Υπεγράφη η πρώτη ληξιαρχική εγγραφή παιδιού ομόφυλου ζευγαριού

Στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε στις 01/01/2024 η πρώτη ληξιαρχική εγγραφή παιδιού ομόφυλου ζευγαριού, το οποίο αποκτήθηκε μέσω παρένθετης κύησης στο εξωτερικό.

<p>lhksiarxikh-pralsh-paidiou-omofylwn</p>

Στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε στις 01/01/2024 η πρώτη ληξιαρχική εγγραφή παιδιού ομόφυλου ζευγαριού, το οποίο αποκτήθηκε μέσω παρένθετης κύησης στο εξωτερικό.

Την είδηση γνωστοποίησε ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην οποία ανέφερε ότι ασχολείται με τη συγκεκριμένη υπόθεση «πολύ καιρό πριν την κυοφορία του τέκνου, πολύ πριν από την ψήφιση του νόμου».

Αυτή είναι η πρώτη εφαρμογή του «άρθρου 11 του Ν.5089/2024, δηλαδή των διατάξεων της νομοθεσίας για την ισότητα στον γάμο με την οποία επιτρέπεται η νομική αναγνώριση γονεϊκή σχέσης τέκνου που αποκτήθηκε στο εξωτερικό με γονείς ανεξάρτητα από το φύλο τους», όπως αναφέρει ο γνωστός δικηγόρος στην ανάρτησή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το παιδί του ζευγαριού αποκτήθηκε μέσω παρένθετης κυοφορούσας, και συγκεκριμένα μιας ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριας που ζει στο εξωτερικό με την οικογένειά της.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Βασίλη Σωτηρόπουλου:

«Η πρώτη ληξιαρχική εγγραφή παιδιού που αποκτήθηκε με παρένθετη κύηση στο εξωτερικό από ζευγάρι ανδρών στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών.

Σήμερα ως πληρεξούσιος δικηγόρος δύο γονέων εμφανιστήκαμε στο Ειδικό Ληξιαρχείο ζητώντας την καταχώριση ληξιαρχικής πράξης γέννησης ενός κοριτσιού που γεννήθηκε στο εξωτερικό και καταγράφηκε με δύο μπαμπάδες. Όπως μας ενημέρωσαν οι υπάλληλοι του Ειδικού Ληξιαρχείου ήταν η πρώτη καταχώριση και η πρώτη ληξιαρχική πράξη παιδιού που αποκτήθηκε στο εξωτερικό από δύο πατέρες. Έδειξαν ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα για την σωστή έκδοση της πρώτης ληξιαρχικής πράξης και το ενδιαφέρον τους ήταν συγκινητικό. Μας μίλησαν οι ίδιοι για ιστορική στιγμή.

Πρόκειται για υπόθεση που χειρίζομαι ως νομικός σύμβουλος πολύ καιρό πριν την κυοφορία του τέκνου, πολύ πριν από την ψήφιση του νόμου. Το παιδί γεννήθηκε άλλωστε πριν δύο μήνες, όταν ο νόμος υπήρχε μόνο σε ένα συρτάρι στο Μέγαρο Μαξίμου και όταν μαζί με τους υποψήφιους γονείς σχεδιάζαμε να διεκδικήσουμε ακτιβιστικά την δικαστική αναγνώριση τους, με βάση και μια ήδη υπάρχουσα απόφαση του πρωτοδικείου που είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα μεμονωμένου άνδρα να αναγνωριστεί ως πατέρας τέκνου που είχε γεννηθεί με παρένθετη κύηση στο εξωτερικό.

Σήμερα λοιπόν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο άρθρο 11 του Ν.5089/2024, δηλαδή των διατάξεων της νομοθεσίας για την ισότητα στον γάμο με την οποία επιτρέπεται η νομική αναγνώριση γονεϊκή σχέσης τέκνου που αποκτήθηκε στο εξωτερικό με γονείς ανεξάρτητα από το φύλο τους.

protothema.gr

Θεσσαλονίκη: Αποτύπωση των 57 θυμάτων των Τεμπών σε πανό 102 μέτρων με την τεχνική της κυανοτυπίας