ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΠροβληματίζει και στο Αγρίνιο το μεταχρωματικό έλκος (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Προβληματίζει και στο Αγρίνιο το μεταχρωματικό έλκος (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Προβληματίζει και στο Αγρίνιο το μεταχρωματικό έλκος (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)
  • Πολλά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Τριχωνίδας
  • Σε εγρήγορση το Δασαρχείο για την ασθένεια των πλατάνων  

Μετά την έντονη εμφάνιση του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων  στη  Ναύπακτο,  οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Τριχωνίδας και το Δασαρχείο είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν άμεσα κάθε πιθανό «κρούσμα», αφού και πέρσι η ασθένεια έκανε την εμφάνισή της σε περιοχές του Αγρινίου

Μετά το «συναγερμό» που σήμανε στην περιοχή της Ναυπάκτου για την ασθένεια των πλατανιών σε εγρήγορση είναι και η περιοχή του Αγρινίου, η οποία πέρσι είχε πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την ασθένεια αυτή. Έτσι σε ετοιμότητα είναι το Δασαρχείο Αγρινίου και οι πολίτες της περιοχής για το μεταχρωματικό έλκος, το οποίο προσφάτως «χτύπησε» τη Ναύπακτο. Πολλοί εκ των ενδιαφερόμενων τόνισαν: «στη Ναύπακτο φαίνεται έντονα η ασθένεια των πλατανιών γιατί είναι μέσα στην πόλη και στην παραλία της. Στην περιοχή του Αγρινίου το πρόβλημα, τουλάχιστον πέρσι, ήταν ίδιου βεληνεκούς, αλλά δεν φαίνεται πολύ γιατί τα πλατάνια που ξεράθηκαν είναι «σκόρπια» σε διάφορα σημεία του δήμου Αγρινίου. Είμαστε σε εγρήγορση ώστε τώρα που είναι η κατάλληλη εποχή αν διαπιστώσουμε ότι η ασθένεια «επέστρεψε» να προλάβουμε να σώσουμε τα πλατάνια».

Την εποχή αυτή γίνεται η αποκαλούμενη ανοιξιάτικη άνθηση και είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν κάποιο πλατάνι πάσχει από την ασθένεια, η οποία κυρίως πέρσι είχε «δείξει τα δόντια» της και στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, όπως στην παραλίμνια ζώνη της Τριχωνίδας, στην Ερμήτσα, τα Σιτόμενα, την Παλαιοκαρυά, την Μακριά Λογγά και τον δρόμο προς τον Προυσό, αλλά και σε περιοχές όπως ο Εύηνος.

Σύμφωνα με τον Υγειονομικό Ελεγκτή του Δασαρχείου Αγρινίου Μάγδα Σχίζα: «είμαστε σε ετοιμότητα, ώστε αν διαπιστώσουμε κάτι να παρέμβουμε άμεσα και να προλάβουμε. Αυτή την περίοδο ανθίζουν τα πλατάνια και μπορούμε να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει άμεσα. Η ασθένεια αυτή εμφανίστηκε στην περιοχή του Αγρινίου δειλά – δειλά από πρόπερσι και σε έντονο βαθμό πέρσι. Άμεσα στις δύσκολες περιπτώσεις αποστέλλαμε δείγμα για εξέταση, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που η ασθένεια φαίνονταν με γυμνό μάτι. Συνεχώς κάναμε αυτοψίες σε διάφορα σημεία ευθύνης του δασαρχείου Αγρινίου. Παράλληλα ειδοποιούμασταν από πολίτες που παρατηρούσαν ένα πλατάνι στην περιοχή τους να ξεραίνεται ή να μην «συμπεριφέρεται» όπως άλλες αντίστοιχες χρονικές περιόδου κατά το παρελθόν. Τις αυτοψίες θα τις συνεχίσουμε και φέτος σε αυξημένο βαθμό».

Ο Γεωπόνος και κάτοικος της περιοχής της Παντάνασσας Ζώης Κουμάσης  ανέφερε: «φέτος το φαινόμενο φαίνεται να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, αφού και αυτή την στιγμή, τόσο κατά μήκος του χειμάρρου «Κουβελόραμα», όσο και του χειμάρρου «Ξηριάς», όπως και στη θέση «Δογρή», αλλά και αλλού, πολλά πλατάνια πάσχουν από την ασθένεια και αυτό φαίνεται με γυμνό μάτι ή έχουν τις ενδείξεις τις ασθένειας. Τώρα που ξεκίνησε η ανοιξιάτικη βλάστηση ξεραίνονται από την ασφυξία, που προκαλεί αυτή η επικίνδυνη ασθένεια. Ήδη πολλά πλατάνια είναι πλέον νεκρά και η εικόνα είναι αποκαρδιωτική! Οι αρμόδιοι και οι συναρμόδιοι φορείς, όπως οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος, Δασών, ο Δήμος και άλλοι φορείς είναι επείγουσα ανάγκη να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα πριν η καταστροφή επέλθει ολοκληρωτικά!»

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παντάνασσας Χρήστος Κουμάσης ανέφερε: «είναι άσχημο για την περιοχή μας να ξεραθούν κι άλλα πλατάνια. Ήδη όσα ξεράθηκαν αποτελούν πλήγμα για εμάς, γιατί τα πλατάνια είναι ο θησαυρός και η ταυτότητα της περιοχής μας. Έχουμε μεγάλη ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί φέτος η ασθένεια. Αυτή την εποχή αρχίζουν και αναπτύσσονται – ανθίζουν τα πλατάνια και είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν έχουν την ασθένεια. Η ανησυχία μας «φούντωσε» μετά τα γεγονότα της Ναυπάκτου και όλοι ευχόμαστε φέτος να είναι καλύτερα τα πράγματα απ’ ό,τι πέρσι. Τα «σημάδια» της ασθένειας αυτής είναι έντονα στην περιοχή μας. Υπάρχουν ξερά πλατάνια στην Παλιοκαριά, την Μακριά Λογγά, σε όλο τον δρόμο για τον Προυσό, αλλά και στο παραλίμνιο μέτωπο της περιοχής μας και απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί γενικότερα στην Τριχωνίδα, αλλά και σε άλλα ορεινά κομμάτια του δήμου Αγρινίου και στην περιοχή του Εύηνου».

Ο πρώην Πρόεδρος της Τ.Κ. Παντάνασσας Δημήτρης Κουμάσης μιλώντας στη «Σ» ανέφερε: «ακούσαμε ότι υπάρχει και φέτος η ασθένεια σε τουλάχιστον ένα – δύο πλατάνια στη περιοχή μας. Ας ευχηθούμε να μην εξελιχθούν τα κρούσματα αυτά σε απόδειξη ότι η ασθένεια επέστρεψε δριμύτερη και επεκταθεί».

Οι γνώστες του θέματος τονίζουν πως η ασθένεια κάθε χρόνο «χτυπάει» την περιοχή και το νομό, αλλά κάθε χρόνο με διαφορετική «ένταση» λ.χ. πρόπερσι απλά έδωσε το «παρών» η ασθένεια και πέρσι το «χτύπημά» της ήταν «δυνατό» . Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι πως η ασθένεια μεταδίδεται ακόμη και από το εργαλείο κοπής. Συγκεκριμένα αν κάποιος κόψει ένα πλατάνι που έχει την ασθένεια με ένα αλυσοπρίονο και πάει έστω και σε δεύτερο χρόνο να κόψει με το ίδιο εργαλείο άλλο πλατάνι το οποίο δεν ασθενεί, τότε είναι δεδομένο πως το υγειές πλατάνι θα ασθενήσει είτε άμεσα, είτε πολύ αργότερα, αλλά ακόμη και την επόμενη χρονιά. Ακόμη, είναι επικίνδυνο η ασθένεια να μεταδοθεί και από την ρίζα των πλατανιών. Γι’ αυτό, οι παράγοντες της μετάδοσης της ασθένειας μπορεί να χαρακτηριστούν και ως «αστάθμητοι».  Καλό είναι όταν κάποιος βλέπει ένα άρρωστο πλατάνι να ενημερώσει άμεσα το δασαρχείο και να μην παρεμβαίνει μόνος του, ενώ αν είναι το πλατάνι σε πολύ κεντρικό σημείο να μην το «ενοχλεί» και λ.χ. να μην τοποθετεί πινακίδες πάνω του».

Ναύπακτος: 

Άλλη αιτία και όχι μεταχρωματικό έλκος έδειξε η αυτοψία στον πλάτανο της Ψανής

Π.Τσόπελας: «Η νέκρωση του φυλλώματος του πλατάνου  δεν οφείλεται σε προσβολή του από μεταχρωματικό έλκος»

Ο Δήμος Ναυπακτίας και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής ενημερώνουν ότι, μετά από επικοινωνία με τον επικεφαλής του ειδικού κλιμακίου του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, Δασολόγο-Φυτοπαθολόγο κ.Παναγιώτη Τσόπελα,, η νέκρωση του φυλλώματος στο νεαρό δένδρο πλατάνου στην παραλία Ψανής, δεν οφείλεται σε προσβολή του από τη σοβαρή ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Ο κ.Τσόπελας που πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο στις 2 Ιουνίου 2020 σημειώνοντας πως το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, επισημαίνει ότι μετά τις εργασίες που έλαβαν χώρα στην Ψανή, για την αποφυγή εξάπλωσης της ασθένειας, παρατηρήθηκε νέκρωση του φυλλώματος σε γειτονικό νεαρό πλάτανο.  Η νέκρωση αυτή δεν οφείλεται σε προσβολή του δένδρου από μεταχρωματικό έλκος, αλλά στη χρήση της χημικής ουσίας που εφαρμόστηκε στο κομμένο διπλανό πλάτανο.  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι ρίζες του κομμένου πλατάνου επικοινωνούσαν με τις ρίζες του νεαρού δένδρου και υπήρξε διάχυση της χημικής ουσίας μέσω των ριζών και ως εκ τούτου πρόκληση των συμπτωμάτων νέκρωσης του φυλλώματος.  Στην περίπτωση που δεν είχε εφαρμοστεί η ουσία αυτή, μέσω της επαφής (αναστόμωσης) των ριζών ο παθογόνος μύκητας θα είχε μεταφερθεί και θα είχαμε επέκταση της ασθένειας σε όλα τα γειτονικά δένδρα».

Ο Δήμος Ναυπακτίας τονίζει, για ακόμη μία φορά, ότι θα πρέπει να επιδεικνύουμε όλοι ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα.  Η διασπορά του μύκητα γίνεται με ανθρώπινες παρεμβάσεις και για το λόγο αυτό απαγορεύονται ρητά: το κλάδεμα των πλατάνων, η ανάρτηση πινακίδων και λοιπών στοιχείων (φώτα, κτλ) σε αυτούς, η είσοδος μηχανημάτων-εκσκαπτικών για πάσης φύσεων χωματουργικές εργασίες σε θέσεις που φύονται πλάτανοι, η κάθε είδους ενέργεια που τους τραυματίζει και η αυθαίρετη φύτευσή τους.  Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε τη μοναδικότητα του τόπου μας και τη φυσική μας κληρονομιά.

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr