Προβληματίζει η διάβρωση των ακτών - Παρέμβαση της Περιφέρειας στα Όχθια Παλαίρου

Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΔΕ

Προβληματίζει η διάβρωση των ακτών - Παρέμβαση της Περιφέρειας στα Όχθια Παλαίρου

Παρέμβαση της Περιφέρειας στα Όχθια Παλαίρου όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία προβληματίζει η διάβρωση των ακτών. Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση και για δύο ακόμη παρεμβάσεις σε περιοχές της Αχαΐας

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Εύκολα κανείς μπορεί να χαρακτηρίσει ως «κινούμενη άμμο» πολλά εδάφη της χώρας που είναι εκτεθειμένα στη διάβρωση, τόσο λόγω των ανθρωπογενών παρεμβάσεων, όσο κυρίως της κλιματικής αλλαγής.

Τις τελευταίες δεκαετίες η ακτογραμμή έχει διαβρωθεί σε πολλές περιοχές όπως στην Κρήτη, στην Ερεσό στη Λέσβο, τη Χίο, στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στη Λευκάδα, παραλίες της Ζακύνθου, αλλά και του Κορινθιακού κόλπου.

Πολλές παραλίες της Αχαΐας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πλέον, ενώ σε μικρότερη ίσως εμβέλεια το πρόβλημα της διάβρωσης έχει παρουσιαστεί εδώ και χρόνια και στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα σε παραλίες της Ναυπακτίας όπως του Πλατανίτη, του Αντιρρίου, της Ρίζας, της Μακύνειας, της Κάτω Βασιλικής και του Κρυονερίου. Ωστόσο, στην Δυτική Ελλάδα το μείζον πρόβλημα το αντιμετωπίζουν περιοχές της Αχαΐας.

Σημαντικό επίσης ζήτημα αντιμετωπίζει και η περιοχή των Οχθίων της Παλαίρου στην Αιτωλοακαρνανία και γι’ αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση καθ’ ότι το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΔΕ, και μάλιστα έχει ήδη γίνει η μεταφορά του από το «Δυτική Ελλάδα 2014 - 2020», στο Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021 - 2027.

Συγκεκριμένα το έργο της αποκατάστασης στα Όχθια αφορά στην υλοποίηση ολοκληρωμένων και κατάλληλων τεχνικών παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των πρανών στην εντός του συγκεκριμένου οικισμού στην παράκτια περιοχή της Παλαίρου, ώστε να αποκατασταθεί με τον πλέον φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο η κατεστραμμένη μορφή του παράκτιου μετώπου.
Το έργο εντάσσεται στα έργα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης ακτών από την Περιφέρεια.

Στη φάση αυτή οι περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα των παρεμβάσεων εκτός από τα Όχθια είναι και δυο περιοχές της Αχαΐας.

Ωστόσο, σε όλη τη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν περιοχές που πλήττονται από τη διάβρωση και γι’ αυτό θα υπάρξει και επόμενη φάση παρεμβάσεων, χωρίς αυτή τη στιγμή να είναι γνωστό πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες της επόμενης φάσης.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη (και για τα 3 έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 14.742.500€.

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η γιορτή κατασκήνωσης του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» (εικόνες)

Μια μουσική βραδιά, στο Ναυταθλητικό Κέντρο του Εργαστηρίου, στο Μεσολόγγι