ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΠροβληματισμός για τις καταλήψεις

Προβληματισμός για τις καταλήψεις

Προβληματισμός για τις καταλήψεις

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό οι καταλήψεις σε σχολεία όλης της χώρας με τους μαθητές να ζητούν περισσότερους καθηγητές και αυξημένα μέτρα προστασίας, λόγω κορονοϊού. Υπολογίζεται ότι πανελλαδικά οι καταλήψεις ξεπερνά τις 250.

Οι μαθητές μιλούν για ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και καταγγέλλουν ότι σε κάθε τμήμα είναι πολλές φορές πάνω από 25 άτομα. Όπως αναφέρουν το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι χώροι που δεν υπάρχουν για να στεγαστούν περισσότερα τμήματα αλλά η έλλειψη δασκάλων και καθηγητών. Δυστυχώς δεν λείπουν και οι γραφικότητες, καθώς σε περιορισμένο αριθμό σχολείων παρατηρήθηκε το φαίνομενο αιτημάτων ενάντια στην αγορά μαχητικών Rafale και της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18!

Η…. επιδημία των καταλήψεων στην Αιτωλοακαρνανία συνεχίστε καθ’όλη τη διάρκεια της δεύτερης σχολικής εβδομάδας, ωστόσο ο αριθμός των καταλήψεων τις τελευταίες ημέρες ήταν ελαφρώς μειωμένος. Όμως και πάλι, χθες ο αριθμός των σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη ήταν διψήφιος, καθώς στο Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Αμφιλοχία, τη Ναύπακτο, τη Βόνιτσα, στο Ευηνοχώρι, τη Γαβαλού και την Κατούνα διάφορα Γυμνάσια και Λύκεια παρέμειναν κλειστά λόγω κατάληψης.

Το θέμα απασχολεί όμως μόνο το Υπουργείο Παιδείας αλλά και την Κυβέρνηση γενικότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε  αναφορά στις καταλήψεις στα σχολεία επισημαίνοντας πως εξετάζονται μέτρα ώστε «να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που προχωρούν σε καταλήψεις».

Σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, για το θέμα υπήρξε αναφορά και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στο διάγγελμά του την Πέμπτη  σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας και όχι τα πρώτα» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά».

Όσο πάντως δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιο «κατασταλτικού» τύπου  μέτρο ενάντια στις καταλήψεις και επαναφοράς των σχολείων στη  νομιμότητα, αυτές προβληματίζουν και την υπόλοιπη σχολική κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι αύριο Κυριακή 27/9 ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου καλούν τους κηδεμόνες των μαθητών/τριών του Σχολείου σε συγκέντρωση στην είσοδο του Σχολείου. Στο κάλεσμά τους μάλιστα χαρακτηρίζουν κρίσιμη την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το σχολείο, λόγω της κατάληψης τις τελευταίες ημέρες.

Ζαχαράκη: Η κατάληψη δεν μπορεί να είναι απάντηση

Για τις καταλήψεις στα σχολεία που καθημερινά αυξάνονται μίλησε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.«Η κατάληψη δεν είναι απάντηση και ποτέ δε μπορεί να είναι απάντηση», επεσήμανε η κ. Ζαχαράκη μιλώντας στο ΣΚΑΪ και εκτίμησε ότι είναι ένα φαινόμενο που θα ατονήσει.

Όπως είπε ήδη έχουν κινητοποιηθεί και βρίσκονται έξω από τα σχολεία, στελέχη εκπαίδευσης μαζί με τους διευθυντές των σχολείων και το σύλλογο διδασκόντων και συζητούν με τα παιδιά για τα ζητήματα που αφορούν τη σχολική ζωή.  Όσον αφορά τα αιτήματα παιδιών και γονέων η ίδια ανέφερε ότι για το σπάσιμο των τμημάτων αιτία είναι η έλλειψη αιθουσών.

Η υφυπουργός μίλησε ακόμα για τις ενέργειες που θα γίνουν. Πρώτον, διευρύνεται το ολοήμερο προς διευκόλυνση των γονέων. Δεύτερον, την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις για 3μηνιαίες συμβάσεις αναπληρωτών που θα καλύψουν τις ευπαθείς ομάδες καθηγητών. Και τρίτον, αρχές Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν τα κενά όπου κι αν υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Τέλος, τόνισε πως τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν αν γίνει lockdown, όπως είπε και ο πρωθυπουργός.

Εφημερίδα Συνείδηση

Δυτική Ελλάδα: Εντοπίστηκε αγνοούμενος αστυνομικός – Είχε καταναλώσει χάπια

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr