ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο“Πρόταση έξυπνης πόλης για το Αγρίνιο: Σύμφωνο Συνεργασίας & Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση”

“Πρόταση έξυπνης πόλης για το Αγρίνιο: Σύμφωνο Συνεργασίας & Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση”

“Πρόταση έξυπνης πόλης για το Αγρίνιο: Σύμφωνο Συνεργασίας & Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση”

Σε πρόταση έξυπνης πόλης για το Αγρίνιο ( Σύμφωνο Συνεργασίας & Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση) αναφέρονται σε κείμενό τους ο Καθηγητής Δρ. Σοφοκλής Μακρίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Υδρογόνου (InnoEnergy) του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο του Πανεπιστημίου Πατρών και ο κ. Δημήτριος Μασούρας, νομικός σύμβουλος του εργαστηρίου InnoEnergy σε σχέση με τις Πράσινες Έξυπνες Πόλεις.

“Είναι γεγονός πως οι πόλεις είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο ποσοστό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και για το 65% της κατανάλωσης της παγκόσμιας ενέργειας.

Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις οδεύουν ήδη προς την κλιματική ουδετερότητα, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την γενικότερη βελτίωση του αστικού κλίματος, και κατ’ επέκταση του κλίματος του πλανήτη. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι σαφώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα προγράμματα που έχει θεσπίσει, ωθώντας τις πόλεις στην υιοθέτηση καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον συνηθειών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε ένα σχέδιο που αφορά τη μετάβαση 100 ευρωπαϊκών πόλεων σε κλιματική ουδετερότητα («Missionon Climate – Neutraland Smart Cities»).

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι οι πόλεις αυτές να λειτουργήσουν ως “ζωντανά εργαστήρια”, χρησιμοποιώντας την βοήθεια και την καθοδήγηση που τους παρέχεται, για την επίδειξη και την προβολή καινοτόμων λύσεων που αφορούν διάφορους τομείς, παρουσιάζοντας έτσι μια ολιστική προσέγγιση για την κλιματική ουδετερότητα.

Οι πόλεις αρχικά υπογράφουν ένα μνημόνιο συνεργασίας, μη δεσμευτικό, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της ΕΕ και την καθιέρωση επενδύσεων και συνεργασιών σε πανευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Ακόμα, στα πλαίσια του προγράμματος, δημιουργείται μια πλατφόρμα στην οποία γίνεται η υποβολή των προτάσεων, οιοποίες στην συνέχεια αξιολογούνται και προτείνονται βελτιώσεις, ενσωματώνοντας έτσι σύγχρονα μοντέλα διακυβέρνησης των πόλεων και δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα συμμετοχής στις δράσεις. Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας αυτής, προτείνονται στοχευμένα λύσεις που αφορούν τις ανάγκες τις εκάστοτε πόλης και παρέχονται ευκαιρίες επιπλέον χρηματοδότησης, ακόμα και από ιδιωτικούς φορείς.

Οι πόλεις που έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα και έχουν αποδείξει πως υλοποιούν τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ θα μπορούν να λάβουν μέρος και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Τα πιλοτικά έργα που θα γίνουν σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό πόλεων θα ενισχυθούν περαιτέρω, και θα εφαρμοστούν σε μεγάλη κλίμακα.

Η προαναφερθείσα πλατφόρμα θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για την ενίσχυση της μάθησης και της συνεργασίας, καθώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Θα αναπτυχθούν ακόμα καινοτόμες μορφές διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή των πολιτών και με την συνεργασία σε τοπικές δράσεις, ώστε να γίνει πλήρως κατανοητή από όλους η αναγκαιότητα της πράσινης μετάβασης των πόλεων και η αλλαγή συμπεριφοράς προς το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα θα παρέχει επίσης βοήθεια για την αντιμετώπιση εμποδίων που μπορεί να προκύψουν τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδοεπιταχύνοντας έτσι την πορεία προς την κλιματική αλλαγή.

Τα παραπάνω βήματα αποτελούν τον κορμό όχι μόνο του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος, αλλά και πολλών άλλων. Οι σύγχρονες πόλεις στοχεύουν στην κλιματική ουδετερότητα, την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, στην ανταλλαγή γνώσης με κύριο γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών. Η ΕΕ με τα πολυάριθμα που διαθέτει βοηθά έμπρακτα τις πόλεις στην μετάβαση αυτή”.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται οι 11 πόλεις της Ελλάδας που διεκδικούν το πρόγραμμα:

Μεσολόγγι: Η γέφυρα Ευήνου θέμα της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ