ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΠρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας: Με 262 κενά το πρώτο κουδούνι

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας: Με 262 κενά το πρώτο κουδούνι

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας: Με 262 κενά το πρώτο κουδούνι
  • Έντονος προβληματισμός στους εκπαιδευτικούς
  •  «Αιμορραγεί» από ελλείψεις εκπαιδευτικών η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση λόγω και της χρήσης άδειας ευπαθών ομάδων
  • «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν συνάδουν με την πραγματικότητα» λέει ο Ηλίας Παπαχρήστος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η αντίστροφη μέτρηση ήδη έχει ξεκινήσει για να «χτυπήσει» το πρώτο κουδούνι και οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι πάρα πολλές, παρά το γεγονός ότι το υπηρεσιακό συμβούλιο και όλος ο τοπικός «μηχανισμός» της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έκανε τιτάνιο αγώνα και ήδη στις 14 Αυγούστου είχε έτοιμες όλες τις μεταβολές, κάτι που δεν είχαν επιτύχει άλλοι αντίστοιχοι φορείς ανά την Ελλάδα, όπως επίσης ήδη είχε ζητήσει την κάλυψη των κενών των αναπληρωτών για την πρώτη φάση, αυτή του Αυγούστου.

«Το υπουργείο Παιδείας μας κάλυψε κατά 80% σχετικά με τις ανάγκες για να λειτουργήσουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία του νομού. Αυτή την στιγμή στην γενική αγωγή τα κενά έχουν ως εξής: 80 δάσκαλοι, εκ των οποίων οι 37 προορίζονται για τα ολοήμερα σχολεία και οι υπόλοιπη για την πρωινή ζώνη, 20 νηπιαγωγοί, 18 εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας, 8 μουσικής, 12 εικαστικών, 7 θεατρικής αγωγής, 5 πλήρους ωραρίου ή 10 μειωμένου ωραρίου, 6 γαλλικών πλήρους ωραρίου ή επίσης 2 μειωμένου ωραρίου, 4 γερμανικών μειωμένου ωραρίου και 16 γυμναστές. Στην Ειδική αγωγή τα κενά είναι 19 δάσκαλοι, 18 εκ των οποίων προορίζονται για τμήματα ένταξης και 1 για ειδικό σχολείο, 3 νηπιαγωγοί, 2 εκ των οποίων για τα ειδικά νηπιαγωγεία Βόνιτσας και Ναυπάκτου και 1 για τμήμα ένταξης, 1 για τις ειδικότητες της θεατρικής αγωγής, της πληροφορικής και της μουσικής. Σχετικά με τα κενά στην παράλληλη στήριξη στους δασκάλους αγγίζουν τα 21 και στους νηπιαγωγούς τους 5. Τέλος στη ζώνη εκπαιδευτικής προετοιμασίας (Ζ.Ε.Π.) στην οποία εντάσσονται και παιδιά – μαθητές οικογενειών Ρομά και μεταναστών τα κενά ανέρχονται στα 35» ανέφερε στη «Σ» ο αιρετός του Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Τάσος Σκαρμούτσος δίνοντας την πλήρη εικόνα.

Πολλά σχολεία, ακόμη και κεντρικά του Αγρινίου και του Μεσολογγίου θα υπάρξουν πολλά κενά, διότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ζήτησαν και έλαβαν την άδεια των ευπαθών ομάδων. Συνέπεια αυτού είναι τα όργανα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία (λ.χ. Π.Υ.Σ.Π.Ε.) ήδη να έχουν ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας την πρόσληψη αναπληρωτών β’ φάσης για να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά των σχολικών μονάδων του νομού.

Στην παρούσα φάση και με τα δεδομένα αυτά στα κενά των εκπαιδευτικών τα ολοήμερα σχολεία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα λειτουργήσουν άμεσα, παρά μόνο αν γίνει η πρόσληψη των αναπληρωτών. Συνεπώς η ανάγκη το υπουργείο να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας είναι τουλάχιστον επιτακτική!

  • Ηλίας Παπαχρήστος : «Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν συνάδουν με την πραγματικότητα»

Με δεδομένα τα κενά στο προσωπικό, ο Ηλίας Παπαχρήστος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου  μιλώντας στο «Δυτικά Fm» δήλωσε πολύ ανήσυχος για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και το κατά πόσο τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τους όρους ασφάλειας που επιβάλλει ο ΕΟΔΥ λόγω του κορονοϊού.

«Το χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, που προηγήθηκε, περιμέναμε από μία υπεύθυνη Πολιτεία να προσπαθήσει, όπως μπορούμε γιατί σαφώς και γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η χώρας, να διορθώσουμε την κατάσταση και να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα σχολεία μας για να δεχθούμε με ασφάλεια τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς» ανέφερε ο Ηλίας Παπαχρήστος  υπογραμμίζοντας ότι «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν συνάδουν με την πραγματικότητα» φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι κανένα από τα 33 ολοήμερα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας δεν θα ανοίξει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μια ακόμη παράμετρος της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, εν μέσω πανδημίας, είναι ο καθαρισμός των σχολείων. «Αυτή είναι μια άλλη μεγάλη πληγή» σύμφωνα με τον Ηλία Παπαχρήστο, που όπως εξήγησε περίπου οι μισές καθαρίστριες των σχολείων στο δήμο Αγρινίου είναι μειωμένου ωραρίου και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες. «Περιμένουμε ακόμη 14 καθαρίστριες από τις 108 στο δήμο Αγρινίου, αλλά η πρότασή μας προς το δήμο Αγρινίου ήταν για τις καθαρίστριες με το μειωμένο ωράριο να μετατραπούν οι συμβάσεις του σε πλήρους ωραρίου και προσληφθούν άλλες 20. Όμως η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Δυστυχώς η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι στους δήμους χωρίς να τους χρηματοδοτήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου.

  • Σκεπτικισμός στους εκπαιδευτικούς για τη διαχείριση του προβλήματος «μάσκα»

Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, θέμα για το οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση ο Ηλίας Παπαχρήστος υπογράμμισε με νόημα ότι «κάποια πράγμα από τη θεωρία μέχρι στην πράξη είναι μακριά. Φανταστείτε έναν εκπαιδευτικό 58χρονών, με αναπνευστικά προβλήματα –γιατί και ο εκπαιδευτικός πληθυσμός είναι γερασμένος- να μπαίνει με τη μάσκα σε μία μη αεριζόμενη σωστά αίθουσα, σε υπερπληθή τμήματα και να μιλάει πέντε ώρες, είναι κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει…»

Διευκρίνισε βέβαια πως οι οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να τηρηθούν, ωστόσο εξέφρασε το φόβο πως οι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν σε δύσκολη θέση όταν κάποιος μαθητής βγάλει τη μάσκα. «Υπάρχει ασάφεια…. Τι πρέπει να κάνουμε; Με βάση αυτά που λέει η Πολιτική Προστασία, να καλέσουμε τον Εισαγγελέα; Με βάση αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός να τον αφήσουμε;»

Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου κατέληξε λέγοντας ότι είναι πολύ δύσκολο κάποια πράγματα να εφαρμοστούν, όπως για παράδειγμα, το να αλλάξει η ώρα των διαλειμμάτων. «Όταν τα τμήματα θα βγαίνουν για διάλειμμα δέκα λεπτά το ένα αργότερα από το άλλο, ο συνάδελφος της ειδικότητας δεν θα μπορεί να ακολουθήσει αυτό το ωράριο, ενώ πολλές φορές μετακινείται ο εκπαιδευτικός πηγαίνει και σε άλλο σχολείο…» είπε ο Ηλίας Παπαχρήστος.

Δημήτρης Παπαδάκης – Κωνσταντίνος Χονδρός / Εφημερίδα Συνείδηση

Πανεπιστήμιο Πατρών: SOS από τη Σύγκλητο για καθηγητές

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr