Πρώτο κουδούνι στα σχολεία: Υγειονομικοί έλεγχοι και στην Αιτωλοακαρνανία υπό τον φόβο έξαρσης του covid

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία: Υγειονομικοί έλεγχοι υπό τον φόβο έξαρσης του covid. Σε όλα τα σχολεία θα διεξάγονται έλεγχοι και μετά την έναρξη την νέας σχολικής χρόνιας

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία: Υγειονομικοί έλεγχοι και στην Αιτωλοακαρνανία υπό τον φόβο έξαρσης του covid

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία: Υγειονομικοί έλεγχοι υπό τον φόβο έξαρσης του covid. Σε όλα τα σχολεία θα διεξάγονται έλεγχοι και μετά την έναρξη την νέας σχολικής χρόνιας

Αναλυτικά η δημοσίευση:

Οι μαθητές επέστρεψαν χθες στα σχολεία, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν το πρόγραμμα και τη λειτουργία του σχολείου, παρέλαβαν τα βιβλία τους και σήμερα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά.

Το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 23.211 αναπληρωτών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των κενών στα σχολεία. Αναλυτικότερα, στη Γενική Εκπαίδευση, προσλήφθηκαν 8.746 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια, και 4.898 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια. Επιπλέον, 192 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 και ΤΕ16 προσλήφθηκαν σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων.

Στην Ειδική Αγωγή, προσλήφθηκαν 7.360 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και 1.976 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ωστόσο, υπολογίζουν ότι οι ανάγκες για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών μπορεί να φτάσει τις 48.000, και για αυτό ζητούν να γίνονται περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών στην πρώτη φάση.

Η έναρξη ωστόσο των μαθημάτων φέρνει έναν ακόμη γρίφο για την ομαλή εξέλιξη της σχολικής χρονιάς, τον υγειονομικό. Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας απέστειλε εγκύκλιο σε όλες τις Διευθύνσεις, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανά την χώρα για υγειονομικούς έλεγχους και την τήρηση των μέτρων υγιεινής στα σχολεία όλων των βαθμίδων, μέσω της οποίας ζητούσε εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς να γίνουν αυστηρότεροι οι υγειονομικοί έλεγχοι υπό τον φόβο νέας έξαρσης του κορονοϊού! Την εγκύκλιο αυτή έλαβαν και οι δυο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία.

Η εγκύκλιος για την αυστηροποίηση των μέτρων υγιεινής στάλθηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας λόγω της συνέχισης της μετάδοσης του covid και των άλλων αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων που ενδημούν κατά την χειμερινή περίοδο, αλλά και λόγω της έξαρσης που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα στην ελληνική κοινωνία, κάτι που συνέβη και στο Αγρίνιο!

Να υπενθυμίσουμε πως τα φαρμακεία και τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ διαπίστωσαν αύξηση των κρουσμάτων covid στην περιοχή του Αγρινίου. Συγκεκριμένα, προ λίγων ημερών, την 1η/09 ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος είχε δηλώσει στην «Σ» ότι «το τελευταίο δεκαήμερο η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή ανέρχεται ακόμη και στο 60%. Η αύξηση αυτή εντοπίζεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά περισσότερο στους νέους απ’ όπου κολλάνε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένεια», ενώ η επικεφαλής του ΕΟΔΥ στο Αγρίνιο Μαίρη Τικιστιρμά είχε και αυτή δηλώσει πως «κατά τον Αύγουστο παρατηρήθηκε νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού. Αυτό ήταν αναμενόμενο λόγω του συγχρωτισμού, των διακοπών και των κοινωνικών εκδηλώσεων. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα για την περιοχή του Αγρινίου είναι πως η θετικότητα δείχνει να ξεπερνά το 10% στα τεστ που γίνονται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ».

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος όμως δεν επιτάσσει μόνο την αύξηση των υγειονομικών μέτρων/ ελέγχων στα σχολεία, αλλά ζητά παράλληλα και την εντατικοποίηση των ελέγχων στα κυλικεία.

Τα βασικά σημεία της εγκυκλίου ως προς τα θέματα υγιεινής:  

* Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών.

* Καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων στις αίθουσες διδασκαλίας, στους χώρους σίτισης, στα αποχωρητήρια κ.λπ.

* Τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων.

* Απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων.

* Τοποθέτηση αντλίας αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών.

* Αναγκαιότητα συνεχούς ενημέρωσης του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός, με ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών επί του θέματος σε εμφανή σημεία εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων.

* Σε περίπτωση χρήσης επιβατηγών οχημάτων μεταφοράς μαθητών πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα από τον νόμο.

Για την προστασία των μαθητών και των εργαζομένων στη σχολική μονάδα, μεταξύ άλλων πρέπει να τηρηθούν τα εξής:

* Τακτικός και καλός αερισμός του χώρου.

* Διάθεση των προσυσκευασμένων τροφίμων σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Ειδικά επισημαίνεται ότι τα προϊόντα που διατίθενται από το κυλικείο μετά από επεξεργασία πρέπει να τοποθετούνται σε χάρτινο περιτύλιγμα.

* Αποφυγή συνωστισμού γενικότερα κατά την διάρκεια του διαλείμματος σύμφωνα με τις εκάστοτε κάθε φορά οδηγίες του ΕΟΔΥ.

* Τοποθέτηση φιάλης αλκοολούχου διαλύματος με αντλίας έγχυσης σε εμφανή θέση για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των μαθητών και του προσωπικού.

* Ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών σε εμφανή θέση για την σωστή χρήση του αντισηπτικού και των μέτρων ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής.

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

«Ένας παλαβός ήταν» είπε ο ύπαρχος για τον 36χρονο Αντώνη – Οι διάλογοι με τον πλοίαρχο και το πλήρωμα του Blue Horizon