ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & Υγεια«Προσωπικός γιατρός»: Εκκίνηση σε θολό τοπίο

«Προσωπικός γιατρός»: Εκκίνηση σε θολό τοπίο

«Προσωπικός γιατρός»: Εκκίνηση σε θολό τοπίο

«Προσωπικός γιατρός»: Εκκίνηση σε θολό τοπίο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως αγκάθι για τους πολίτες αποδεικνύεται ο νέος θεσμός του προσωπικού γιατρού, καθώς είναι άγνωστο ποιοι θα κατορθώσουν να βρουν ελεύθερο και διαθέσιμο γιατρό

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ξεκίνησε από χθες Δευτέρα 01/08 η διαδικασία εγγραφής των πολιτών, άνω των 16 ετών, στο θεσμό του «προσωπικού γιατρού». Ο νέος θεσμός που επιχειρείται να «στηθεί» θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του επόμενου έτους.

Μέχρι και 31 Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επισκεφτούν την πλατφόρμα (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p) για να ενημερωθούν και να εγγραφούν, επιλέγοντας ελεύθερα όποιον γιατρό επιθυμούν από τους εγγεγραμμένους στην πλατφόρμα με ειδικότητα γενικής – οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα  ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

Δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών, που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Σε αυτήν την περίπτωση δύναται οι ιατροί αυτοί να είναι και ιδιώτες ιατροί.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελή Παπαθανάση: «ο θεσμός του «προσωπικού γιατρού» είναι στη σωστή κατεύθυνση, ήταν ζητούμενο και ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης».

«Προσωπικός γιατρός»: Εκκίνηση σε θολό τοπίο
Ο Παντελής Παπαθανάσης

Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης: «η Δευτέρα ήταν η πρώτη ημέρα και είναι δύσκολο να υπάρχει εικόνα για το πώς θα «τρέξει» ο θεσμός αυτός. Επίσης, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς της περιοχής για να συμμετάσχουν στον «προσωπικό γιατρό». Το ζήτημα θεωρώ που θέλησαν και θα θελήσουν να «εξετάσουν» οι γιατροί για να συμμετάσχουν είναι αυτό των συμβάσεων που προσφέρονται. Είναι σημαντικό και βασικός παράγοντας».

Η ηλεκτρονική εγγραφή στον «προσωπικό γιατρό» πραγματοποιείται είτε από τον πολίτη, είτε από τους αρμόδιους υπαλλήλους δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, ή και από τους προσωπικούς ιατρούς.

Οι αιτήσεις όλες των πολιτών γίνονται αποδεκτές μέχρι και να συμπληρωθεί το ανώτερο όριο που έχει τεθεί των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό, ενώ στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης: «ο αριθμός των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό είναι εφικτός, διότι ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ο ανώτερος. Δηλαδή κάποιος γιατρός μπορεί να έχει 1.000 ή και λιγότερους ή και περισσότερους πολίτες. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι μόνο αυτό, αλλά αυτό σε συνάρτηση με το πόσοι γιατροί συμμετέχουν από την περιοχή και αυτό, όπως προαναφέραμε, είναι δύσκολο να το γνωρίζουμε, διότι δεν γίνεται κάποια ενέργεια μέσω του συλλόγου, αλλά η αίτηση και η συμμετοχή είναι διαδικασία καθαρά του εκάστοτε γιατρού».

Δύο επιπλέον σημαντικά στοιχεία είναι πως οι πολίτες, οι οποίοι ήδη έχουν εγγραφεί σε «οικογενειακό γιατρό» λογίζονται ως εγγεγραμμένοι σε «προσωπικό γιατρό» και για όλα τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις δεν απαιτείται να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες. Επίσης, οι ανασφάλιστοι έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους σε «προσωπικό γιατρό» συμβεβλημένο του ΕΟΠΥΥ, εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από «προσωπικό γιατρό» των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ.

Εξίσου σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να διερευνήσουν το θέμα για να λάβουν την απόφαση ώστε να συμμετάσχουν ή όχι στο θεσμό του «προσωπικού γιατρού» είναι ότι οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό του ΕΣΥ στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες, δύνανται να εγγράφονται για την υπηρεσία του προσωπικού ιατρού στην υγειονομική μονάδα της περιοχής που διαμένουν.

Οι υπηρεσίες του «προσωπικού γιατρού» θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του «προσωπικού ιατρού» που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.

Ο προσωπικός ιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός των δημοσίων μονάδων ΠΦΥ των Τοπικών Δικτύων ΠΦΥ, των ιδιωτικών ιατρείων και κυρίως κατ’ οίκον.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι:

α) διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και τον συντονισμό και τη διασύνδεση με άλλους ειδικούς ιατρούς καθώς και με τα νοσοκομεία αναφοράς.

β) υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας.

γ) εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και την εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

δ) κατεύθυνση των ασθενών σε άλλους ειδικούς ιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων.

ε) δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας.

Ο προσωπικός ιατρός δεν εμποδίζει τον πολίτη να πάει απευθείας σε ειδικούς ιατρούς και οι ειδικοί ιατροί μπορούν και αυτοί να παραπέμπουν τον πολίτη στα Νοσοκομεία, όπως δηλαδή και ο προσωπικός ιατρός.

Η έλλειψη προσωπικού ιατρού σήμερα είναι η αιτία της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος και ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Τέσσερις στους δέκα προσερχόμενους στις εφημερίες των νοσοκομείων έχουν πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τους γιατρούς της ΠΦΥ.

Γι’ αυτό σκοπός και στόχος είναι ο «προσωπικός γιατρός» να είναι το στήριγμα των πολιτών σε θέματα υγείας. Σε αυτόν ο πολίτης θα απευθύνεται όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, αυτόν θα συμβουλεύεται. Από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο σύστημα υγείας.

Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη.

Ο «προσωπικός γιατρός» θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Σημαντικό είναι πως ο πολίτης μπορεί να επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι ιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες ιατροί, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα.

Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν ιατροί λ.χ, κάποιο χωριό, θα μπορεί να επιλέξει και ιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται ακόμη και με τα μέσα της τεχνολογίας, όπου αυτό είναι εφικτό, όπου υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και από τις δύο πλευρές.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Υποστελέχωση στην Π.Υ. Αιτωλοακαρνανίας – Άλλη εικόνα έχει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ