ. ΝΟΣ. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Πού οφείλονται οι πρόσφατοι σεισμοί στην Ελλάδα