ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΠολιτισμοςΗ “Armonia greca” από το Μεσολόγγι, στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ γκρεκάνικης μουσικής της Ιταλίας

Η “Armonia greca” από το Μεσολόγγι, στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ γκρεκάνικης μουσικής της Ιταλίας

Η “Armonia greca” από το Μεσολόγγι, στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ γκρεκάνικης μουσικής της Ιταλίας

Για δεύτερη φορά το μουσικό σχήμα του Μεσολογγίου, “Armoniagreca”, συμμετέχει στο Φεστιβάλ γκρεκάνικης μουσικής της Ιταλίας,”LanottedellaTaranta”

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ στην Ιταλία και μια από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις λαϊκού πολιτισμού στην Ευρώπη.

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο, κατά τον μήνα Αύγουστο, στο ελληνόφωνο Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας (περιφέρεια Απουλίας) και σε όλα τα ελληνόφωνα χωριά, ξεκινώντας από το χωριό Κοριλιάνο ντ’Ότραντο (Coriglianod’Otranto) καταλήγοντας στην μεγάλη συναυλία στο Μελπινιάνο (Melpignano), όπου συμμετέχουν μουσικοί διεθνούς φήμης.

Το Φεστιβάλ,”LanottedellaTaranta“,ξεκίνησε το 1998 με πρωτοβουλία της Ένωσης ελληνοφώνων Δήμων της Grecìa Salentina και του Ινστιτούτου «Diego Carpitella»,είναι ειδικά αφιερωμένο στην εκ νέου ανακάλυψη και ενίσχυση της παραδοσιακής γκρεκάνικης μουσικής καθώς και στην συνάντησή της με άλλες μουσικές γλώσσες, από την παγκόσμια μουσική μέχρι την ροκ, από την τζαζ έως την συμφωνική μουσική.

Το 2000 δημιουργήθηκε το Περιπλανώμενο Φεστιβάλ(Festivalitinerante), μια συνάντηση των πιο αντιπροσωπευτικών ομάδων του χορού pizzicaτου Σαλέντο, στην οποία συμμετέχουν σήμερα 15Δήμοι του Σαλέντο (οι11 Δήμοι-μέλη της Ένωσης ελληνοφώνων Δήμων της Grecìa Salentina, μαζί με το Λέτσε, την Galatina, το Alessano και το Cursi) και προσελκύει σχεδόν εκατό χιλιάδες θεατές, ενσωματώνοντας ένα υπέροχο ταξίδι προσέγγισης στην μεγάλη βραδιά, στο Concertone (μεγάλο concerto) στο ελληνόφωνο χωριό Μελπινιάνο (Melpignano).

Φέτος, η “LanottedellaTaranta”συμπληρώνει25 χρόνια και είναι η δεύτερη φορά που το μουσικό σχήμα “Armoniagreca” από την Ι. Π. Μεσολογγίου συμμετέχει με ένα πρόγραμμα ελληνικής και γκρεκάνικης μουσικής. Πρώτη φορά που συμμετείχε ήταν τον Αύγουστο του 2019.

Πρόκειται για μια συνέχεια των πολιτιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων, από το 2015, του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου (από τον οποίο ξεκίνησε η Armoniagreca)& του γκρεκάνικου πολιτιστικού Συλλόγου”NuovaKoinè” του ελληνοφώνου χωριού Castrignanodeigreci,που ενισχύθηκαν με σχολικές ανταλλαγές μεταξύ Σχολείων του Μεσολογγίου και του Σαλέντο,εδραιώθηκαν με την αδελφοποίηση του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου με την Ένωση ελληνοφώνων Δήμων της Grecìa Salentina(Απρίλιος 2019, επι δημαρχίας Καραπάνου) και κορυφώθηκαν με την επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Σαλέντο (Απρίλιος 2022), της οποίας πρωτεργάτες υπήρξαν,ο Μεσολογγίτης μαέστρος του σχήματος, Χρήστος Βλαχογιάννης και ο επίσης Μεσολογγίτης σκηνοθέτης, Λευτέρης Δακαλάκης.

Η “Armoniagreca”, θα εμφανιστεί την προσεχήΠέμπτη 25 Αυγούστου 2022στο ελληνόφωνο χωριό Martano,με ένα πρόγραμμα από ελληνικά κλασικά, ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια Ελλήνων &Γκρεκάνων δημιουργών (Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Χατζηδάκις, FrancoCorglianò κ.α.) συνοδευόμενη από Μεσολογγίτες χορευτές οι οποίοι θα χορέψουν παραδοσιακούς &άλλους χορούς.

Τον μαέστρο Χρήστο Βλαχογιάννη συνοδεύουν, ο Τάκης Φωλιάς στο μπάσο, ο Γιάννης Μπέλλος στο μπουζούκι, ο Βαγγέλης Ροδίτης στα κρουστά, ο Κώστας Πατσιαλός στο πιάνο, ο Ανδρέας Χασιώτης στην τρομπέτα και η Αλεξάνδρα Χασιώτη στο κλαρίνο, ενώ τα τραγούδια ερμηνεύουν, η Ευγενία Γρέντζελου, η Ερμίνα Ταρατσά, η Ελένη Πισμοπούλου& ο Λευτέρης Δακαλάκης.

Το χορευτικό σχήμα αποτελείται από τον Γιώργο Σκούρα, την Ελένη Γκιάφη, την Νίκη Καρανίκα υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Καραβασίλη.

Η "Armonia greca" από το Μεσολόγγι, στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ γκρεκάνικης μουσικής της Ιταλίας

Την Παρασκευή η συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό στο Μεσολόγγι

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ