ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΟ Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος με λόγια και εικόνες

Ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος με λόγια και εικόνες

Προβλήθηκε και ταινία-ντοκιμαντέρ με τα πρώτα Χριστούγεννα στα χαρακώματα

Ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος

με λόγια και εικόνες

Με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Αγρίνιο η οποία ανάλυσε τον πόλεμο και την βαρύτητά του μέσα στην Ελληνική Ιστορία

 

 

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου με το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών και την Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας κα Έλλη Λεμονίδου ήταν η εισηγήτρια της εκδήλωσης. Στο εξωτερικό, σύμφωνα με την κα Λεμονίδου, η επέτειος συμπλήρωσης των 100 χρόνων εορτάζεται με πολλούς και ποικίλους τρόπους, ενώ μεγάλη σημασία δίνεται στην Αγγλία και κυρίως στην Γαλλία για την οποία δεν υπήρξε ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος αφού συνεργάστηκε με τους Γερμανούς. Στην Γερμανία οι εορτασμοί τώρα ξεκινάνε, συνεπώς τώρα αναπτύσσεται η μνήμη του πολέμου αυτού. 

Για την Ελλάδα και τους έλληνες, ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, όπως και η μνήμη του, παρά το γεγονός ότι σημάδεψε την ιστορία μας με τον διχασμό μεταξύ Βενιζέλου και Κωνσταντίνου. Η κα Λεμονίδου έδωσε κάποιες απαντήσεις για τον λόγω που ο πόλεμος αυτός είναι σχεδόν ξεχασμένος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος για τους έλληνες υπερκαλύφθηκε από τον Δεύτερο, ο διχασμός βενιζελικών βασιλικών ξεπεράστηκε από αυτόν των αριστερών και των δεξιών. Τα Νοεμβριανά του 1916 ξεπεράστηκαν και ξεχάστηκαν εξαιτίας των Δεκεμβριανών του 1944. Επίσης, ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος αποτέλεσε για την Ελλάδα ένας κρίκος σε μία σειρά από πολέμους, καθώς πριν από αυτόν υπήρχαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι και μετά ήταν αυτός του 1919-1922. Η σειρά των γεγονότων-πολέμων αυτών «υποβιβάζει» τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο στην αντίληψη των Ελλήνων ως κρίκο της ιστορίας, εν αντιθέσει με τους ευρωπαίους που εξαιτίας του ότι δεν έζησαν κάτι επιπλέων θεωρούν μέγιστο γεγονός τον πόλεμο αυτό.

Στην εκδήλωση έγινε επίσης η παρουσίαση της βαρύτητας του πρώτου παγκοσμίου πολέμου για την ελληνική ιστορία, ενώ προβλήθηκε και μια ταινία η οποία ξεκίνησε ως ντοκιμαντέρ του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου με γενικά στοιχεία γι αυτόν και κατέληξε στην ανακωχή των Χριστουγέννων το 1914 που Άγγλοι Γάλλοι και Γερμανοί βρέθηκαν να γιορτάζουν μαζί, σύμφωνα και με ιστορικά στοιχεία, ενώ εξετάστηκε ταυτόχρονα  πως εισέπραξαν το γεγονός αυτό οι αξιωματικοί και οι ηγεσίες των χωρών.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr