Ρεκόρ μεν αλλά - Αναξιοποίητος ο αρχαιολογικός πλούτος στην Αιτωλοακαρνανία

Ρεκόρ μεν αλλά Αναξιοποίητος ο αρχαιολογικός πλούτος στην Αιτωλοακαρνανία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Αρχαιολογικοί χώροι που δεν έχουν αναδειχθεί όπως θα έπρεπε και μουσεία που «δουλεύουν» κυρίως με μαθητές 

Ρεκόρ μεν αλλά - Αναξιοποίητος ο αρχαιολογικός πλούτος στην Αιτωλοακαρνανία

Ρεκόρ μεν αλλά Αναξιοποίητος ο αρχαιολογικός πλούτος στην Αιτωλοακαρνανία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Αρχαιολογικοί χώροι που δεν έχουν αναδειχθεί όπως θα έπρεπε και μουσεία που «δουλεύουν» κυρίως με μαθητές 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Αύξηση 38,3% καταγράφηκε τον Οκτώβριο πέρυσι στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας, ενώ υπήρξε επίσης αύξηση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 58,6% και των εισπράξεων κατά 58,2%. Δείγμα του γεγονότος ότι το 2022 υπήρξε η τουριστική περίοδος επιμηκύνθηκε.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2022 παρατηρείται αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά 136,3% στους επισκέπτες των μουσείων, κατά 146% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 129,8% στις εισπράξεις, δεδομένης της σταδιακής αναστολής λειτουργίας τους από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021, σε εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στους αρχαιολογικούς χώρους, τον Οκτώβριο 2022 καταγράφεται αύξηση των επισκεπτών κατά 50,4%, των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 34% και των εισπράξεων κατά 61,2%.Το 10μηνο πέρυσι, παρατηρείται αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2021, κατά 112,7% στους επισκέπτες, κατά 105,8% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 124,8% στις εισπράξεις, δεδομένης της αναστολής λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων από τις 7 Νοεμβρίου 2020 έως τις 21 Μαρτίου 2021.

Το κάστρο της Ναυπάκτου ο πιο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία καταγράφηκε ρεκόρ επισκέψεων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χρόνους της περιοχής, με τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων να φτάνουν στο 10μηνο του 2022 σχεδόν τους 29.000 έναντι σχεδόν 24.000 στο σύνολο 2019.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Χώρων (Ο.Δ.Α.Π.) που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ, ο πλέον επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος στην Αιτωλοακαρνανία είναι το κάστρο της Ναυπάκτου, που προσέλκυσε στο 10μηνο του 2022 σχεδόν 24.000 επισκέπτες, όταν σε όλη την Αιτωλοακαρνανίας οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων ήταν σχεδόν 29.000, δηλαδή προσέλκυσε πάνω από το 80% των επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους.

Αυτό προφανώς σημαίνει ότι υπάρχουν οι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι δεν έχουν αναδειχθεί όπως θα έπρεπε. Αυτό γίνεται σαφές αν προσέξει κανείς την επισκεψιμότητα σε περιοχές που έχουν εξίσου σημαντική, αν όχι και μεγαλύτερη από τη Ναύπακτο, τουριστική επισκεψιμότητα το καλοκαίρι. Για παράδειγμα ο αρχαιολογικός χώρος στην Πάλαιρο δεν έχει ούτε 300 επισκέπτες, ενώ το κάστρο της Βόνιτσας ούτε 1.000….

Στα μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας η εικόνα ακόμη πιο δυσάρεστη. Μπορεί μεν και εδώ να καταγράφεται ρεκόρ με περίπου 8.000 επισκέπτες στο 10μηνο του 2022, ωστόσο  η επισκεψιμότητα παραμένει ακόμη πολύ χαμηλή. Τη μισή και πλέον επισκεψιμότητα προσέλκυσε το νέο αρχαιολογικό μουσείο στο Μεσολόγγι, που στεγάζεται στο ανακαινισμένο Ξενοκράτειο.

Το 2022 ήταν η χρονιά που πρωτολειτούργησε το νέο μουσείο και ήταν αναμενόμενο να προσελκύσει το ενδιαφέρον και του ντόπιου πληθυσμού. Ωστόσο τα μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας και δη τα πλέον σύγχρονα, όπως το Ξενοκράτειο και το μουσείο του Θέρμου, αν παρατηρήσει κανείς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά μήνα, θα δει ότι «δουλεύουν» κατά βάση με μαθητές, πράγμα διόλου ασήμαντο βέβαια, και όχι τόσο με τους επισκέπτες του καλοκαιριού.

Για παράδειγμα το Ξενοκράτειο είχε περίπου τους 1.000 επισκέπτες τον Οκτώβριο και το Μάιο, αλλά μόλις 400 περίπου τον Ιούλιο και 800 τον Αύγουστο. Όσο για το Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αγρίνιο παραμένει στην αφάνεια επί της ουσίας με περίπου 100 επισκέπτες κατά μέσο όρο κάθε μήνα…

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Ρεκόρ μεν αλλά - Αναξιοποίητος ο αρχαιολογικός πλούτος στην Αιτωλοακαρνανία

Αιτωλοακαρνάνες μελισσοκόμοι: Απειλείται η βιωσιμότητα του κλάδου