ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΨηφιακή εποχή στα δεδομένα της δόμησης

Ψηφιακή εποχή στα δεδομένα της δόμησης

Ψηφιακή εποχή στα δεδομένα της δόμησης

Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας πρώτο στα νέα δεδομένα και στην ενημέρωση

Ψηφιακή εποχή

στα δεδομένα της δόμησης

Θέμα χρόνου η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης και ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου. Αλλάζουν τα δεδομένα μεταξύ πολιτών μηχανικών και κράτους

 

Παρουσιάστηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ Αιτωλ/νιας στο Αγρίνιο χθες το απόγευμα το πρόγραμμα που αναμένεται να εφαρμοστεί σύντομα και αφορά το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης (οικοδομικών αδειών) και της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν την εφαρμογή του συστήματος, αφού η παράλληλη εφαρμογή με τα σημερινά δεδομένα θα αρχίσει την 01/02 και στις 23/02 θα ξεκινήσει πλήρως και με όλα τα νέα δεδομένα στην διάθεση των χρηστών του.

Με το νέο αυτό πρόγραμμα δημιουργούνται νέες συνθήκες μεταξύ πολιτών και κράτους, αφού πλέον η φυσική παρουσία δεν είναι προαπαιτούμενη ούτε του πολίτη ούτε του μηχανικού στις υπηρεσίες δόμησης. Όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες πλέον θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά καθώς επίσης ηλεκτρονικά θα γίνεται και ο προσδιορισμός του ελεγκτή δόμησης από το σχετικό μητρώο των διαπιστευμένων μηχανικών του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι αυτοψίες κατά την εξέλιξη των εργασιών ενός νεόδμητου ακινήτου. 

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος οι υπηρεσίες δόμησης ή άλλη δανειοδοτούσα αρχή θα διεξάγει τους απαραίτητους ελέγχους και θα διατυπώσει πιθανές παρατηρήσεις ηλεκτρονικά με την ενημέρωση να γίνεται κατ αυτόν τον τρόπο ώστε ο υπεύθυνος μηχανικός να γνωρίζει την εκάστοτε παρατήρηση- παρέμβαση σε πραγματικό χρόνο, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης κάθε στοιχείου για την εκάστοτε περίπτωση δόμησης ή άλλης αντίστοιχης πράξης σε μία κοινή ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία θα έχει πρόσβαση ο ιδιοκτήτης, ο μηχανικός και η αρμόδια υπηρεσία καθώς και το ΥΠΕΚΑ.

Η βάση δεδομένων θα είναι ίδια πλέον τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης όσο και για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου και θα είναι καθολική για ολόκληρη την Ελλάδα, αφού θα διαθέτει όλο το κτηριακό απόθεμα της χώρας, ενώ παράλληλα η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα συνδεθεί και με το κτηματολόγιο που σε πανελλαδικό επίπεδο θα ολοκληρωθεί το 2020.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ Κώστας Ρόκκος δήλωσε «Το πρόγραμμα για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης, είναι ένα σύστημα του οποίου την υλοποίηση έχει αναλάβει το ΤΕΕ μέσω του ΕΣΠΑ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκληση». Ανοίγεται μια νέα σελίδα στον χώρο της δόμησης καθώς και στις σχέσεις μεταξύ διοίκησης και πολίτη καθώς πλέον δεν θα είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του πολίτη ή του μηχανικού στην αρμόδια δανειοδοτούσα αρχή. Το πρόγραμμα συμβαδίζει με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου και φυσικά πέραν της τεκμηρίωσης μιας υπόθεσης αν καθυστερεί και γιατί θα υπάρχει μια βάση δεδομένων που θα αποτυπώνει θα καταγράφει και θα επεξεργάζεται το κτηριακό απόθεμα. Η υπουργική απόφαση είναι στα χέρια μας και υπογράφεται εντός των ημερών. Θα υπάρχει μια καθολική βάση δεδομένων αφού αυτό είναι συνδεδεμένο με το κτηματολόγιο, που θα ολοκληρωθεί ως το 2020, που θα φέρει θετικά τόσο στην οριοθέτηση και πολεοδόμηση της χώρας και οικονομικά ωφέλει που επί σειρά ετών δεν απολαμβάναμε». Η εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη προσέλευση, ενώ παρευρέθηκε και η υποψήφια βουλευτής Αιτωλ/νιας με το «Ποτάμι» κα Νίκη Φούντα.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr