ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγι“Άμεση αποκατάσταση της γέφυρας του Ευήνου”

“Άμεση αποκατάσταση της γέφυρας του Ευήνου”

“Άμεση αποκατάσταση της γέφυρας του Ευήνου”

Το μέλος του Μητρώου Στελεχών, μέλος της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων, μέλος του Τομέα Παιδείας, μέλος του Τομέα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης της Ν.Δ. Φώτης Σκληρός συνέταξε και έδωσε στην δημοσιότητα το ακόλουθο άρθρο:

Οι καταρρακτώδεις βροχές του Δεκεμβρίου είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρό πρόβλημα στατικότητας της γέφυρας του Ευήνου και κίνδυνος κατάρρευσης με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας καθώς επίσης και κατάρρευση  της σιδηροδρομικής γέφυρας  και των αγωγών ύδρευσης του Δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου που διέρχονταν από αυτή.

Οι καταρρακτώδεις βροχές οφείλονται ως γνωστόν στο γενικότερο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης.

Οι καταστροφές των δύο γεφυρών οφείλονται κυρίως:

1. Στην ελλιπή συντήρησή τους τις τελευταίες δεκαετίες.
2. Στην αύξηση της ποσότητας του  νερού ως αποτέλεσμα των καταρρακτωδών βροχών και της υπερχείλισης του φράγματος του Ευήνου.
3. Στην αύξηση της ταχύτητας ροής του νερού ως αποτέλεσμα της εμβάθυνσης της κοίτης του Ευήνου από την μεγάλης κλίμακας αμμοληψία  καθώς και από τον αυθαίρετο περιορισμό του εύρους της κοίτης του ποταμού.

Οι συνέπειες υπήρξαν δραματικές από την πρώτη στιγμή και κάθε μέρα που περνάει γίνονται εντονότερες.

Η καθημερινότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής έχει μετατραπεί σε οδύσσεια. Οικονομικές, επιχειρηματικές, κοινωνικές, διοικητικές και αγροτικές  δραστηριότητες, μετακινήσεις μαθητών σε σχολεία και φροντιστήρια, επισκέψεις σε ιατρεία, φαρμακεία, κέντρα υγείας, νοσοκομείο είναι πλέον καθημερινή περιπέτεια.

Δυστυχώς αποδεικνύεται με πολύ οδυνηρό τρόπο,  για μια ακόμη φορά η αδιάσπαστη ενότητα  των παραευήνιων περιοχών του κάτω ρού του Ευήνου καθώς επίσης και η καθημερινή αλληλεπίδραση των κατοίκων της Χάλκειας και κυρίως του Γαλατά και του Περιθωρίου με το Μεσολόγγι.

Ο Φώτης Σκληρός

Το πρόβλημα της κατάρρευσης των αγωγών ύδρευσης που μετέφεραν νερό από τις γεωτρήσεις πού βρίσκονται στον Εύηνο προς την Ι.Π.Μεσολογγίου αντιμετωπίστηκε προσωρινά, οπότε τυχόν κατάρρευση της γέφυρας θα δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα στη υδροδότηση της Ι.Π.Μεσολογγίου.

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την άμεση  αποδοχή του αιτήματός μας για δωρεάν χρήση της Ιόνιας οδού προκειμένου να γίνεται  παράκαμψη της γέφυρας του Ευήνου, αλλά αυτό  προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα.

Εφιστούμε όμως την προσοχή το γεγονός αυτό  να μην αποτελέσει άλλοθι για εφησυχασμό και  καθυστερήσεις.

Απαιτείται άμεση λύση  με την κατασκευή νέας γέφυρας ή  με την ασφαλή επισκευή της ήδη υπάρχουσας γέφυρας πριν αυτή καταρρεύσει.

Είναι αυτονόητο ότι η άμεση αποκατάσταση της γέφυρας του Ευήνου πέραν της λύτρωσης του τοπικού πληθυσμού  είναι ταυτόχρονα και ένα έργο εθνικής σημασίας διότι θα διατηρεί ενεργή την παλαιά εθνική οδό σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος της Ιόνιας οδού ώστε να μην αποκόπτεται η Δυτική Ελλάδα.

Επίσης  είναι προφανές ότι εκτός από την αδήριτη ανάγκη  άμεσης αποκατάστασης της γέφυρας πρέπει να ληφθεί πρόνοια για την μη επανάληψη της καταστροφής.

Σύγχρονη και καλαίσθητη πρόσβαση αποκτάει η Τουρλίδα

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr