
«Ψαλίδι» και στο Αγρίνιο στις εξόδους για καφέ, λόγω ακρίβειας. Πτώση 60% στον καφέ εκτός σπιτιού σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”. Παρά το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις στον καφέ είναι μικρότερες οι καφετέριες του Αγρινίου «βλέπουν» τους πελάτες τους να βάζουν «φρένο» στις εξόδους τους.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Οι ανατιμήσεις και η πληθωριστική κρίση φαίνεται πως αλλάζουν τις συνήθεις των Ελληνίδων και των Ελλήνων, καθώς σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές καφέ (54% συγκεκριμένα) φαίνεται πως περιόρισαν τις εξόδους τους λόγω ανατιμήσεων, εν αντιθέσει με το 45% περίπου που δεν έχει αλλάξει τις συνήθειές του παρά τις αυξήσεις.
Αν και τα στοιχεία της έρευνας είναι πολλά και άκρως ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι πως το 95% των ερωτηθέντων της έρευνας εκτιμά πως η τιμή του καφέ αυξήθηκε, ενώ περίπου 7 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ.
Επ’ αυτού ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ Γιάννος Μπενόπουλος επεσήμανε πως όχι μόνο υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης, αλλά: «το συγκεκριμένο φορολογικό μέτρο επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων αλλά και την τιμή του καφέ που αγοράζει ο καταναλωτής με ποσό που υπερβαίνει τα 140 εκατ. ευρώ ετησίως», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Η εικόνα στην περιοχή του Αγρινίου
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστα Ναστούλη:

«η μετά Covid περίοδος σήμανε την αρχή μιας νέας εποχής, δημιουργώντας νέες συνήθειες και τάσεις. Μια από αυτές τις τάσεις ήταν η ανάπτυξη του delivery όπου είδαμε να το υιοθετούν τα περισσότερα καταστήματα εστίασης για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, ενώ ταυτόχρονα είδαμε να υπάρχει μια ανάπτυξη στον καφέ, είτε αυτός είναι πακέτο, είτε σερβιρισμένος σε ένα κατάστημα.
Σήμερα όμως και ειδικά μετά το πέρας τις εορταστικής περιόδου, οπού ίσως ήταν από τις καλύτερες για την εστίαση, τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν. Ξεκίνησε να υπάρχει μία σταδιακή μείωση και αυτή την στιγμή η μείωση αυτή είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα, που σε πολλά καταστήματα ξεπερνάει αρκετά το 50%.
Σίγουρα είναι συνδυασμός πραγμάτων που μας έχουν επηρεάσει, τόσο σαν επιχειρήσεις όσο και ατομικά. Οι ανατιμήσεις στα προϊόντα και το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι κάτι που δεν ελέγχεται και έχουν οδηγήσει όλους μας σε σημαντικές περικοπές. Αν στην υπόλοιπη Ελλάδα η μείωση αυτή είναι στο 54%, στην περιοχή του Αγρινίου είναι μεγαλύτερη, μπορούμε να πούμε και 60%.
Η κίνηση στην περιοχή του Αγρινίου στην αρχή ήταν μειωμένη, όσο περιορίζονταν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του covid υπήρξε άνοδος στη δουλειά και στις εξόδους. Σε κάποιες χρονικές περιόδους υπάρχει πολύ δουλειά, ενώ μετά ξεκινά η πτώση που τώρα προσδιορίζεται της τάξεως περίπου του 60%.
Στην περιοχή του Αγρινίου σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει μικρή αύξηση στην τιμή του καφέ (μέχρι 10%) παρά τις ανατιμήσεις. Μην ξεχνάμε ότι εκτός από τον καφέ, αυξήθηκε το κόστος στα είδη συσκευασίας, ενώ έχει προστεθεί και ο ειδικός φόρος προστασίας περιβάλλοντος. Μην ξεχνάμε επίσης ότι στο Αγρίνιο με την αγορά ενός καφέ δίνεται και νερό, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν παρέχεται δωρεάν και πληρώνεται έξτρα.
Τέλος να τονίσω πως για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. φωνάζουμε εδώ και πάρα πολύ καρό πως πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, γιατί απέδειξε ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν έχει βοηθήσει ούτε την εστίαση, τις καφετέριες, αλλά ούτε τους εισαγωγείς του καφέ. Πέρα όμως από το γεγονός αυτό, είναι ένας φόρος όπου επιδέχεται και δεύτερο φόρο. Δηλαδή μπαίνει στο τιμολόγιο της αγοράς του καφέ, αλλά μετά μπαίνει επιπλέον και το 13% ΦΠΑ, είναι δηλαδή φόρος στο φόρο».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Πρωτιά «Συμμαχίας» στις εκλογές της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας (εικόνες)