ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Προσωπικός γιατρός» στο Αγρίνιο: «Έκλεισαν» οι 10 από τους 40

«Προσωπικός γιατρός» στο Αγρίνιο: «Έκλεισαν» οι 10 από τους 40

«Προσωπικός γιατρός» στο Αγρίνιο: «Έκλεισαν» οι 10 από τους 40

«Προσωπικός γιατρός» στο Αγρίνιο: «Έκλεισαν» οι 10 από τους 40 όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως συνεχίζονται οι εγγραφές στην πλατφόρμα του «προσωπικού γιατρού», με αποτέλεσμα να κλείνουν το ανώτατο όριο ασθενών και οι γιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων. Κοντά στο 50% όσοι έχουν εγγραφεί πανελλαδικά. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η πλατφόρμα prosopikos.gov.gr είναι από την Τρίτη 08/11 στον «αέρα» και αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο» για τους πολίτες, για να μπορούν κατά πρώτον να εγγράφονται σε προσωπικό γιατρό, αλλά και κατά δεύτερον να ενημερώνονται για τις δωρεάν παροχές που προσφέρει ο προσωπικός γιατρός, καθώς και τη διαδικασία για να προγραμματίσουν και να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού με τον προσωπικό τους γιατρό.

Στη νέα πλατφόρμα μπορούν να μπαίνουν και οι γιατροί για να κατευθύνονται στην ιστοσελίδα εγγραφής τους και να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού»,  ενώ πολίτες και γιατροί έχουν την δυνατότητα να βλέπουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία του θεσμού και τη συμμετοχή των πολιτών και των γιατρών σε αυτόν.

Με αφορμή την λειτουργία της νέας πλατφόρμα του «προσωπικού γιατρού» η «Σ» μίλησε με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργο Αγραφιώτη, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για την περιοχή μας σε σχέση με το θεσμό του «προσωπικού γιατρού».

 «Προσωπικός γιατρός» στο Αγρίνιο: «Έκλεισαν» οι 10 από τους 40
Ο Γιώργος Αγραφιώτης

Συγκεκριμένα ο κ. Αγραφιώτης τόνισε: «οι γιατροί που έχουν ενταχθεί στον «προσωπικό γιατρό» στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου σιγά – σιγά αρχίζουν και «κλείνουν», δηλαδή να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το κατώτερο όριο που προβλέπεται, αν δηλαδή δεν έχουν πλησιάσει το ανώτερο. Είναι βέβαιο πως δεν έχουν κλείσει όλοι με 2.000 άτομα που είναι το ανώτερο όριο, υπάρχουν και συνάδελφοι που έχουν κλείσει με 800+ άτομα, διότι δεν γίνεται να εξυπηρετήσει ένας γιατρός 2.000 άτομα.

Ως προς τους ιδιώτες γιατρούς στην περιοχή του Αγρινίου που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα του «προσωπικού γιατρού» από τους 10 οι 5 έχουν ήδη κλείσει. Από τους 30 γιατρούς του δημοσίου επίσης στην περιοχή του Αγρινίου, έχουν κλείσει ήδη 5, που σημαίνει πως οι πολίτες έχουν το περιθώριο να δηλώσουν ακόμη κάποιον από τους υπόλοιπους 25 γιατρούς, εκ των οποίων οι συντριπτική πλειοψηφία είναι στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου.

Από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που γνωρίζω έχουν κλείσει 3 ή 4 γιατροί, ενώ από Περιφερειακά Ιατρεία έχουν κλείσει δύο Περιφερειακά Ιατρεία, αυτά που διαθέτουν δηλαδή και τον περισσότερο κόσμο, αυτό του Παναιτωλίου και της Νεάπολης.

Ότι ισχύει πανελλαδικά ισχύει και στην περιοχή μας, χωρίς μεγάλες αποκλίσεις πιστεύω. Δηλαδή όπως σε όλη την Ελλάδα το 51% είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό, αντίστοιχο συνεπώς ποσοστό θα είναι και στην περιοχή μας.

Υπάρχει όμως διακύμανση στις ηλικίες που συμμετέχουν στον προσωπικό γιατρό. Οι νεότερες ηλικίες συμμετέχουν σε μικρό βαθμό και αυτό φαίνεται και στην περιοχή του Αγρινίου. Οι περισσότεροι που γράφτηκαν και πανελλαδικά και την περιοχή μας είναι άτομα άνω των 70 ετών.

Πανελλαδικά περίπου το 69,2% των ατόμων άνω των 70 ετών είναι εγγεγραμμένα στον «προσωπικό γιατρό», που σημαίνει πως σ’ αυτό το «μοτίβο» είμαστε και στην περιοχή του Αγρίνιου. Αντίστοιχα κινούμαστε και σε όλες τις υπόλοιπες ηλικίες. Στα άτομα μεταξύ 50 ετών και 69 ετών είναι εγγεγραμμένοι σε ποσοστό 62% και στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 17 ετών και 49 ετών είναι εγγεγραμμένοι σε ποσοστό 38%. Αντίστοιχα ποσοστά, ανάλογα και τον πληθυσμό της περιοχής μας και την ηλικία, υπάρχουν και στην περιοχή μας.

Η διαμόρφωση των ποσοστών αυτών, τόσο πανελλαδικά όσο και στην περιοχή του Αγρινίου, γίνεται έτσι διότι οι νεότερες ηλικίες δεν έχουν κάποιο νόσημα, εν αντιθέσει με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και η αμέλεια για το να γραφτεί κάποιος στην πλατφόρμα του «προσωπικού γιατρού». Όλα αυτά τα στοιχεία είναι τα επίσημα μέχρι και την 01/11/22.

Πανελλαδικά είναι περίπου 3.334 γιατροί εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα του «προσωπικού γιατρού», ενώ απ’ αυτούς οι 2.250 είναι από την πρωτοβάθμια, αυτοί δηλαδή που εντάχθηκαν χωρίς να ερωτηθούν, ενώ οι υπόλοιποι 1.083 είναι ιδιώτες.

Οι περισσότεροι γιατροί έχουν πολύ μεγάλη επιφύλαξη και δυσπιστία στο να ενταχθούν στον προσωπικό γιατρό, διότι υπάρχει ένα όχι και τόσο θετικό «ιστορικό» λ.χ. με τους μικροβιολόγους και τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ, που είναι και το πιο πρόσφατο παράδειγμα, με την εφαρμογή του clowback και το rebate. Αν τα πράγματα ήταν απόλυτα ξεκάθαρα εξ’ αρχής δεν θα υπήρχε η επιφύλαξη αυτή από την πλευρά των ιδιωτών γιατρών πιστεύω. Βέβαια κάθε τι στην αρχή ξεκινάει με δυσκολίες.

Η νέα πλατφόρμα θεωρώ πως τέθηκε σε λειτουργία ώστε οι πολίτες να μπορούν να μπουν ευκολότερα και να κλείσουν το ραντεβού τους. Από 01/12/22 θα ξεκινήσουν οι πρώτες ποινές όπως είναι γνωστό, αλλά δεν γνωρίζω αν θα εφαρμοστεί άμεσα αυτό, γιατί λόγω του ενδιαφέροντος του κόσμου η περίοδος των εγγραφών πήρε παράταση. Από 01/11 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία τελικά δόθηκε παράταση. Πανελλαδικά έχουν εγγραφεί στο σύστημα 4,5 εκατ. πολίτες και φαίνονται διαθέσιμες περίπου 1.700 κενές θέσεις στους γιατρούw. Αυτό όμως δεν ισχύει στην Αθήνα και γενικότερα στην Αττική, γιατί οι γιατροί είναι λίγοι σε αναλογία με τον πληθυσμό.

Ωστόσο, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που γνωρίζω καλύτερα, έχει διαπιστωθεί ότι συχνά έχει συμπληρωθεί ο αριθμός της λίστας του «προσωπικού γιατρού» και έχουν μείνει εκτός πολλά άτομα που καθυστέρησαν να δηλώσουν συμμετοχή και κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Αυτό συνέβη  γιατί είτε δεν γνώριζαν να κάνουν ηλεκτρονικά μόνα τους την διαδικασία, είτε δεν ήταν εύκολo να μετακινηθούν άμεσα για να διευθετήσουν το ζήτημα της εγγραφής τους στον «προσωπικό γιατρό».

Επίσης, στην Πρωτοβάθμια δεν γίνεται λ.χ σε ένα χωριό ο γιατρός να διώξει κάποιον που δεν είναι στη λίστα του «προσωπικού γιατρού». Υπάρχουν πολλά άτομα που δεν έχουν εγγραφεί αλλά το θέλουν και κυρίως στα χωριά, διότι ανέκαθεν γνώριζαν πως ο γιατρός είναι σε μικρή από απόσταση και μπορούσαν να πάνε ανά πάσα στιγμή κατά το ωράριο, που γνώριζαν ότι λειτουργούσε ένα ιατρείο.

Αυτό θα δημιουργήσει δυσλειτουργία στο μέλλον, γιατί ο γιατρός θα πρέπει να δημιουργήσει τον φάκελο του εκάστοτε ασθενούς που είναι στη λίστα, ενώ παράλληλα δεν θα μπορεί να πει και όχι σε έναν ηλικιωμένο που δεν είναι στη λίστα και δεν έχει ή δεν γνωρίζει άλλο γιατρό για να απευθυνθεί ή δεν βολεύεται αν ζει σε ένα χωριό να μεταβεί σε γιατρό άλλης περιοχής».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη: Αυξάνεται συνεχώς και ο παιδικός διαβήτης στην Αιτωλοακαρνανία

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ