ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΠρόταση νόμου από το Κ.Κ.Ε

Πρόταση νόμου από το Κ.Κ.Ε

Με καυστικό τρόπο η πρόταση νόμου σχολιάζει τα κακώς κείμενα και παρουσιάζει τις θέσεις που επιθυμεί για την βελτίωση των οικονομικών και εργασιακών θεμάτων.

 

Πρόταση νόμου για την επαναφορά κατώτερου μισθού και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού, ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η αιτιολογία της πρότασης νόμου του Κ.Κ.Ε είναι ότι δόθηκε ισχυρό χτύπημα στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και στην ζωή της εργατικής οικογένειας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το κείμενο που αντιτίθεται και  κατατέθηκε από το Κ.Κ.Ε, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού επιβιώνει με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, το 30% των μισθωτών παίρνει μισθό κάτω από τα 600 ευρώ μεικτά, ενώ την ίδια στιγμή, το 60% των εργαζομένων έχει μισθούς κάτω των 1.100 ευρώ μεικτά και  οι χαμηλοί μισθοί κυριαρχούν στις νεότερες ηλικίες. Ένας στους τέσσερις μισθωτούς εργάζεται με μερική απασχόληση ενώ παράλληλα καλπάζει η ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία η οποία φτάνει στο 36% πανελλαδικά.

Όπως υποστηρίζεται στην πρόταση για το σχέδιο νόμου του Κ.Κ.Ε, με τους νόμους του 2010 και τους άλλους που ακολούθησαν δόθηκε η δυνατότητα, με επιχειρησιακές ΣΣΕ, να ανατρέπονται εργασιακές σχέσεις και να επιβάλλεται η μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, παρακάμπτοντας αυτά που προβλέπει η κλαδική ΣΣΕ, αλλά και τα όρια που προβλέπουν οι νόμοι για τις εργασιακές σχέσεις, ισχυροποιώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα της εργοδοσίας να απασχολεί όσο θέλει, όποτε θέλει τους εργαζόμενους με μειωμένες αμοιβές. Επίσης τεκμηριώνεται πως  περιορίστηκε η δυνατότητα του ΟΜΕΔ να επικυρώνει αυξήσεις στους μισθούς, αφού πρέπει να παίρνεται υπόψη η “προστασία της ανταγωνιστικότητας” των επιχειρήσεων. Επίσης τονίζει ότι μειώθηκε η προσαύξηση της αμοιβής της υπερεργασίας για κάθε ώρα από 25% σε 20% και ότι μειώθηκε η προσαύξηση υπερωριακής αμοιβής για τις πρώτες 120 ώρες από 50% σε 40% και για τις υπόλοιπες 120 και πάνω από 75% σε 60%. Σχολιάζει επίσης την κατάργηση της προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 7,5% για τους μερικά εργαζόμενους που εργάζονται λιγότερες από 4 ώρες τη μέρα και η προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 10% για όσους εργάζονται πάνω από 4 ώρες

«Δόθηκε η δυνατότητα στη μεγαλοεργοδοσία να παγώσει πάσης φύσεως αυτόματες αυξήσεις στους μισθούς, οι οποίες είναι απόρροια νόμων, ΣΣΕ, κανονιστικών πράξεων, διαιτητικών αποφάσεων. Τα βασικότερα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, όπως π.χ. το επίδομα ανεργίας, μειώθηκαν κατά 22%, εξαιτίας της σύνδεσής τους με το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Σε αυτήν την κατεύθυνση δεν πρέπει να υπάρχει εργαζόμενος που να αμείβεται με λιγότερα από 751 ευρώ. Δηλαδή, να μπει οριστικό τέλος στην πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων, στη μερική απασχόληση, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στα κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, που κατεβάζουν τους μισθούς σε άθλια επίπεδα, στα 200 και 300 ευρώ».

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το Κ.Κ.Ε διεκδικεί ως κατώτερο μεροκάματο τα 33,57 ευρώ, άμεση υπογραφή και επαναφορά όλων των κλαδικών συμβάσεων στα επίπεδα του 2009, να καταργηθεί ο διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία, να ισχύσει  η καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να γίνει εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις. Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων. Η πρόταση νόμου του Κ.Κ.Ε προβλέπει και διεκδικεί την κατάργηση των νόμων που αφορούν στον ΟΜΕΔ και στις ενώσεις προσώπων, την επαναφορά των οικογενειακών και των κλαδικών και άλλων επιδομάτων που καταργήθηκαν, την κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις, την μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, την κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και την διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Διεκδικεί επίσης την πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, έξι ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για σπουδαστές και φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν.

Κων/νος Χονδρός

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr