ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΨάχνοντας φθηνές διακοπές – Μειώθηκαν οι ημέρες των διακοπών για τους Αιτωλοακαρνάνες

Ψάχνοντας φθηνές διακοπές – Μειώθηκαν οι ημέρες των διακοπών για τους Αιτωλοακαρνάνες

Ψάχνοντας φθηνές διακοπές – Μειώθηκαν οι ημέρες των διακοπών για τους Αιτωλοακαρνάνες

Ούτε η αύξηση των καυσίμων έφερε κόσμο στα λεωφορεία – Ψάχνοντας φθηνές διακοπές αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία σημειώνει πως μειώθηκαν οι ημέρες των διακοπών για τους Αιτωλοακαρνάνες, αυξήθηκαν τα θαλάσσια μπάνια με λεωφορείο σε οργανωμένες και μη παραλίες μόνο όμως για τις νεαρές ηλικίες

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

«Σωσίβιο» φαίνεται πως είναι για αρκετούς Αιτωλοακαρνάνες τα θαλάσσια μπάνια με λεωφορείο, καθώς οι αυξήσεις σε πολλά είδη και πολλούς τομείς τους έχουν ανατρέψει όλα αυτά που ίσως σκέπτονταν να κάνουν, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Οι τρομακτικές αυξήσεις που έχουν γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά λειτουργούν αποτρεπτικά για την υλοποίηση ακόμη και ολιγοήμερων διακοπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση (της MARC) στο ερώτημα αν θα πάτε φέτος το καλοκαίρι διακοπές, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, σε ποσοστό 51,6%, απαντούν «όχι, δεν θα πάω».

Και όσοι κάνουν τελικά διακοπές «εγκαταλείπουν» δημοφιλείς και αγαπημένους προορισμούς και πλέον μπαίνουν στη λίστα ενδιαφέροντος κοντινοί προορισμοί, που πρωτίστως να διαθέτουν φθηνά ακτοπλοϊκά και φθηνά δωμάτια, δεδομένου πως οι ημέρες των διακοπών έχουν μειωθεί επιπλέον σε σχέση με το παρελθόν.

Παράλληλα όμως για να «γεμίσουν» την καλοκαιρινή τους άδεια ή την καλοκαιρινή τους περίοδο γενικότερα οι Αιτωλοακαρνάνες φροντίζουν να κάνουν θαλάσσια μπάνια, όχι όμως σε οργανωμένες παραλίες!

Οι τιμές της ξαπλώστρας και γενικότερα των παρεχόμενων υπηρεσιών ενός παραθαλάσσιου καταστήματος έχουν αυξηθεί αρκετά, με αποτέλεσμα να γεμίζουν οι αποθηκευτικοί χώροι των λεωφορείων με ξαπλώστρες, ομπρέλες και όλα τα συναφή που επιτρέπουν στον κάθε λουόμενο να κάνει μπάνιο και να περάσει κάποιες ώρες δροσιάς σε μια ελεύθερη παραλία.

Μάλιστα κάθε χρόνο το ενδιαφέρον για τα θαλάσσια μπάνια με λεωφορείο αυξάνεται όλο και περισσότερο από νεότερες ηλικίες, με αποτέλεσμα η αύξηση σε ηλικίες από 18 ετών και άνω να καταγράφει διψήφιο ποσοστό, χωρίς ακόμη η «φουλ» σεζόν για τα θαλάσσια μπάνια να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της!

Την ίδια στιγμή μικρές κρουαζιέρες στο Ιόνιο φαίνεται να κερδίζουν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων Αιτωλοακαρνάνων.

Ψάχνοντας φθηνές διακοπές - Μειώθηκαν οι ημέρες των διακοπών για τους Αιτωλοακαρνάνες
Ο Ανδρέας Βαβούλης

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Αιτωλοακαρνανίας, Ανδρέας Βαβούλης, μιλώντας στη «Σ» σχετικά με τα θαλάσσια μπάνια και τους προορισμούς διακοπών για τους Αιτωλοακαρνάνες, τόνισε: «φέτος τα θαλάσσια μπάνια, όπως και το 2019, ξεκίνησαν από 15 Ιουνίου και μετά. Από 50 ετών και άνω παρατηρείται σταθερότητα στην κίνηση των επιβατών. Σε σχέση με πέρσι υπάρχει αύξηση των επιβατών αυτών, αλλά είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ ότι ήταν το 2019.

Αύξηση, που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο, υπάρχει στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, ενώ συνεχώς η τάση αυτή παρατηρείται σε μικρές ηλικίες από 18 – 19 ετών και πάνω που συγκεντρώνονται σε παρέες.

Σε σχέση με πέρσι διαπιστώνεται αύξηση 20% με 25% σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες και γενικότερα στην επιλογή του κόσμου να κάνει το μπάνιο του επιλέγοντας λεωφορείο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε φτάσει τα παλιότερα επίπεδα.

Παρά το γεγονός ότι λόγω της αύξησης των καυσίμων πιστεύαμε ότι ο κόσμος θα προτιμήσει τα λεωφορεία, ακόμη δεν είδαμε την αύξηση που περιμένουμε και παρά το ότι κρατήσαμε τις ίδιες τιμές. Αυτό έχει επηρεάσει και πάρα πολύ τα παραθαλάσσια μαγαζιά λ.χ. στη Λευκάδα. Σχεδόν το 50% και κάτι παραπάνω των επιβατών που φεύγουν τα Σαββατοκύριακα για μπάνιο με λεωφορεία από την ευρύτερη περιοχή και το Αγρίνιο επιλέγει να πάει στη Λευκάδα.

Διαπιστώνουμε όμως πως επιλέγουν να σταματήσουν σε παραλίες που δεν είναι οργανωμένες. Πάνε για μπάνιο με τις δικές τους ομπρέλες και όλα τα σχετικά, καθώς έχουν αυξηθεί οι τιμές γενικά, με αποτέλεσμα τα μαγαζιά στη Λευκάδα να αντιμετωπίζουν ζήτημα, τουλάχιστον σε ότι σχετίζεται με το κοινό του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, της Αιτωλοακαρνανίας.

Τα τουριστικά λεωφορεία διατήρησαν τις τιμές τους στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, γιατί φοβόμασταν την αντίδραση του κόσμου λόγω των αυξήσεων που υπάρχουν παντού, σε όλα τα είδη. Μάλιστα, εκτιμούμε πως αν δεν είχαμε τις περσινές τιμές ίσως δεν θα φτάναμε στα επίπεδα αυτά ως προς την συμμετοχή του κόσμου, ως προς την επιλογή του να πάει για μπάνιο με το λεωφορείο.

Περιμένουμε το μέγιστο ενδιαφέρον των λουόμενων να «σκάσει» μεταξύ 20 Ιουλίου και τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου. Πάντα τότε κορυφώνεται. Πάρα πολλοί επιλέγουν, πέρα από τη Λευκάδα και τις πολλές παραλίες που πηγαίνουν τα λεωφορεία μας, τις παραλίες της Πρέβεζας, τις παραλίες της Πάργας, της Ναυπάκτου, τα Τριζόνια, το Γαλαξίδι, καθώς πηγαίνουν και εκεί λεωφορεία από τα γραφεία της περιοχής ή ακόμη και τη Κάτω Βασιλική, το Κρυονέρι και την Καβουρότρυπα κλπ.

Όσοι πάνε διακοπές φέτος επιλέγουν λιγότερες ημέρες διακοπών και σε κοντινότερους προορισμούς, ώστε τα έξοδά τους να είναι λιγότερα. Επιλέγουν δηλαδή μέχρι και 4 ημέρες πλέον. Οι Κυκλάδες που ήταν αγαπημένος προορισμός των Αιτωλοακαρνάνων πλέον έχει «παραγκωνιστεί», διότι είναι σχεδόν απαγορευτικός προορισμός λόγω των τιμών των εισιτηρίων, οπότε αυτός ο κόσμος αναπληρώνει, όπως φαίνεται, τις λιγότερες ημέρες διακοπών του με τα θαλάσσια μπάνια.

Οι Αιτωλοακαρνάνες, τουλάχιστον φέτος, επιλέγουν πάρα πολύ την Κέρκυρα, την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και κάθε προορισμό που διαθέτει οικονομικό ακτοπλοϊκό εισιτήριο και οικονομικά δωμάτια.

Έχουν «πέσει» πάρα πολύ οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη ως επιλογή από τους συντοπίτες μας, που αναζητούν που θα κάνουν διακοπές λόγω του πολύ μεγάλου κόστους.

Συγκεκριμένα, για τις Κυκλάδες μια τετραμελής οικογένεια και ένα Ι.Χ. τα έξοδα είναι 450 ευρώ μόνο για τα ακτοπλοϊκά. Το ενδιαφέρον για διακοπές έχει αυξηθεί, αλλά μειώθηκαν οι ημέρες, όπως προαναφέραμε, ενώ πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν κρουαζιέρες λ.χ. στους Παξούς ή από το Νυδρί στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη και έτσι «κουμπώνουν» το σύνολο των διακοπών τους με μικρές ολιγοήμερες εξορμήσεις – διακοπές όπως όλες αυτές που περιγράψαμε».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Κτηματολόγιο και Δασικοί Χάρτες καθυστερούν το δήμο παρά το GIS

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ