ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα Νεα“Πορεία Ζωής” – Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Γ. Σπύρου

“Πορεία Ζωής” – Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Γ. Σπύρου

“Πορεία Ζωής” – Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Γ. Σπύρου

“Πορεία Ζωής” – Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Γ. Σπύρου

Η γνώση αποκομίζεται από τις διαδρομές, τις χιλιομετρικές αποστάσεις, τους τόπους και τους ανθρώπους που συναντάς.

Και έτσι διαμορφώνεται η ταυτότητα, το ύφος και η όψη. Παίρνοντας ένα αεροπλάνο για τη Βόρεια Ευρώπη και ύστερα το τρένο για το κέντρο της ως φιλομαθής Εκπαιδευτικός. Κάτω από τον ήλιο, στα λαμπερά μνημεία των μεγάλων αρχιτεκτόνων. Ανάμεσα στις πολιτισμικές κουλτούρες. Διανύοντας την Ελλάδα από το ένα έως το άλλο άκρο. Από τις μητροπόλεις της ως τα μικρά χωριά. Πότε σαν διδάσκαλος και άλλοτε σαν παραθεριστής.

Διασχίζοντας τα μυρωδάτα τοπία με τα δεντρολίβανα, τις πορτοκαλιές, τα σιτάρια, τα ρίκια πλάι σε αρχαιότητες, μυθολογίες, στους τόπους που πάλεψε ο ημίθεος Ηρακλής και γέννησε η Αθηνά σοφία πλούσια να δώσει στους ανθρώπους.

Κι ύστερα μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, με μυρωδιές κιμωλίας και μολυβιού, μεταλαμπαδεύοντας όσα είδες και όσα ένιωσες. Με τους μαθητές να βουτούν στα λόγια που θα τους ανοίξουν ορίζοντες.

Ξεκινώντας από τα ορεινά ιστορικά μονοπάτια των ποταμών της Ηπειρωτικής γης και των Τζουμέρκων, ως ένα ξανθό παιδί με ανοιχτόχρωμο βλέμμα, που έτρεχε μέσα στα παιχνίδια και στη φύση με το κοντό παντελονάκι και τα λιτά κορδόνια.

Ο Παναγιώτης Γ. Σπύρου, σχημάτισε μια μοναδική ιστορία που θα υπάρξει ως παράδειγμα γνώσης, έμπνευσης και φωτός.

Καλλιτέχνης και συλλέκτης εκατοντάδων στίχων του λαϊκού τραγουδιού, ερευνώντας διαρκώς και συντάσσοντας με τρόπο προσωπικό τη ζωή.

Ερμηνευτής με χροιά μιας πηγαίας ευτυχίας και ελπίδας, καθώς οι στίχοι σημαντικών τραγουδοποιών και στιχουργών πατούσαν μοναδικά στην ταλαντούχα μελωδική κλίμακα της φωνής του.

Φιλόσοφος, λάτρης της ιστορίας, σκηνοθέτης των μικρών στιγμών, φιλομαθής.

Ζωγράφος της λεπτομέρειας, των τοπίων, των συναισθημάτων.

Θαυμαστής των ευεργετών και των δασκάλων, των λειτουργημάτων, των απλών, των όλων.

Αρθρογράφος. Πεζογράφος αμέτρητων χειρόγραφων κειμένων δίνοντας ρόλους ηρώων σε πρόσωπα και στιγμές, αποτυπώνοντας συμβολικά την κριτική ματιά του.

Ο Παναγιώτης Γ. Σπύρου κατανοώντας το βάθος των χαρισμάτων που δίδονται ως θείο δώρο στον άνθρωπο, ποτέ δεν προτίμησε να εγκλωβίσει ως κτήμα του ότι του χαρίστηκε και πρόσφερε με πνεύμα ελεύθερο σε όλους τους συνανθρώπους του, το ταλέντο της γραφής και της μουσικής που διαρκώς μελετούσε.

Οι άνθρωποι που τον συνάντησαν έχουν ως κοινή μνήμη από εκείνον τον τρόπο που ξεναγούσε με μοναδικές περιγραφές το κάθε σημείο της ζωής.

Γεμάτος από τον πλούτο της, ζώντας με τρόπο διαφορετικό από συνήθειες, με τρόπο ουσιαστικό.

Στη μνήμη του Παναγιώτη Γ. Σπύρου (Εκπαιδευτικός)

Βασιλική Π. Σπύρου

Ιανουάριος 2022

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ