ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΨήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης νερού και απορριμμάτων

Ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης νερού και απορριμμάτων

Ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης νερού και απορριμμάτων

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας  που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφορά την υπαγωγή των ΔΕΥΑ της χώρας στη νέα Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που μετονομάστηκε σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων απασχόλησε τη σημερινή  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου.

Η παράταξη «Ανυπότακτο Αγρίνιο» ήταν αυτή που έφερε σχετική πρόταση ψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου αποφάσισε να εκδώσει σχετικό ψήφισμα  στη βάση και των πρόσφατων αποφάσεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Η μοναδική αντίρρηση που εκφράστηκε στο προταθέν ψήφισμα του «Ανυπότακτου Αγρινίου» ήταν αυτή του Δημάρχου Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου  στην αναφορά σχετικά με τα ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με το Γ. Παπαναστασίου η επιλογή του Δήμου Αγρινίου στο ζήτημα των απορριμμάτων ήταν σαφής υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα για τη διαχείρισή τους.

Ωστόσο δεν μπορεί, σύμφωνα με το Γ. Παπαναστασίου, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την πραγματικότητα καθώς ήδη σε περιοχές της χώρας, όπως η Ηλεία και η Ήπειρος, λειτουργούν εργοστάσια απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Μάλιστα ο Γ. Παπαναστασίου υπενθύμιζε με νόημα ότι τα εργoστάσια αυτά έγιναν στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο Γ. Παπαναστασίου επανέλαβε ότι η ΚΕΔΕ μετά από εισήγησή του ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή, αντέδρασε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο κάνοντας την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο ανοίγει μια «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει εκφραστεί πολλάκις από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης, και αυτό εκφράστηκε από όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου είναι ότι «κόκκινη γραμμή» η τιμολόγηση και η διαχείριση του νερού καθώς και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από τους Δήμους.

Άγαλμα του Μιχάλη Κούση στο ΔΑΚ Αγρινίου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ