Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία: «Αγκάθι» τα κενά στην παράλληλη στήριξη

Ένα ζήτημα που φέτος κατάφερε να γλυτώσει σε μεγάλο βαθμό η περιοχή του Αγρινίου και του Θέρμου, αλλά θα συναντήσει του χρόνου, είναι αυτό των συγχωνεύσεων των τμημάτων!

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία: «Αγκάθι» τα κενά στην παράλληλη στήριξη

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία: «Αγκάθι» τα κενά στην παράλληλη στήριξη όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία ελάχιστες για φέτος οι μειώσεις τμημάτων στα δημοτικά σχολεία στην περιοχή του Αγρινίου

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ο χρόνος ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι! Τα προβλήματα όμως γενικότερα στην εκπαίδευση είναι πολλά και επηρεάζουν άμεσα τόσο την Πρωτοβάθμια, όσο και την Δευτεροβάθμια.

Στην παρούσα φάση στην «περιοχή ευθύνης» του συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Αγρινίου - Θέρμου το θετικό είναι πως δεν υπάρχουν κενά σε δάσκαλους και νηπιαγωγούς και όσα κενά προκύψουν θα είναι ελάχιστα. Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται στην παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ένταξης. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων είναι επίσης μεγίστης σημασίας ζήτημα, διότι οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί (λ.χ. γυμναστές, καθηγητές αγγλικών, εικαστικών, μουσικής, θεατρικών κλπ) συμπληρώνουν την εκπαίδευση των μαθητών.

Για να ξεκινήσει ομαλά η φετινή σχολική χρονιά τα κενά αυτά όμως θα πρέπει να καλυφτούν το συντομότερο δυνατό. Πέραν όμως αυτών, ένα ζήτημα που φέτος κατάφερε να γλυτώσει σε μεγάλο βαθμό η περιοχή του Αγρινίου και του Θέρμου, αλλά θα συναντήσει του χρόνου, είναι αυτό των συγχωνεύσεων των τμημάτων!

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Αγρινίου Θέρμου Αγγελική Συργιάννη μιλώντας στη «Σ» για όλα τα ζητήματα ανέφερε:

Η Αγγελική Συργιάννη

«κενά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς στην περιοχή του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αγρινίου και Θερμού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αν προκύψουν θα είναι λιγοστά. Οι ανάγκες έχουν καλυφτεί σχεδόν όλες. Σε ειδικότητες η πρόσκληση έγινε ευτυχώς έγκαιρα, αλλά εκκρεμεί η τοποθέτηση τους, συνεπώς δεν ξέρουμε πόσα κενά θα έχουμε σε ειδικότητες. Όμως υπάρχουν στην περιοχή μας αρκετά κενά στην παράλληλη στήριξη, όπως επίσης και σε τμήματα ένταξης και σε τμήματα υποδοχής – ΖΕΠ. Τα κενά αυτά όμως θα πρέπει να καλυφτούν το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουμε να πούμε ότι ξεκινάμε τη νέα σχολική χρονιά ικανοποιητικά και χωρίς προβλήματα.

Είναι όμως σημαντικό ότι έγιναν προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών αρκετές και πέρυσι, αλλά και φέτος, αλλά πλέον γνωρίζουμε ότι τα δημοτικά σχολεία, λίγο λιγότερο τα νηπιαγωγεία, στηρίζονται και σε ειδικότητες.

Το γεγονός ότι δεν έχουμε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων είναι μεγίστης σημασίας ζήτημα, διότι οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων συμπληρώνουν το ωράριο και κυρίως την εκπαίδευση των μαθητών. Συγκεκριμένα όταν αναφερόμαστε σε ειδικότητες αναφερόμαστε σε εκπαιδευτικούς όπως λ.χ. γυμναστή, καθηγητή αγγλικών, εικαστικών, μουσικής, θεατρικών κλπ.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ένταξης. Για παράδειγμα στα τμήματα της παράλληλης στήριξης στην περιοχή του συλλόγου μας οι μισές αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα, δεν έχουν δηλαδή καλυφτεί με αναπληρωτές. Αυτό, όπως προαναφέραμε, πρέπει να γίνει άμεσα για να ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά, γιατί οι μαθητές έχουν τα αντίστοιχα δικαιώματα στην εκπαίδευση και είναι ανάγκη τα κενά αυτά να καλυφτούν.

Η δεύτερη φάση των αναπληρωτών πρέπει συνεπώς να γίνει άμεσα για την κάλυψη των κενών.
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι είναι οι συγχωνεύσεις τμημάτων. Αυτό συνέβη και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Δυστυχώς μέσα στο καλοκαίρι το Υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή συγχώνευσης, για να γίνουν όλα τμήματα 25 παιδιών, αλλά αυτό είναι πρόβλημα. Είναι πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών τα ολιγομελή τμήματα και ο λόγος είναι η καλύτερη διδασκαλία προς τα παιδιά.

Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε πως μέτρα σαν κι αυτό είναι οριζόντια. Πρέπει δηλαδή το Υπουργείο να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες που διαθέτει το κάθε σχολείο και ο κάθε Δήμος και δεν γίνεται να λαμβάνονται οι αποφάσεις έτσι. Για παράδειγμα αν ένα τμήμα που διαθέτει 23 παιδιά και ανάμεσα σ’ αυτά υπάρχουν παιδιά από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή παιδιά με διάγνωση από το ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής & Υποστήριξης) αυτό σημαίνει ότι το τμήμα αυτό πρέπει να «σπάσει», διότι δεν γίνεται να λειτουργεί με τόσα παιδιά. Πρέπει να «σπάσει» για να είναι καλύτερη η ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών.

Ευτυχώς φέτος, μετά από πολύ μεγάλη μάχη, τα τμήματα που θα χαθούν λόγω συγχώνευσης τμημάτων από την περιοχή εμβέλειας του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Αγρινίου και Θέρμου θα είναι ελάχιστα. Δεν αντιμετωπίζουμε στην παρούσα φάση τόσο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άλλοι Δήμοι ή άλλοι νομοί της χώρας, αλλά είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε του χρόνου. Είναι προβλήματα που όσο και αν καταφέρεις να αντισταθείς προέρχονται από υπουργική απόφαση και θα το βρεις μπροστά σου και δυστυχώς σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών.

Το Υπουργείο θα πρέπει να καταλάβει ότι η εκπαίδευση δεν είναι αριθμοί, αλλά πρέπει να εξετάζονται οι εκάστοτε συνθήκες, γιατί εκτός όλων των άλλων αναφερόμαστε σε παιδιά μικρής ηλικίας και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία και για τους εκπαιδευτικούς και για τους γονείς».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στο Αγρίνιο ένα από τα πρώτα φυσικά καταστήματα της κινεζικής «Shein» στην Ελλάδα

Και η Πάτρα σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας στο σχεδιασμό