Ένας (προσωρινός;) ανασταλτικός παράγοντας στις αραβικές επενδύσεις

Ένας (προσωρινός;) ανασταλτικός παράγοντας στις αραβικές επενδύσεις Οι σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ καλές, αν όχι στο καλύτερο ιστορικό τους επίπεδο. Έχουμε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

Ένας (προσωρινός;) ανασταλτικός παράγοντας στις αραβικές επενδύσεις

Ένας (προσωρινός;) ανασταλτικός παράγοντας στις αραβικές επενδύσεις

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ καλές, αν όχι στο καλύτερο ιστορικό τους επίπεδο. Έχουμε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη «μικρή Σπάρτη του Κόλπου», τα Εμιράτα, ενώ στη Σαουδική Αραβία έχουμε δανείσει μια συστοιχία πυραύλων Patriot. Και φυσικά προσδοκούμε, ως Ελλάδα, σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία, περιμένοντας επενδύσεις στη χώρα μας από τις πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου.

Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως οι Άραβες να θέλουν περισσότερο και από εμάς τους ίδιους την οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα. Όμως στην παρούσα φάση έχει ανακύψει ένας (προσωρινός;) ανασταλτικός παράγοντας και αυτός είναι οι σχέσεις του Αραβικού κόσμου με τις ΗΠΑ.

Το πρόσφατο πάγωμα των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και των χωρών του Κόλπου, εξαιτίας της απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου, έκανε έξαλλη την Ουάσιγκτον και ο Μπάιντεν μίλησε ακόμη και για… αιτία πολέμου.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα αναδεικνύεται ως χώρα μετώπου για το ΝΑΤΟ και τη Δύση γενικότερα, αλλά και ως πολύ στενός σύμμαχος  των ΗΠΑ στην περιοχή. Πράγμα που ενδεχομένως βάζει και τους Άραβες σε δεύτερες σκέψεις, αλλά και εμάς σε ό,τι αφορά διαπραγματεύσεις για επενδύσεις με κομβικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε αραβικό ενδιαφέρον ακόμη και απόκτηση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικές Σταθερότητας σε δύο από τις τέσσερες συστημικές τράπεζες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ίσως πρέπει να δούμε και άλλες επενδύσεις αραβικών κεφαλαίων, όπως αυτή για τα mega – yachts στο Πλατυγιάλι του Αστακού, που όλο ακούμε για το deal που παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα…

Εφημερίδα "Συνείδηση" 

Από πού μαθαίνουν οι απατεώνες τα στοιχεία των γερόντων στα σπίτια;