ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Προσωπικός γιατρός»: Και από τα φαρμακεία στο Αγρίνιο

«Προσωπικός γιατρός»: Και από τα φαρμακεία στο Αγρίνιο

«Προσωπικός γιατρός»: Και από τα φαρμακεία στο Αγρίνιο

Και από τα φαρμακεία o «προσωπικός γιατρός» όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως οι φαρμακοποιοί του Αγρινίου ακούν τη δυσαρέσκεια των πολιτών όταν διαπιστώνουν ότι ελάχιστοι ιδιώτες γιατροί είναι εγγεγραμμένοι, με αποτέλεσμα να επιλέγουν γιατρούς που δεν τους γνωρίζουν καθόλου  

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ξεκίνησε η εγγραφή των πολιτών και από τα φαρμακεία στην πλατφόρμα του νέου θεσμού που εισαγάγει το Υπουργείο Υγείας, αυτή του «προσωπικού γιατρού».

Ο θεσμός του «προσωπικού ιατρού» είναι μία δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι για πρώτη φορά θα έχουν σύμβουλο υγείας για θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης σε σοβαρά προβλήματα υγείας!

Σε πανελλαδικό επίπεδο περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια πολίτες (σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας) έχουν κάνει την εγγραφή τους στην πλατφόρμα (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p) ή αυτοπροσώπως σε δομή υγείας της πρωτοβάθμιας φροντίδας ή και σε προσωπικό γιατρό, συνήθως των δημόσιων δομών υγείας, καθώς όσον αφορά το Αγρίνιο (αλλά και πανελλαδικά ισχύει το ίδιο) οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα είναι απειροελάχιστοι. Εκεί μάλιστα εντοπίζεται ένα μεγάλο «αγκάθι».

Ωστόσο, η σχέσης εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ του φαρμακοποιού και των πελατών του, σε συνάρτηση με την έναρξη της εγγραφής των πολιτών στην πλατφόρμα του «προσωπικού γιατρού» από τα φαρμακεία, θεωρείται ότι μπορεί να δώσει την κατάλληλη ώθηση στις εγγραφές στο θεσμό που «γεννιέται» τώρα στην Ελλάδα και υπάρχει χρόνια πριν στην Ε.Ε..

Για την εγγραφή στα φαρμακεία οι πολίτες θα πηγαίνουν αυτοπροσώπως φέροντας μαζί τους, προς απλή επίδειξη, την ταυτότητά τους και έτσι ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ως διαπιστευμένος χρήστης, με τους προσωπικούς του κωδικούς ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα καταχωρεί τον ΑΜΚΑ του πολίτη. Στο σύστημα αυτό εμφανίζεται η λίστα με τους εγγεγραμμένους  προσωπικούς γιατρούς, όπως επίσης θα παρουσιάζονται και ποιοι εξ αυτών έχουν ήδη συμπληρώσει το όριο εγγραφών. Τότε ο φαρμακοποιός θα επιλέγει «προσωπικό γιατρό» με βάση την επιθυμία του πολίτη και έτσι θα ολοκληρώνεται η εγγραφή του πολίτη στην πλατφόρμα, ο οποίος για την επαλήθευση της εγγραφής του θα λαμβάνει στο κινητό του ενημερωτικό μήνυμα ή και e-mail (ανάλογα τα στοιχεία που έχει καταχωρήσει).

Οι μη εγγεγραμμένοι σε «προσωπικό ιατρό» θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, επίσης κατά 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους, μέχρι τέλος του έτους, και κατά 20% από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Τέλος από την 1η Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθεί και το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό που έχει επιλέξει ο εκάστοτε πολίτης.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος μιλώντας στη «Σ» αναφέρθηκε στις «ιδιαιτερότητες» που παρουσιάστηκαν στην πράξη μέχρι τώρα, καθώς το ενδιαφέρον των πολιτών του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής για την εγγραφή τους στον «προσωπικό γιατρό» έχει ξεκινήσει από καιρό να εκδηλώνεται.

Ο Αχιλλέας Κοντοπάνος

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντοπάνος επισημαίνει: «υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες για την πλατφόρμα του «προσωπικού γιατρού». Βέβαια, αυτό το ενδιαφέρον οφείλεται και στις ποινές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και μπορεί να υποστεί κάποιος που δεν θα δηλώσει «προσωπικό γιατρό». Παράλληλα όμως φαίνεται πως δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία αυτό για αρκετό κόσμο, γιατί πολλοί θέλουν να εγγραφούν, αν και οι περισσότεροι ήδη έχουν προσωπικό γιατρό που τους εξυπηρετούσε μέχρι και τώρα και γι’ αυτό η έντονη ανησυχία τους είναι αν θα μπορούν να συνεχίσουν να επισκέπτονται, επί πληρωμής εννοείται, τους γιατρούς που χρόνια εμπιστεύονται. Οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί του Αγρινίου δεν έχουν μπει, δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή, στην πλατφόρμα του «προσωπικού γιατρού».

Για αυτό ο κόσμος είναι και δυσαρεστημένος. Θα ήθελε, αν αυτό το εγχείρημα θέλει να βοηθήσει τους πολίτες, να έχουν δηλώσει συμμετοχή και οι γιατροί που τους παρακολουθούν, ώστε να μπορεί να επιλέξει ο καθένας τον γιατρό που επιθυμεί. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, καθώς οι ιδιώτες γιατροί του Αγρινίου είναι απειροελάχιστοι που συμμετέχουν στην πλατφόρμα.

Όλοι βέβαια δηλώνουν κάποιο γιατρό από αυτούς που είναι στη λίστα για να αποφύγουν τις ποινές που ανακοινώθηκαν, όμως δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει τον κόσμο πάρα πολύ, δεν βοηθάει με τον τρόπο που πάει να γίνει και αυτή την στιγμή. Μάλιστα, πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν κανέναν γιατρό από την λίστα του «προσωπικού γιατρού» και δηλώνουν έναν τυχαία. Ευτυχώς όμως, υπάρχει η δυνατότητα αν ενταχθεί στο μέλλον στον «προσωπικό γιατρό» κάποιος από τους γιατρός που τον γνωρίζουν οι ασθενείς προσωπικά να μπορέσουν να τον αλλάξουν. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να γίνει αλλαγή του γιατρού μια φορά στην πλατφόρμα».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ευθύμιος Λέκκας στην «Σ»: «Κι ένας μικρός σεισμός μπορεί να απειλήσει δημοφιλείς παραλίες του Ιονίου»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ